Az internet legnépszerűbb színe

2016. szeptember 19. 11:30

A tíz legnépszerűbb honlap elemzéséből kiderült, hogy melyik színt használják leggyakrabban.

2016. szeptember 19. 11:30
Margaret Rhodes
Wired

„Kék. A web nagyon kék. És nem metaforikus értelemben. Az internet legmasszívabb forgalmát bonyolító honlapok színében a szó szoros értelmében a kék kétszer annyi árnyalata található meg, mint a sárga és a vörös, és háromszor annyi, mint a zöld.

Dominanciája annyira teljes, hogy a tíz legnépszerűbb honlap színeiről szóló elemzésben Paul Herbert designer külön kategóriát talált ki a türkizkékre.

Herbert meg akarta tudni, mit tanulhatna a legnépszerűbb honlapok színpalettájából. Az Alexa rangsorát (1. Google, 3. Facebook, 7. Amazon stb.) használó szkriptet írt, amely teljes listát készített az oldalakon található színekről. A sorozatokat vizualizálva elmondta, hogy »gyakran vannak problémáim színsémák létrehozásakor, és érdekelt, hogy más cégek mit tesznek.«

Az adatokból több érdekes következtetés vonható le. Például köztudott, hogy a Facebook egy csomó kékkel dolgozik. Viszont meglepően használja a többi színt – legalább háromszor annyira, mint a Google, a Wikipédia és a Baidu. Az Amazon ezzel szemben alig alkalmaz kéket, inkább melegebb tónusok széles spektrumát vonultatja fel. A Yahoo palettája pedig gyakorlatilag olyan, mint a kaleidoszkóp.

Herbert százra reméli bővíteni az elemzésre kerülő honlapok számát. Folyamatosan frissített élő dokumentumnak tekinti az oldalt.

»Mihelyst megvannak az adatok, a szín és a design néhány mélyebb kérdésére szeretnék választ kapni. Például, hogy az emberi természet belső aspektusához tartoznak, vagy kultúránként és koronként változnak« – nyilatkozta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. február 21. 13:31
Aha. A fehér meg nem szín.
thomsen
2016. október 11. 20:56
Hiányolom a politikai korrekcségeskedést a vizuális megjelenésből! Milyen elnyomó, fasiszta világ az, ahol ilyen aljas módon, megkülönböztetik a lilát meg a kéket? A színek egyenlőségi jogaira tekintettel legyen a honlapokon pixelkvóta a zöldre meg a mélységesen elnyomott lilára! Igazságot a meleg tónusoknak! Warm shades matter! Legyen egyenlő a szívárvány minden színe!
veletlen
2016. szeptember 20. 18:20
Nagyjából. Nem lényeges.
Akitlosz
2016. szeptember 20. 17:34
Hanem? Az előfordulás gyakoriságáról? Ha egyetlen fehér felületre száz apró kék pontot teszünk, attól az még fehér marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!