Kiszúrta a Politico, mire játszhatnak Bidenék az izraeli háborúval kapcsolatban, és lehet benne valami

2023. október 24. 04:34

Minél tovább gondolkodik Izrael, annál több ideje lesz Washingtonnak lecsillapítani a kedélyeket – mutat rá a cikk szerzője.

2023. október 24. 04:34
Joe Biden Izraelben

Érdekes véleménycikket közölt a Politico hétfőn, amelynek szerzője (Jamie Dettmer) rámutatott, mire játszhat a Biden-kormányzat az izraeli háború kapcsán.

Vannak jelei az amerikai szándéknak

Dettmer szerint már vannak jelei annak, hogy a Biden-adminisztráció vállalja a gázai krízis konckázatát.

A szerző fejtegetése során többek között felidézte: „Bidenék nem voltak elég gyorsak”  abban, hogy kifejezzék együttérzésüket a gázai civilek szenvedéseivel kapcsolatban, és mint írja: mintha Washington segélyszállítmányai körül is lett volna némi ügyetlenkedés kezdetben. És „bár ez könnyen a Hamasz számlájára írható”, az amerikai tisztviselőknek a szerző szerint hangosan és gyakran kellene kifejezniük együttérzésüket – teszi hozzá.

Elemzők: az idő lehet a kulcs

Mint a Politico szerzője rámutat: 

Izrael szárazföldi támadásának megmagyarázhatatlan késedelmét egyes elemzők annak jelének tekintik, hogy Washington az időre játszik,

remélve, hogy ráveheti Izraelt, hogy gondolja át, hogyan fogja megtámadni a Hamaszt, és arra készteti az országot, hogy egy reális végkifejlet mellett döntsön, amely biztosíthatja az arab vezetők részvételét és segíthet leküzdeni a zsidógyűlölet propagandáját”.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikk szerzője Michael Youngot, a Carnegie Middle East Center elemzőjét is idézte, aki szerint „mindig elkerülhetetlen volt, hogy Washington nyilvánosan Izraelt támogassa, miközben az elsődleges célja az, hogy »megfékezze Izrael reakcióját« a Hamász támadásaira, miközben látszólag feltartja az országot”.

És mint a Politico szerzője rámutat:

az idő segít. Minél tovább gondolkodik Izrael, annál több lehetősége van Washingtonnak, hogy megnyugtassa, érveljen egy racionális megoldás mellett és elmagyarázza Izraelnek, milyen romokat hagy majd maga után ha féktelen, és nem válaszol – ahogyan Biden fogalmazott – »nagyon nehéz kérdésekre«”.

Kérdés, hogy elég hatékony lehet-e Washington „megoldása”

A Politico szerzője szerint ugyanakkor a Biden-kormányzat fenti hozzáállása „nem biztos, hogy elég hatékonynak bizonyul majd ahhoz, hogy megakadályozza, hogy elszabaduljanak a dolgok”.

Izraelnek morálisan és törvényesen is jogában áll megvédenie magát a barbár támadásoktól”

– húzza alá a lap szerzője, ugyanakkor hozzáteszi: „vannak mások is – nevezetesen Irán –, akik le akarják rombolni a zsidó államot és még Izrael visszafogott válasza is eszkalációhoz vezethet a régióban”.

A Politico teljes, angol nyelvű cikkét itt olvashatja.

Nyitókép: Miriam Alster / POOL / AFP

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. október 24. 17:31
Szóval ez az egész nem több, mint egy mocskos hatalmi játszma két nép életével 😡?!
akkor ki
2023. október 24. 14:12
Milyen bidenék? Mire játszhat biden? Hagyjuk már. Miért bident írjátok b+. A fingos már azt sem tudja hogy elől pisil, hátul fingik, nem még azt hogy taktikázzon.
pipa89
2023. október 24. 11:50
Röhögnem kell, de már kínomban. Ugyan az egészet azért rendezték meg, hogy Iránt be tudják rántani. Izrael már rég bedózerolta volna egész Gázát, ha nem mennének a háttérben az egyeztetések: Kína - Irán - Izrael- USA. Biztos vagyok benne, hogy a késés, halasztás oka. Ha Mammon rövidebbet húz, azaz Izrael nem megy át "dózerba" és Irán is megőrzi a hidegvérét, akkor jócskán szűkülni fog a fed-es hadiipari komplexum további tűzfészkekre gyakorolt hatása, legalább is mindazokra, amelyek közvetve érintik a Keletet. Elszámolták magukat. Remélem, hogy mielőbb napvilágra kerülnek a Soros-Mammon-Brüsszel mozgatta palesztin kártyák, amelyek miatt ennyi ártatlan embernek kellett mindkét oldalon meghalnia! E globalokufárok billenteni akarták a közel-keleti status quót, hogy bemozdítsák a nagy arab országokat is. Ennek a kísérletnek megint Európa fogja inni a levét a sikeres Soros-terv miatt. Köszönjük Brüsszel!
Élő Éva
2023. október 24. 11:00
Ez a 22-es csapdája. Ha a palesztin-izraeli konfliktus eszkalálódik, Irán is belép, majd lezárják a Hormhuzi szorost, akkor az EU-nak annyi, az ukikkal a puttonyában. Ráadásul Kína is megragadja a soha vissza nem térő alkalmat Tajvan megtámadására, ami most nagyon nem jönne jól az amerikai elnökválasztás előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!