Boldogít a tudás

2015. július 14. 10:43

A duális képzés nem szoríthatná ki a műhelyekben elsajátítható szakmai fortélyoknál mélyebb és szélesebb tudást. Ha ez történik, lassanként nemcsak az ország egésze butul el, hanem boldogságérzetében is kiszikkad.

2015. július 14. 10:43
Hajba Ferenc
NOL

„A boldogság fogalma persze nem írható le statisztikai számokkal, ám az elemzett adatok is rámutatnak fontos összefüggésekre. Mindenekelőtt a magasabb iskolai végzettség szerepére napi közérzetünk, lelkiállapotunk alakulásában. Arról van szó, hogy a tanultabbak, képzettebbek nem csupán saját egzisztenciális boldogulásukat találják meg könnyebben – a kormányzat és az iparkamara cáfolhatatlannak látszó tévhiteitől eltérően –, hanem ezáltal részben önmagukat is. Nyitottabbak és elégedettebbek, innovatívabbak és kreatívabbak, talán mosolygósabbak még egy lógó orrú országban is. Fontos volna szélesebbre nyitni a mostanában éppen csikorogva bezáruló egyetemek főkapuit a fiatalok előtt, még az olyan szakokon is, melyek az embereknek a világban történő eligazodásához, létének értelemkereséséhez járulnak hozzá. Ez esetben az államilag rendkívül támogatott duális képzés nem szoríthatná ki a műhelyekben elsajátítható szakmai fortélyoknál mélyebb és szélesebb tudást. Ha ez történik, lassanként nemcsak az ország egésze butul el, hanem boldogságérzetében is kiszikkad. Annál is nagyobb ez a veszély, mert az azonnali és biztos, magyar viszonyok között akár még jól fizető szakmunkás állás sem garantált hosszú távon. Világcégek jönnek-mennek, az igények változnak, s ha a tanulók nem kapják meg az alkalmazkodáshoz, megújuláshoz szükséges »kompetenciákat«, kultúrát, akkor a legjobban képzett szakbarbárok is védtelenek maradnak a munkaerőpiacon. A munkanélküliség pedig jellemzően nem a boldogság forrása és alkotóeleme.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2015. július 14. 22:26
"Ha ez történik, lassanként nemcsak az ország egésze butul el, hanem boldogságérzetében is kiszikkad." Ez a mondat eséllyel pályázhatna az évtized legostobább mondatára! :)
kjkj945
2015. július 14. 15:41
A ''tudás'' hatalom. Hajba boldogtalan fazon.
Antigoné
2015. július 14. 13:26
Évekig ment a szöveg, hogy nem jó a középfokú meg a felsőfokú oktatás, mert pusztán elméleti stúdiumokkal szolgál, elszakadt a napi gyakorlattól. Akkor most ezt így hogy?
Selamat
2015. július 14. 12:33
Ezt a világ marháját. Csak az emberről, mint olyanról, nincs ütése. Remélem személyében egy buzihoz van szerencsénk, mert nagyon nem lenne jó, ha ezzel az ésszel még szaporodna is,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!