Január 1-től tényleg megváltozik az életünk

2023. november 28. 10:10

Jön az új hulladékgyűjtési és visszaváltási rendszer.

2023. november 28. 10:10
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Alaposan megváltozik az életünk 2024. január 1-től. Ekkortól lép életbe idehaza az az Európai Unió (EU) által kiadott keretirányelv, amely alapján nem csak a vendéglátóhelyeken, de a háztartásokban is kötelező lesz

  • a zöldségekből,
  • gyümölcsökből
  • vagy más ételekből származó maradék,
  • a használt sütőolaj,
  • illetve a kerti zöldszemét szelektív gyűjtése.

Az új rendszer bevezetésének célja, 2035-ig a településekről származó hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák, és mivel a hazai háztartási hulladék közel harmada a konyhából származik, ez hatalmas változást jelenthet a magyar háztartásoknál.

A Magyar Nemzet kapcsolódó cikke egy uniós tanulmányra hivatkozva emlékeztet, hogy a 65 százalékos szint még messze van: a közösség jelenleg 16 százalékon. Magyarországon több mint 30 százalék a települési hulladék újra hasznosításának aránya, a lerakást pedig 10 százalék alá kell csökkenteni (ám ez itthon jelenleg 50 százalék.), tette hozzá a Világgazdaság kapcsolódó cikke.

Mit is lehet a biohulladékból előállítani?

  • Ha a szerves hulladékot komposztálják, a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát javító anyag születik.
  • Ha a szerves hulladék biogázüzembe kerül, ott a lebomlása során keletkező metánból villamos áramot, megtisztítva magas fűtőértékű gázt állítanak elő.
  • A használt sütőolajból üzemanyag, biodízel állítható elő.

Hogy működik ez máshol, mi lesz itthon?

Valahol már elindult a rendszer, Brüsszelben például ingyenes kukát és zacskót biztosítanak az ottlakók számára, az így összegyűjtött biohulladékot hetente elviszik, vetette fel az EconomX. Izlandról egy reykjavíki nő mesélt tapasztalatairól: műanyag tárolótálcát kaptak, amibe egy papír tasakot kell belehelyezni, majd abba a mások mellett megromlott, megmaradt ételt, zöldség- és gyümölcsmaradékot. Németországban van olyan város, ahol kis papírzacskókat, kosarakat adnak, és a gyűjtőautó hetente egyszer házhoz megy; egy másik településen kijelölt tárolópontokon nagy konténert telepítenek, ahova el lehet vinni a hulladékot. Milánóban autó jár körbe.

Idehaza a háztartások külön hulladékgyűjtő edényt kapnak, a társasházak pedig egy negyedik szemetest,

a kommunális-, a papír-, a műanyag és fémhulladék gyűjtésére szolgáló kukák mellé. A rendszert fokozatosan vezetik majd be. Erről információkat ITT olvashatnak.

Magyarország új rendszerében 2023. július 1-jétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. felelős a hazai hulladékgazdálkodási rendszer környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható működtetéséért. Többek között az évi mintegy négy-ötmillió tonna települési biohulladék gyűjtéséért, kezeléséért.

Új italcsomagolási rendszer is érkezik

2024. január 1-től Magyarországon is bevezetik a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerét. Ezeket az úgynevezett REpontokon található automatáknál lehet majd visszaváltani.

A cél nem kevesebb, mint a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90 százalékos újrahasznosítása három éven belül.

A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék (ásványvíz, üdítő, sör, bor, egyéb szeszes ital) értékesítésekor palackonként 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot.

Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, majd tünteti fel az értékét a logóban.

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek ezt követően kerültek forgalomba, illetve van rajtuk visszaváltási logó és új vonalkód.

Induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Visszaváltáskor pedig a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni.

  • Utalvány: a visszaváltott palackok ellenértékét, az automata utalvány formájában nyomtatja ki, ez levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben.
  • Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.
  • Jótékonysági célú felajánlás: a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

Minderről bővebben ITT olvashatnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma


 

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. november 28. 19:27
Ez a Szuverén Ittas hatóság lesz az új szelektív hulla dékgyűjtő? Nekem ez a Moslék úgy egybe mehet az égetőbe. Mihazánkostúl.
coyote-0
2023. november 28. 15:02
Ilyet olvastam valahol, hogy a fémdobozon nem lehet sérülés, különben nem veszi vissza az automata. Az, ami egyébként azonnal összepréseli az átvétel után. Ebben mi a logika?
survivor
2023. november 28. 14:18
Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit
survivor
2023. november 28. 14:18
Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!