Hatalmas hibát követett el a Google: megelőzhette volna a Microsoftot

2023. március 13. 10:16

A Google várhatóan a közeljövőben adja ki a ChatGPT-hez hasonló chatbotját, a Bardot. Évekkel ezelőtt azonban két korábbi Google-mérnök már dolgozott hasonló csevegőboton, ám a Google nem vette őket komolyan.

2023. március 13. 10:16
null

Meena, a nyilvánosságra sosem hozott chatbot története

2018 körül Daniel De Freitas, a Google korábbi kutatómérnöke egy mesterséges intelligencia (MI)-mellékprojekten kezdett dolgozni. A célja az volt, hogy egy olyan csevegőbotot hozzon létre, amely az emberhez hasonlóan kommunikál – mondták a Wall Street Journalnak az ügyet ismerő egykori kollégák. Később Noam Shazeer, a Google mesterséges intelligencia kutatóegységének szoftvermérnöke is csatlakozott a projekthez.

Végül De Freitas és Shazeer létrehozták Meenát, a chatbotot, amely képes volt filozófiáról vitatkozni, tévéműsorokról beszélgetni, sőt viccelődött is. 

Úgy vélték, hogy Meena gyökeresen megváltoztathatja az emberek online keresési módját – mondták el a Journalnak az egykori kollégák.

A csevegőbot fejlesztése közben azonban zsákutcába jutottak a mérnökök, miután a Google vezetői szerint a chatbot nem tartotta be a mesterséges intelligenciára vonatkozó biztonsági előírásokat. A vezetők többször is elutasították a két mérnök kérését, miszerint teszteljék azokat, majd a csevegőfunkciót adják hozzá a Google asszisztenshez – számolt be a Wall Street Journal.

A Google vezetőinek válasza miatt frusztrált De Freitas és Shazeer 2021 vége felé elhagyta a vállalatot, hogy saját céget alapítson Character Technologies Inc. néven 

– annak ellenére, hogy Sundar Pichai vezérigazgató személyesen kérte őket, hogy maradjanak és folytassák a munkát a chatboton. Cégük, amely most Character.ai néven fut, azóta kiadott egy chatbotot, amely olyan figurák szerepére képes, mint Elon Musk vagy a Nintendo Mario.  

Ez tehát azt jelenti, hogy a Google 2012 óta az MI csevegőbot fejlődésének útjában áll, most pedig kapkod, hiszen a Microsoft megelőzte. 

A Google vonakodása a mesterséges intelligencia eszközeinek kiadásával kapcsolatban nem újdonság.

2012-ben a Google felvette Ray Kurzweil informatikust, hogy a cég nyelvfeldolgozó modelljein dolgozzon – számolt be a TechCrunch. Körülbelül egy évvel később a Google megvásárolta a brit DeepMind MI céget, amely a TechCrunch szerint az általános mesterséges intelligencia létrehozását tűzte ki célul.

Akadémikusok és technológiai szakértők azonban etikai aggályok miatt visszautasították a technológia alkalmazását – számolt be a Journal –, és a Google elkötelezte magát amellett, hogy korlátozza a mesterséges intelligencia használatát

A Google MI-tervei azonban újra felszínre törtek, és most kapkodnak, hiszen a Microsoft meg merte lépni azt, amit ők már egy évtized óta nem, és kiadta az OpenAI-el közösen fejlesztett ChatGPT-t.

Kínos volt a Bard első bemutatkozása

Miután a Google Bardra keresztelt csevegőbotja a múlt havi első nyilvános bemutatóján elég nagyot hibázott, a Google munkatársai kétségbeesetten „elsietettnek” nevezték azt. Az Alphabet elnöke, John Hennessy egyetértett azzal, hogy a Google csevegőbotja még nem állt készen arra, hogy nyilvánosan teszteljék.

Az eset után Sundar Pichai vezérigazgató minden Google-alkalmazottat arra kért, hogy szánjanak két-négy órát idejükből a termék tesztelésére.

„A legfontosabb, amit most tehetünk, hogy egy nagyszerű termék létrehozására és felelősségteljes fejlesztésére összpontosítunk” – írta Pichai a Google alkalmazottainak egy februári feljegyzésben.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2023. március 15. 10:18
az a baj, hogy minden ai rasszista lesz egy idő után. mivel senki sem születik rasszistának, hanem a személyes tapasztalataink tesznek azzá. és egy ai tanulással építi fel magát. emiatt midenféle szűrőket épyítenek bele amik elnyomják az ai-t amikor rasszista dolgokat mond. és éppen emiatt lesz buta és hazsnálhatatlan. pont, mint a gpt3. a google is ezért dobta a projektet, mert a végeredmény nem volt jó semmire.
nempolitizálok
2023. március 15. 10:17
A kínai lesz majd nagyon jó. Ezek a nyugatiak agyoncenzúrázott szarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!