Ez a nagyhatalom több mint 2000 méterrel a földfelszín alatt kutatja a sötét anyagot

2023. december 16. 10:12

A világ legmélyebb és legnagyobb föld alatti laboratóriuma – amelyet 2400 méterrel a felszín alatt építettek Délnyugat-Kínában – megkezdte működését, ami jelentős lökést adhat a sötét anyag globális kutatásának.

2023. december 16. 10:12
Fekete Kíra

A kínai Csinping föld alatti laboratórium háromévnyi kemény munka után végre üzemképes – jelentette csütörtökön a Hszinhua állami hírügynökség. Az egyedülálló vizsgálati körülményeket biztosító létesítmény várhatóan új lehetőségeket és megfelelő környezetet biztosíthat a sötét anyag kutatásához. 

Amikor a labor első fázisa 2010-ben elkészült, a kapacitása körülbelül 4000 köbméter volt. A második szakaszának közös építése a Cshinghua Egyetem és a Yalong River Hydropower Development Company által 2020 decemberében kezdődött.  

A laboratórium kapacitása jelenleg háromszázezer köbméter, ezzel ez a világ legnagyobb föld alatti laboratóriuma,

 

és majdnem kétszer akkora, mint az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratórium. 

A mélység támogathatja a kutatást 

A kozmikus sugárzás nagy részét blokkoló extrém mélységben található laboratóriumot ideális, ultratiszta helyszínnek tekintik a láthatatlan sötét anyag amelyről úgy vélik, hogy az univerzum legalább negyede ebből áll kimutatására. 

A tudósok a sötét anyag létezésére a látható anyagokra gyakorolt gravitációs hatásából tudtak következtetni. Rejtélyének megfejtése segíthet a kutatóknak jobban megérteni világegyetemünk összetételét és a galaxisok összetartását. 

Az ultratiszta környezet mellett rendkívül alacsony a környezeti sugárzás és a természetben előforduló radioaktív gázok előfordulása, ezek mind segítik a sötét anyag felderítését, így jelentős tudományos vizsgálatokba kezdhetünk mondta Jüe-csien (Yue Qian), a Tsinghua mérnöki fizika tanszékének professzora. 

Hozzátette, hogy a laboratórium interdiszciplináris kutatásokat is támogatna, például a részecskefizika, a nukleáris asztrofizika, a kozmológia, az élettudományok és a kőzetmechanika területén. 

A Kínai Hírszolgálat szerint a Szecsuáni Orvosi Egyetem Nyugat-kínai Orvosi Központjának egy csapata amely a laboratóriumban a mélységi földi orvostudományt tanulmányozza képes volt azonosítani a rendkívül alacsony háttérsugárzáshoz alkalmazkodó molekuláris célpontokat. A felfedezés potenciálisan javíthatja a tumorok kezelését áll a jelentésben. 

 

A Makronóm kapcsolódó írását itt olvashatja.

 

Címlapfotó: China Jinping Underground Laboratory

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. december 19. 12:36
2400 métermélyre már nem látnak a kémholdak. Pont a setítanyag kutatás a legjobb fedőnév.
Spiritmonger
2023. december 19. 04:24
Beszélgettem egyszer egy csillagász és magfizikus végzettséggel is rendelkező kutatóval. Szerinte nincs sötét anyag, az egész balhé ezzel a flogisztonelmélet 21-ik századi reinkarnációja csupán.
Akitlosz
2023. december 18. 22:56
Kitalálni nem nehéz dolgokat. Meglehet, hogy a világegyetem 4 vagy több térbeli dimenzió. De mi csak három dimenziót látunk belőle, azaz a 4. dimenzióból csak egy szeletet. De ettől még az egész 4. dimenzió hat ránk. Máris semmi szükség a setét anyagra. De persze sok egyéb magyarázat is lehetséges. Akár amire még senki sem gondolt. A setét anyag egyelőre csak emberi kitaláció, nem fizikai tény.
Akitlosz
2023. december 18. 22:46
"A tudósok a sötét anyag létezésére a látható anyagokra gyakorolt gravitációs hatásából tudtak következtetni. " Az nem következtetés. Csak nem értik a világot, ezért ezt a magyarázatot találták ki. Ami vagy helyes magyarázat vagy nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!