Airbnb

2020. augusztus 25. 13:07

Egy pályakezdőnek, ha nincs saját lakása, vagy nem a szüleivel lakik, a lakhatási költség elviszi a bére 40-60 százalékát.

2020. augusztus 25. 13:07
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Őszintén nem nagyon értem, miért van egyáltalán vita abban a kérdésben, hogy az Airbnb-t szabályozni lehet és kell is. Az az érvelés, hogy ez magántulajdon, úgyhogy a szabályozás kommunizmus nekem teljesen érhetetlen. Nyilván attól, hogy valakinek a magántulajdonában áll egy kocsi, attól még szabályozzuk mennyivel mehet vele, hiszen a közösség érdekeit szem előtt kell tartani. Nyilván az se a magántulajdon eltiprása, hogy nem engedjük meg, hogy az ember attól még, hogy a magántulajdonában áll egy pisztoly bárkit lelöjjön vele. És attól még, hogy valakinek van egy ingatlanja nem végezhet benne bármilyen tevékenységet, ezer dolog szabályozza, hogy lehet-e például kocsma, azt meg főleg, hogy lehet-e bordélyház.

Nyilván a fentiek széles sávban szabályozzák a magántulajdont (és elrugaszkodott példa is van benne), de a lényeg az, egy közösség együttélésében vannak szabályok, amelyek a magántulajdont úgy korlátozzák, hogy az minél több hasznot hajtson a közösségnek. Még ha valaki azt is mondaná, hogy be kell tiltani az Airbnb-t, akkor se venné el a szabályozó a magántulajdont, vagy a kereseti lehetőséget, hiszen a lakást attól még ki lehet adni, és lehet vele tőkejövedelmet szerezni. A kérdés az, hogy az Airbnb korlátozása egy olyan helyzetben amikor a brutálisan magas lakbérlet árak vannak, nem hoz-e több hasznot összességében a közösségnek, miközben csak egy egyébként a közösség egészére káros plusz tőkejövedelmi lehetőséget vesz el.

Az MNB idén júliusi jelentése például ezt írja a járvány kapcsán: »A teljes budapesti piacon a február végi állományhoz képest április végére 22 százalékkal emelkedett a kiadó ingatlanok száma. Ezzel összhangban a bérleti díjak átlagosan 9 százalékkal csökkentek, azonban több, főként a rövid távú turisztikai célú lakáskiadásokkal érintett belső kerületekben a 15‒20 százalékot is elérte az albérletárak mérséklődése.« Nem éri meg a közösségnek, hogy ha valaki mondjuk havi 200 ezer helyett csak 120-130 ezret keres Arbinb helyett lakáskiadással tőkejövedelemként, közben pedig tízezer ember jut olcsóbb lakásbérlethez? Miközben tudjuk egy pályakezdőnek, ha nincs saját lakása, vagy nem a szüleivel lakik, a lakhatási költség elviszi a bére 40-60 százalékát. Nem az lenne a közösség érdeke, hogy a pályakezdők, a fiatalok, a fiatal családok, esetleg az alsó-közép is megtudják fizetni a lakhatásukat?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bátya62
2020. augusztus 26. 17:44
Ugye ez a helyzet Budapestre jellemző. Nagy a kereslet. Mert hát minden (is) ott van, ezért a vidéki fiatal megy a munka, a tanulás után. Hagyni kéne a vidéket is élni!
B_kanya
2020. augusztus 26. 12:25
"Nem éri meg a közösségnek, hogy ha valaki mondjuk havi 200 ezer helyett csak 120-130 ezret keres Arbinb helyett lakáskiadással tőkejövedelemként, közben pedig tízezer ember jut olcsóbb lakásbérlethez?" Ha TÍZEZER ember jut olcsóbb lakásbérlethez, akkor egy "valaki mondjuk" keres kevesebbet, hanem sok ezer "valaki mondjuk" hirtelen értékvesztést tapasztal az élet munkájával összehozott lakásánál. Vagyis kimondhatjuk, hogy meg akarod őket károsítani.
luisbathhelena
2020. augusztus 26. 08:40
az US-ban a lakhatás egy kezdő fizetés kb harmadát viszi el, nagyvárosokban majd a felét. UK detto ha egyedül bérelsz. Hagyjuk a komcsi dumát, mert az lesz a vége hogy erőszakkal beköltöztetnek minden tulajdonoshoz egy Mércés barmot- ingyen.
öszödibeszéd
2020. augusztus 26. 06:56
Azt hiszem, itt félreértették a legtöbben Jámbor okfejtését. Nem kicsit. Aki tudja, milyen (volumenű, jellegű és hatású) tevékenység ez a szobáztató, pergős ingatlanbérbeadó biznisz, akinek a társasházában jönnek-mennek a kilincset egymásnak adogató külföldi turisták, az tudja, hogy itt bizony Jámbornak igaza van. Kb mindenben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!