Cigánytelepi drogosból lett a Prezi munkatársa

2017. február 20. 10:45

Nagyon féltem attól, hogy nem fogok megfelelni, hiszen itt vagyok a gyenge kis nyolc osztályommal, tiszta tudatlanul, ráadásul cigány vagyok, mit fogok én itt kezdeni ennyi okos ember között? Interjú.

2017. február 20. 10:45
Lakatos Heléna
Vigyázó blog

Mikor jött be a drog a bagi cigánytelepre?

2004 körül. Sajnos eléggé elterjedt a drogozás, és nemcsak a fiatalok körében, hanem a szülők és idősek között is – ez kortól független. Én is köztük voltam. Extasyt szedtem, aztán speedet, végül intravénás használó lettem. A szer valahogy elfeledtette a kilátástalanságot, a szegénységet, felszabadulttá tett, nem gondolkodtam és nem szenvedtem. A drogozás alatt az emberek semmit nem látnak, csak azt, hogy meglegyen a mindennapi adagjuk. Így a kapcsolataik is teljesen tönkremennek.

(…)

Honnan kaptál segítséget?

Hála Istennek a BAGázs egyesület akkor már két éve bent volt a telepen, és az önkéntesek foglalkoztak a gyerekekkel, az enyéimmel is, tartottak nekik nyári táborokat és különféle foglalkozásokat. Az egyik lányom mentora, Rudas Anna volt az, aki segített nekem mindenben. Végig ott volt mindenhol, együtt találtuk meg a pécsváradi rehabilitációs otthont is. Ott azonnal izoláltak engem a külvilágtól. A gyerekeimmel addig ő tartotta a kapcsolatot – folyamatosan látogatta, biztatta őket, a lányom mentorálását is folytatta. Közben küldött nekem csomagot is, és a rehab dolgozóival is tartotta a kapcsolatot.

(…)

Hogyan jutottál munkához?

Eléggé kétségbe voltam esve, ezért hazamentem Bagra apámékhoz. Felhívtam Annát, hogy sehol nem kapok munkát, nem tudom visszaszerezni a gyerekeimet. Anna erre azt mondta: na végre, arra várt, hogy jelentkezzem. Elmondta, hogy a Prezi itt járt a telepen, és kimondottan innen szeretnének valakit alkalmazni konyhai kisegítő munkára a bisztrójukba. És a BAGázsnál rám gondoltak. Először felvettek a Prezihez négyórás munkakörbe, aztán hatra, aztán megkaptam a teljes munkaidős megbízást.

(…)

Könnyen beilleszkedtél?

Nagyon féltem attól, hogy nem fogok megfelelni, hiszen itt vagyok a gyenge kis nyolc osztályommal, tiszta tudatlanul, ráadásul cigány vagyok, mit fogok én itt kezdeni ennyi okos ember között? De végig az lebegett a szemem előtt, hogy meg kell tartanom ezt az állást. Aztán ahogy egyre hosszabb ideje voltam itt, arra jöttem rá, hogy itt nincs megkülönböztetés, mindenki mindenkivel barátkozik, beszélget. Nagyon hamar sikerült beilleszkednem, soha nem éreztették velem azt, hogy cigány vagyok. Igaz, itt sokféle nemzetiségű ember van, tehát nem rívok ki közülük. Mi most a beosztásod?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. február 20. 23:36
A társadalom legalsóbb rétegében mindenkinek nehéz, mint a cigányoknak is. DE, A SZEGÉNYSÉG CSAK AZ EGYIK TÉNYEZŐ, ÉS NEM A LEGMEGHATÁROZÓBB! Ha a családban a szülőknek megvan az az igénye, hogy a gyerekek többre vigyék, mint ő, akkor ez az igényesség fogja a gyerekek útját terelni. Ha ebben a fiatal nőben megvan az igényesség, akkor a gyerekei is sokkal többre fogják vinni, mint ő. Ez persze egy nagyon nehéz folyamat, és nem apró fellángolások függvénye. A siker viszont garantált!!!
Peter8811
2017. február 20. 20:15
A Momentumba biztos nem kellenél mert ott kibaszott okos ÁVH-gyerekek vannak ők a Halál Brigád meghalnak de nem dolgoznak.
szavaztam
2017. február 20. 16:13
'valakit alkalmazni konyhai kisegítő munkára' 'Nagyon féltem attól, hogy nem fogok megfelelni, hiszen itt vagyok a gyenge kis nyolc osztályommal, tiszta tudatlanul, ráadásul cigány vagyok, mit fogok én itt kezdeni ennyi okos ember között?' süket propaganda...ócó mosagtót kerestek mi a nagy cucc? mintha máshol nem lenne ilyen...
br-o
2017. február 20. 13:45
A rettenetes bagi cigánytelep, ahová folyamatosan költöznek be a cigányok... "Te is ott születtél, a telepen? – Nem, nekem annyiból könnyebb volt a helyzetem, hogy állami gondozottként a többséggel nevelkedtem nyolcéves koromig. Ott megtanultam egy csomó mindent, illemet, tiszteletet, ilyen apróságokat, amik utána bennem maradtak. Viszont később a cigánytelepen eléggé visszacsúsztam. Nyolcéves voltam, amikor az apám magához vett engem, és onnantól ő meg a mostohaanyám neveltek Gödöllőn. Tőlük költöztem el 14 éves koromban a bagi cigánytelepre – ennek az oka olyan trauma volt, amiről nem szeretnék beszélni –, és bár a telep 80 százaléka rokonom volt, mégsem fogadott be senki."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!