Hoffmann: A határon túli közösségek megmaradása a közösség erején múlik

2013. november 30. 16:08

Az individualista teljesítmény elérése és a közösséghez való tartozás közül kell választania a határon túli magyar közösségek tagjainak Hoffmann Rózsa szerint. Ha az előbbit választják, akkor az államtitkár szerint elbuknak.

2013. november 30. 16:08

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a határon túli közösségek megmaradása azon áll vagy bukik, hogy az individualista teljesítmény elérése vagy a közösséghez való tartozás lesz-e az erősebb. Hoffmann Rózsa a Kárpát-medencei irodalom és történelem szakos tanárok konferenciájának megnyitóján mondott köszöntőt szombaton Egerben. Úgy fogalmazott, a jövőben az órákra való felkészülésben, a tanításban, a naprakész tudás érdekében végzett kutatómunkában egyetlen vezérelv fogja a szavakat és a tetteket irányítani: az igazság.

Az államtitkár kiemelte, maradandó szellemi teljesítményt nemcsak írók, művészek nyújthatnak, hanem tanárok is, az ő teljesítményük a diákjaikban él tovább. Különösen igaz ez a határon túl, ahol a magyar irodalom és történelem tanárok „végvári kapitányokként vívnak harcokat az utolsó emberig” – tette hozzá. Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy Magyarországon már nem kell letagadni az alapvető igazságokat, „de ne higgyük, hogy nem forognak ma is féligazságok közszájon és a médiában”.

A 20. század abszurd történelmének korcs kinövései nem tűntek el, csak indulatokat fűtő politikai hőmérséklet kell, hogy a televényből újabb és újabb hajtások nőjenek, és fenyegessék kipárolgásukkal a közös levegőt” – fogalmazott. A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Rákóczi Szövetség és Eger városa rendezte meg a Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév részeként.

Habis László (Fidesz-KDNP) egri polgármester elmondta: a Gárdonyi-emlékév példás összefogásra épülő lüktető, eleven kezdeményezés, amely a legkisebbektől a szépkorúakig mindenkit igyekezett megszólítani. „Olyan emlékévünk van, amely maradandó nyomot hagy, és Egerre irányította az ország figyelmét” – tette hozzá.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
persephone
2013. december 01. 21:45
Éppen ez az asszony beszél a közösség erejéről. Az iskolákban sikeresen verte szét a közösségeket, így már lehet siránkozni a keresztényi értékek mentén. Mi lenne, ha csak egyszer jókor fogná be a száját? Még ez sem megy neki.
tatka46
2013. december 01. 14:29
Ez a vénasszony még él?
nyugalmazott tanár
2013. december 01. 07:41
"Az individualista teljesítmény elérése és a közösséghez való tartozás közül kell választania a határon túli magyar közösségek tagjainak Hoffmann Rózsa szerint." Tiszta, világos beszéd. Annyira igaz a gondolat, hogy idehaza is érvényes. Azok, akik a balliberális hazugságok és hatalmi célok szolgálatába állanak, a saját jövőjüket veszélyeztetik. Meglehetősen ostoba módon. Minden elnyomó diktatúra közösségellenes, a közösségek felbomlásával, szétzilálásával teszik kiszolgáltatottá az egyént, védtelenné a társadalmat. Ezt a gyalázatos politikát folytatta az állampárt, és utóbb ennek a nyomdokain haladnak a korábbi állampárt (MSZMP) utódszervezetei, élükön a szocialista és a liberális alakulatokkal. A céljaik és módszereik változatlanok, csak a maszlagot írták át a hivatott és számukra nélkülözhetetlen cenzorok.
Nemhivo
2013. november 30. 20:46
...rózsi! ...teljesen naturális, individualista okokból te is elhagytad már a régi, MSZMP-s közösségedet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!