Széljegyzet az amerikai zavargásokhoz

2020. június 03. 10:22

Mert hiába nem én okoztam ezt a helyzetet, a tükörben, amelyet most elénk tartanak, ott az én fehér fejem is.

2020. június 03. 10:22
Csepelyi Adrienn
WMN

„Nem tudhatom, mennyire kényelmetlen, megalázó vagy fájdalmas érzés romaként az Egri csillagokat olvasni, amelyben a karikírozott tájszólásban beszélő Sárközit csak ragyásként emlegetik – akit persze nem roma színésszel játszatnak el a filmben. Nem tudhatom, milyen érzés így, ezzel a csomaggal a hátamon olvasónaplót írni róla. Vajon el akarnék-e süllyedni, miközben a tanár a jellemkomikum fogalmát magyarázza, vagy csak azért nevetnék, hogy senki ne higgye: magamra vettem a hallottakat? Ahhoz, hogy végre a feloldás, a feloldozás felé mozdulhassunk el, nekünk most nem megmondanunk, hanem kérdeznünk és meghallgatnunk kell. A szembenézés nem dühös, sokkal inkább fájdalmas aktus. Mert hiába nem én okoztam ezt a helyzetet, a tükörben, amelyet most elénk tartanak, ott az én fehér fejem is.

Sétáltunk a bronxi férfival Manhattan közepén, és egyre nagyobb szünetek ékelődtek a mondataink közé, mert kezdtük belátni, hogy az összes jóindulatunk és tiszteletünk sem elég ahhoz, hogy eltöröljük azt a több száz évnyi fájdalmat, amit nem én okoztam neki, de ami ettől még benne él. És hirtelen az csúszott ki a számon:

– Mi, fehérek, jól elbasztuk ezt, ugye?

A férfi megtorpant. Először nevetni kezdett, aztán valami furcsa szomorúság ült ki az arcára, és annyit mondott:

– Eléggé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peppa
2020. június 04. 08:25
Adrika, mi nem basztunk el semmit. Ti, liberálisok igen, mert felmentitek a bűnöző kisebbségieket. "Megélhetési bűnözés", ahogy Kuncze mondta, idő előtti szabadon bocsátás, kártérítési perek - nektek ez mind biznisz, az áldozatokkal csak akkor foglalkoztok, ha cigány, néger vagy arab. Sétáltál volna inkább egy cigánnyal Olaszliszkán, amikor Szögi Lajost lemészárolták a cigányok. Megspórolhattál volna egy csomó pénzt meg repülőzést. Mennyi esélye lett volna, hogy beszélgetőtársad azt mondja: "Mi, cigányok, ezt jól elbasztuk." Pedig nekik lett volna okuk ezt mondani, nem 7000 km-re voltak az esettől. Egyébként ne felejtsük el, hogy Floyd egy bűnöző volt. Sajnálatos, ami történt, de inkább foglalkozzatok a magyar áldozatokkal, akiket bűnözők végeznek ki.
csoda
2020. június 04. 06:50
Egy újabb vérbeli rasszista, aki antirasszistának képzeli magát. Ugyan mi köze lehet egy Európában élő, fehérbőrű magyarnak ahhoz, hogy egy egykori brit gyarmaton "szisztematikusan" elnyomva érzi-e magát az ott élő színesbőrű emberek egy része még a 21. században is. Főleg úgy, hogy az USA esetében egy olyan országról beszélünk, amely az elsődleges célpontja a globális migrációnak.Ha olyan rossz ott és úgy elnyomnak meg öldösnek a fehérek mindenkit, akkor mégis miért akar odaköltözni a nem-fehér világ legnagyobb része?
Íjász
2020. június 03. 21:42
Legyen kedves magyarázza el nekem, hogy a bőrszín szerinti általánosítás egy embercsoportra hogyan nem rasszizmus! Kíváncsian várom.
öszödibeszéd
2020. június 03. 21:29
tartalomés mélység nélküli ízléstelen szöveg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!