Donald Trump, a munkásosztály hőse

2016. május 04. 14:24

Nem csoda, hogy Donald Trump töltötte ki a politikai vákuumot.

2016. május 04. 14:24
Zulik Ákos
Danube Institute

„Az amerikai gazdaság gyártási tevékenységeinek eltűnése először a fekete közösségeket sújtotta erősen, ugyanakkor mára Amerika fehér munkásosztálybeli férfijai is az ebből fakadó problémákkal szembesülnek – írja a City Journal hasábjain Robert Cherry, a Brooklyn College és a CUNY Graduate Center Stern Professzora. Szerinte »nem csoda, hogy Donald Trump töltötte ki a politikai vákuuumot«.

Robert Cherry arról ír: ma mind a fekete, mind a fehér alacsonyan képzett férfiak legfőbb problémája a munkanélküliség (ami a feketék esetében a nagy gazdasági világválság szintjén áll), a kormányzati jóléti programoktól való egyre nagyobb függés, a droghasználat és az alkoholizmus.

Cherry szerint a fehér és a fekete munkásosztály e hasonlóságait elfedik azok a balos narratívák, amelyek az identitáspolitika nevében fekete áldozatokat emelik ki, miközben a fehér munkásosztály problémáit pedig nem emelik napirendre. Ezzel szemben a professzor szerint a liberális narratíva által rasszistának nevezett munkásosztálybeli bevándorlás-ellenesség valójában logikus válasz a bevándorlás gazdasági következményeire. Hiszen a bevándorlás társadalmi hasznai ugyan magasabbak lehetnek a költségeknél, ezek a költségek viszont jó eséllyel éppen az alacsonyan képzett munkásoknál fognak megjelenni. Ők azok, akiknek az állásai veszélyben forognak és ezt kutatások is alátámasztják – állítja Cherry.

A professzor logikája szerint éppen e gazdasági mozgatórugó miatt nem faji alapon szerveződő politikáról van szó, és éppen ezért nem is kizárólag fehér támogatói vannak a bevándorlás-ellenességnek. A szerző Joel Kotkin magyarázatát idézi Donald Trump nevedai, latinok körében is növekvő támogatottsága kapcsán: »Ami az újságírók és főiskolai professzorok számára rasszizmusnak tűnik, az a küszködő családok számára gazdasági megváltásnak látszik. A Latin Amerika-i gyökerekkel rendelkezők számára is«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. május 05. 06:23
Inkább azt mondanám, hogy Donald Trump, a munkásosztály REMÉNYE. Először meg kell nyerinie a választást és utána meglátjuk, hogy vissza e tudja szerezni azokat a jól fizető amerikai állásokat amiket Amerika elvesztett a globalizációnak. Remélem sikeres lesz demost még nem lehet tudni ....
Vezetéknév Utónév
2016. május 04. 18:09
Az egész Trump-jelenség nonszensz: 1) a republikánusok színeiben indul, pedig semmi köze a konzervatív értékekhez (ezért próbált kihátrálni mögüle a párt) 2) sikeres businessman-ként próbálja beállítani magát, pedig vagyonát örökölte és többször ment csődbe téves üzleti döntései miatt 3) elitellenes szövegeket nyom, a lecsúszott, képzetlen munkások köreiben népszerű, holott az őket kizsákmányoló nagytőke képviselője, ő maga a megtestesült elit 4) bevándorlásellenes demagógiával hódít, miközben alkalmazottainak jelentős része illegális migráns 5) az erős, cselekvő ember szerepében tetszeleg, pedig semmilyen politikai programja nincs, impulzusszerű, populista ötletekkel bombázza a közvéleményt, konkrétumok nélkül stb.
mokány
2016. május 04. 15:39
Csak az a Bush, csak azt tudnám feledni. (Aki utána jött, az sem volt jobb.)
Ellensúly
2016. május 04. 14:49
Trumpot ugyanaz a valóságtól elszakadt, a polkorrektséget túlpörgető világ hozta létre, mint a Jobbikot, az Osztrák Szabadságpártot és az Alternatíva Németországért nevű formációt. Persze könnyen lehet, hogy Trump hatalomra kerülve belesimul a közegbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!