Magyarország egy fontos OECD-lista élén, Amerika az utolsó helyen kullog

2024. március 13. 13:26

Az USA-ban a keresetek még az inflációval sem tudták tartani a lépést.

2024. március 13. 13:26

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az OECD-országok körében

2012 és 2022 között Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a bérek: több mint duplájukra, az infláció felett

 – közölte a vg.hu.

A lap megjegyezte, a lista másik végén az Amerikai Egyesült Államok áll, ahol a keresetek még az inflációval sem tudták tartani a lépést. Mint írták, az Utility Bidder kutatásában azokat az országokat elemezte, ahol 2012 és 2022 között a legkisebb és a legnagyobb átlagos bérnövekedés történt, továbbá összehasonlította, hogy miképp alakultak az inflációs ráták.

Magyarország lekörözte az OECD-országokat

A kutatás szerint a magyarországi bérek az elmúlt 10 évben minden más OECD-országnál nagyobb mértékben, 100,7 százalékkal emelkedtek.

Mindez azért fontos, mert ez jóval több vásárlóerőt juttatott a magyar zsebekbe, emelve az életszínvonalat és ösztönözve a fogyasztói kiadások növekedését, ami további gazdasági növekedést eredményezhet – idézték az Utility Biddert.

A lista második helyén álló Lettországban az elmúlt 10 évben az átlagbérek 87,6 százalékkal emelkedtek. Az összeállításban arra is felhívták a figyelmet, hogy bár az OECD egyik legszegényebb tagállama Lettország, 

a gazdasága az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett,

 és az európai gazdaság fontos részévé vált.

Mindeközben a bérek az Egyesült Államokban maradtak el a legjobban az inflációtól az elmúlt 10 évben. 

Az árak 2012 és 2022 között csaknem harmadával emelkedtek, miközben az átlagbérek csak 14,04 százalékkal nőttek

– derült ki a kutatásból.

A teljes elemzést ITT tekintheti meg.

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. március 14. 09:46
Mondjuk volt némi infláció is, aminek részben az oka a komolyabb reálbér növekedés volt, szóval vegyes a kép.
Zsolakomarom
2024. március 13. 20:09
Termeszetesen ilyen OECD lista nincs. Az adatokat egy noname weboldal kozli, forrasmegjeloles nelkul. Kicsit bele kell nezni, 2022ben a magyar atlagfizetest forintban 10 millio felett merte, ami erdekes, mert a ksh szerint ennek a fele volt. Azaz eleve marhasagokbol indult ki. Raadasul forintban merte a 100% emelkedest, ami viccnek elmegy. A gbp-ben mert emelkedes meg evi 10 millabol van szamolva (?). Van ott egy masik lista is ugyanott https://www.utilitybidder.co.uk/blog/wage-stagnations/ 2012-22 kozott Mo-n volt a 2. legmagasabb inflacio a vilagon, Europaban messze a legmagasabb. Es ebben a tavalyi 17% meg nincs is benne. Mindig van lejjebb, ha fidesz kamusiker propagandarol van szo. Ennyire neznek hulyenek.
excan1
2024. március 13. 16:13
>>> szutykok 2024. március 13. 14:38 Hát igen milyen szép is a náci propaganda, ez meg a valóság!:DDD <<< Tessék, itt az OECD tanulmány, amire a cikkben hivatkoznak: https://www.utilitybidder.co.uk/blog/wage-stagnations/ Olvasgasd, aztán igyál valami erőset, mert a balos agy nem tudja feldolgozni, ha Magyarországon jól mennek a dolgok és külföldön is elismerik.
Akitlosz
2024. március 13. 15:32
2010. óta csökkentek a bérek valódi értékben, aranyban számolva. Az állami cég KSH tudománytalan módszerrel számol úgy, hogy az a hatalomnak jó legyen. Az állam érdeke az infláció és az is, hogy az inflációt alacsonyabbnak hazudja a valóságosnál. Nem a járvány csinál inflációt, hanem az állam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!