A háború sötét energiája

2022. március 30. 08:17

Senkit sem vádolnak összeesküvéselmélet-gyártással, ha feltételezi, hogy a „sötét anyag” létezik.

2022. március 30. 08:17
null
Bogár László
Bogár László
Facebook

„És ha már az emberiség szót használtam, vajon képesek vagyunk-e meghatározni, hogy mi is az az emberiség, és ez a nyolcmilliárdnyi emberből álló szuperkomplex rendszer »csak úgy«, magától igazgatja önmagát, vagy a komplexum elemi szintű működéséhez is fel kell tételeznünk egy »nem létező«, sötét anyagot. Akárcsak a galaxisok esetében, amelyeknél komplexebb rendszerek nem nagyon léteznek a világegyetemben, és a kozmológusok sokáig azt hitték, hogy a »látható« kölcsönhatások elégséges magyarázatul szolgálnak a galaxisok létére és működésére, ám kiderült, hogy nem így van.

Ma már általános egyetértés van abban, hogy »léteznie kell« egy olyan »láthatatlan valaminek«, amelynek a feltételezése nélkül megmagyarázhatatlan maradna a galaxisok létezése, és ezt jobb híján sötét anyagnak nevezték el. Ez a »valami« nem detektálható, mert semmilyen kölcsönhatásban nincs a »mi világunkkal«, ám ettől még döntő befolyást gyakorol ránk, hiszen ő a megformálója az általunk ismert világegyetem legnagyobb komplexumainak, a galaxisoknak.

És valahol talán pontosan ebben az ellentmondásban van benne ennek a »nem létező« világerőnek a lényege is. Nem detektálható, »láthatatlan«, vagyis a műszereink számára »nem létezik«, de mégis fel kell tételeznünk a létét, mert létezésének a feltételezése nélkül nem magyarázható a világ. Érdekes módon a kozmológusok mégsem vádolnak meg senkit összeesküvéselmélet-gyártással és/vagy gyűlöletbeszéddel, ha fel meri tételezni, hogy a »sötét anyag« létezik.

Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy most már egy még titokzatosabb »sötét energia« létét is feltételezik, amely valami negatív gravitációként mindent távolít minden mástól, és mintegy szétszaggatja az egész világegyetemet, akkor rá kell döbbenünk, hogy világunkban minden metafora. Mint írás a falon láthatóvá teszi számunkra a »láthatatlant«, amely most ugyanolyan módon szaggatja szét az emberi világ belső univerzumát, mint a sötét energia a külső világmindenséget. Minden azon múlik, hogy tudunk-e olvasni az írásból.”

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda.
2022. március 30. 15:05
Balosok és bizonytalanok! Számoljátok ki, hogy megéri - e nektek a Fidesz ellen szavazni. Ha nem a Fidesz nyer, minden család minimum 100 000 Ft-al kevesebből kell, hogy megéljen, elveszik a 13. havi nyugdíjat, a fiataloktól az SZJA mentességet, vége a családi adókedvezményeknek, jön az adóemelés, a megszorítások, az évi 6x gázáremelés. Márki Zay beígérte, hogy fizetős lesz az egészségügy, és vége a rezsicsökkentésnek.
Lajoss
2022. március 30. 11:32
Jubbulást,Laci bácsi! :)
Láncfűrészes Attasé
2022. március 30. 11:05
Bogár Laci bá már rég túl van az elmeháborodottság eseményhorizontján, nincs az a kétfázisú szivattyú, ami ebből a fekete lyukból kimentheti őt. Hamarosan jöhet a kipcsakspagettifikáció a globalóma által vagy mijafasz. De legalább szórakoztató egy bohóc a KESMA vitrinben, a haverjával ellentétben. Ki kell élvezni ezeket a pillanatokat, régen a törpéket, torz gnómokat is a cirkuszba hordták kelléknek, hogy szörnyülködjenek rajta az emberek, ma már ez nem illendő, távol áll a humánumtól. A jövőben lehet, hogy a szellemi törpék, korcsok is így járhatnak, nem lesz illendő nevetni rajtuk.
kardlapos
2022. március 30. 10:05
Értelmes. okos írás - szokás szerint. Megjegyzés: Szörnyű. hogy nem tudja: a feltételezni szóról semmilyen fogalmazási környezetben nem választható le az igekötő, mert önálló értelmű ige. Tehát helyesen: - aki feltételezni meri - feltételeznünk kell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!