Akarnak-e az oroszok „igazi” háborút?

2022. július 18. 15:36

Nyugatias típusú, nyelveket beszélő, racionális és intelligens ember, aki ugyanakkor egyre jobban visszatér a hagyományosan autoriter orosz kormányzási módszerekhez.

2022. július 18. 15:36
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
index.hu

„Miután elérte a demencia, a Parkinson-kór, négyféle gyógyíthatatlan rák, megtébolyodott és talán meg is halt, Vlagyimir Putyinnak ráadásul gyereke születik a szép fiatal szeretőjétől. De amilyen gonosz, nem örül annak, hogy a születendő gyerek lány lesz, inkább fiút kívánna. A kremlinológia többnyire a találgatások, hazugságok és rémhírek „tudománya”, de a Putyin személye körüli pletykák e műfajon belül is gyöngyszemek közé tartoznak. Betegsége, bukása, eltűnése és felbukkanása, az ellene szervezett puccsokról szóló jóslások két évtizede folyamatos elöntik a nyugati és a nyugatit utánzó kelet-európai médiát. 

Azt hiszem, ennek egyik oka az, hogy nehéz fogást találni rajta. Nyugatias típusú, nyelveket beszélő, racionális és intelligens ember, aki ugyanakkor egyre jobban visszatér a hagyományosan autoriter orosz kormányzási módszerekhez. Egyesek szerint azért, mert a russzofób Nyugat belekényszeríti egyfajta védekező agresszivitásba. Mások úgy látják, hogy jórészt éppen az ő hibájából maradtak el azok az átfogó reformok, amelyek lehetővé tettek volna egy demokratikus és civilizációs fordulatot Oroszországban. Hajlok arra, hogy az igazság nagyjából e két megközelítés között van. De míg az előbbi rajta kívül álló ok, a Nyugat a történelemben soha, semmilyen orosz rezsimmel nem rokonszenvezett, addig az utóbbi mégiscsak az ő felelőssége. Ráadásul az Ukrajna elleni háború megindításáig ideje és energiája nagy részét a külpolitika, a nagyhatalmi szerep helyreállítása kötötte le. A belpolitikát átengedte kevésbé tehetséges bürokratáknak és helyi kiskirályoknak.

Az Ukrajna elleni háború megmutatta, hogy az átfogó modernizáció még a hadseregben is elmaradt, ami sikereket az oroszok elérnek, azokat nagyrészt a hagyományos módszereikkel valósítják meg. Az új orosz hadsereg szuper erejéről szóló történetek eltúlzottak voltak, leszámítva talán a nukleáris fejlesztéseket, amelyeket a gyakorlatban remélhetőleg sohasem kell megismernünk. ”

Kiemelt kép: MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sheu
2022. július 19. 04:13
Mindenki okoskodik, nekünk meg a saját érdekeinket kell képviselni. Lavírozni kell, ahogy már ezer éve.
LancelotDuLac
2022. július 19. 00:04
Putyin ugyanolyan tetves retkes alak mint Sztálin 24 órás kínzással egybekötött kivégzést javaslok neki!
amca
2022. július 18. 23:29
Gyula bá... Nagyapád még Kun Béla legjobb embere volt Apád Rosenfeldé Te Csermaneké..
budapesti
2022. július 18. 19:35
" a Putyin személye körüli pletykák e műfajon belül is gyöngyszemek közé tartoznak. Betegsége, bukása, eltűnése és felbukkanása, az ellene szervezett puccsokról szóló jóslások két évtizede folyamatos elöntik a nyugati és a nyugatit utánzó kelet-európai médiát" :-D És tényleg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!