Fejlesztés vagy segítség

2015. február 03. 19:24

Egy segítő, esélyt teremtő civil szervezetnek mindig újra kell értelmeznie a szerepét. Újraértelmezni ott, ahol önálló, az államtól független fejlesztésben a közösséget szeretné képessé tenni arra, hogy az életét megszervezze.

2015. február 03. 19:24
L. Ritók Nóra
Népszabadság

„Ahogy nő a szegénység, úgy írja bennem fölül a fejlesztő segítség ideáját a szükség, hogy nem lehet félrefordulni, nem adni, nem segíteni. Fontosabbá válik a krízishelyzetek kezelése, mint a jövőben gondolkodás. Pedig tudom, pontosan tudom, nem jó így. De nem tehetek mást. (…)

Egy segítő, esélyt teremtő civil szervezetnek mindig újra kell értelmeznie a szerepét. Újraértelmezni ott, ahol önálló, az államtól független fejlesztésben a közösséget szeretné képessé tenni arra, hogy az életét megszervezze, és ott is, ahol az állam, a problémákat nem kezelő rendszer még mélyebbre löki a nyomorúságba a családokat. Most a segítő szerepnek erősebbnek kell lennie. Ebben a helyzetben nem tehetünk mást.

Nem várhatunk, hogy majd észreveszik, átgondolják, módosítják, eltörlik, lecserélik, leváltják. Mert akik most nélkülöznek, azoknak az egészségi állapotát, életét most határozza meg mindez. A fejlesztéshez stabil alapok kellenek. Ám ez egyre bizonytalanabbá válik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. február 04. 13:03
Kíváncsian várom az első feljelentést, évi cca 1 millió forintnyi megkárosítás ügyében. Annak a fiatalnak a részéről, aki a Ritókok miatt volt kénytelen az általános iskolát "integrált" osztályban, leértékelt, tönkretett magyar gyermekként végigszenvedni. S emiatt, mivel a tudása kevésnek bizonyul a munkaerőpiacon, minimálbérnél magasabb keresetet képtelen maga számára találni. Ami az átlagbérhez viszonyítva évi 1 milliós veszteség a számára. Talán élete végéig. A Ritókok, s a többi álszent, hazug hideg terroristák miatt.
kispufi
2015. február 04. 10:39
te szegény.
Agricola
2015. február 04. 09:23
L. Ritók Nóra szerint az állam eleve gonosz: "az állam, a problémákat nem kezelő rendszer még mélyebbre löki a nyomorúságba a családokat." Ezzel szemben L. Ritók Nóra szerint a "civil szervezet" a jó. L. Ritók Nóra világlátása annyira egyszerű,, mint Orwell Állatfarmja állatainak világlátása. Orwell Állatfarmja állatainak egyik alaptörvénye így hangzott: "Négy láb jó, két láb rossz!"
imres
2015. február 03. 22:35
Mucuska! De ugye nem az Ökotárs, a TASZ, az AZ, az Átlátszó azok a civil szervezetek, akiknek a szerep újragondolását, mint a civilszféra megújulását elképzelted? Ezek civil szervezetnek álcázott propaganda szervezetek. Be kell őket gyalulni, hogy a normális civil szervezetek levegőhöz jussanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!