A kapitalista háború Oroszország ellen

2022. március 09. 18:00

Igazi verseny zajlik, hogy ki képes a leggyorsabban beszüntetni minden tevékenységét Oroszországban.

2022. március 09. 18:00
null
Sascha Lobo
Der Spiegel

„»Ahogy az egész világ, úgy mi is elborzadva, dühösen és szomorúan nézzük az ukrajnai háborúból érkező képeket és híreket, és elítéljük ezt az indokolatlan, alaptalan és jogellenes inváziót Oroszország részéről.« Az ember, aki ezeket a szavakat leírta, kétséget sem hagy a pozíciója felől. Kijelenti, hogy ő és az övéi segíteni akarnak Ukrajnának az oroszok ellen, elmagyarázza, hogy éppen hogyan »dolgozik közösen az USA, az EU és Nagy-Britannia kormányaival«, és hogy hogyan koordinálja a munkát »a Vöröskereszttel« és »az ENSZ különböző ügynökségeivel«. Úgy hangzik ez a nyilatkozat, mintha egy közepes méretű ország elnöke tette volna. Pedig Brad Smith-től származik, aki valóban »elnök«, a Microsoft elnöke. Az IT-konszern teljesen beszüntette a tevékenységét Oroszországban, sőt, a szankciókon felül is teljesít. A Microsoft nyilvánosan hadviselő féllé kíván előlépni.

Nos, az valószínűleg nem fog megtörténni, hogy az Office 365-előfizetésének elveszítése után Putyin dühében felhagy az ukrajnai emberek meggyilkoltatásával. Bizonyos Microsoft-termékeket már korábban kitiltottak Oroszországból, mert állítólag kémkedtek, és valamilyen úton-módon Bill Gates miatt is. Valóságos verseny zajlik a világkonszernek között, hogy ki képes minél gyorsabban és minél intenzívebben beszüntetni minden üzleti tevékenységét Oroszországban: az IKEA, a H&M, az OBI, a Puma és a Louis Vuitton bezárja a boltjait, a BMW, a Mercedes, a Volvo, a General Motors, a Ford és a Volkswagen korlátozza a termékei elérhetőségét és részben az előállításukat is Oroszországban, mint ahogy csomó másik vállalat is. Itt is jóval átfogóbban reagálnak a vállalkozások, mint ahogy jogilag kellene nekik.

A nagyvállalatok háborús kinyilatkoztatásai persze nem újdonságok. De ezek inkább nyilvános kiállások, és nem sok közük van a korábban ismert háborús patriotizmushoz. Csak – erkölcsi és érzelmi érvelésük szerint – »dühösek és szomorúak«. A kapitalista háború megérkezett. Csak épp nem úgy, ahogy a baloldal gondolta.”

Fotó: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2022. március 10. 13:44
én maradnék az első tervezetnél, nácitlanítás nem csak ukrajnában.
voltospultos
2022. március 10. 12:38
Elég biztosan és jól dokumentálhatóan lehet tudni, hogy az első komoly kapcsolatfelvétel legkésőbb a nagy gazdasági világválság idején megtörtént. Az elszigetelt és kiközösített Szovjetunió nem volt benne a világ gazdasági vérkeringésében, és a válság nem különösebben hatott rá. Így amikor a recesszió által nagyon érzékenyen érintett amerikai nagyvállalatok új piacokat kerestek, hogy segítségükkel valahogy átvészeljék a pangás időszakát, figyelmük egykettőre a hatalmas ország felé irányult, mely -Kínával ellentétben- rendezett társadalmi viszonyokkal, stabil gazdasággal, és fizetőképes kereslettel rendelkezett. Várakozásaikban nem is kellett csalódniuk. Miután a trösztök és bankházak leküzdötték a politika erőtlen ellenállását, a két ország között élénk kereskedelmi kapcsolatok bontakoztak ki, melyeket az Amerikai-Szovjet Kereskedelmi Szervezet megalapításával tettek hivatalossá. A húszas évek végétől ömlöttek a Szovjetunióba az amerikai ipari termékek. A hatalmas mennyiségű késztermék mellett –főleg teherautók és gépalkatrészek- az oroszok rengeteg szerszámgépet is vásároltak. A harmincas évek elején az amerikai gépexport kétharmada a Szovjetunióba irányult. https://htenger.blog.hu/2017/12/06/a_szegyen_napja_909
Robur
2022. március 10. 12:24
Ki ez az ostoba punk?
Vakfolt
2022. március 10. 11:56
"Igazi verseny zajlik, hogy ki képes a leggyorsabban beszüntetni minden tevékenységét Oroszországban." Nemnem. Az zajlik, hogy ki tudja rávenni a másikat arra, hogy beszüntesse, ő pedig stikában lefölözze ennek a hasznát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!