Obama digitális vezetője a fehér férfiak rögeszméjének tartja a szólásszabadságot

2022. május 15. 22:18

Tudósok és Joe Biden amerikai elnök is támogatja a szólásszabadság-ellenes mozgalmat, amely képviselői szerint lehet, hogy Kínának van igaza a cenzúrával kapcsolatban. A Time magazinban Charlotte Alter országos tudósító fejti ki véleményét a szólásszabadság-ellenes nézetekről.

2022. május 15. 22:18
null
Fekete Kíra

Alter a szólásszabadságot a fehér ember rögeszméjének tartja

Altert elsősorban az érdekli, hogy miért foglalkoznak ennyit a témával, főleg olyan nagynevű emberek, mint Elon Musk. Szerinte ez azt sugallja, hogy Musk valójában erkölcstelen, mivel inkább a szólásszabadság helyreállítására költi a pénzét, mintsem jótékonysági vagy igazságossági kérdésekre”.

„Miért érdekli Muskot ez ennyire? Miért érdekel a Twitter-cenzúra egy olyan fickót, aki ekkora sikereket ért el az elektromos járművek terén?” – teszi fel a kérdést Alter.

Alter idézi Jason Goldmant, aki a Twitter cenzúrázási politikájának egyik korai alakja volt, mielőtt csatlakozott volna az Obama-kormányzathoz. Goldman kijelentette, hogy 

akik „szívesebben élnének inkább múltban”.

Alter idézi a Stanford Egyetem kommunikációs professzorát, Fred Turnert is, aki szerint a szólásszabadság csak „a legelitebbek domináns megszállottsága, leginkább a férfiak körében”.

A cenzúra mellett érvelve Alter visszatekint a múltba és párhuzamot von a korábbi és a mostani helyzet között: „A szólásszabadság a 21. században egészen mást jelent, mint amit 18. században jelentett. 

Úgy tűnik, ez nem jut eszébe néhány techno-varázslónak, akik minden korlátozást az innováció ellenségének tekintenek.”

Tényleg cenzúráztak a nagy techcégek 

A Makronóm már korábban megírta, hogy Craig Kelly, az Egyesült Ausztrália Párt (UAP) vezetője szerint az ausztrál parlamenti képviselők úgy alakítják ki a beszédeiket, hogy elkerüljék a nagy technológiai platformok, például a YouTube és a Facebook cenzúráját. Napjaink politikájának és közéletének részévé vált, hogy 

a megszólalók önmagukat cenzúrázzák, hogy a magáncégek által meghatározott elveknek megfeleljenek és elérhessenek közönségükhöz.

„Olyan csoportokat is ellenőriznek a nagy techcégek, mint például a Sky News Australia és más független médiumok, akik a YouTube-ot és a Facebookot használják tartalmaik közzétételére” – tette hozzá. „Bizonyos területeken tudják: ha olyasmiről beszélnek, ami ellentétes az óriásvállalatok  gazdasági érdekeivel, akkor a platformjaikat le fogják tiltani” – állítja Kelly.

Borítókép: MTI szerkesztett

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. május 17. 23:06
"Miért érdekli Muskot ez ennyire?" Na és neked mi közöd hozzá? Apró adalék: Charlotte Alter apja Jonathan Alter: https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Alter
Daily
2022. május 17. 12:34
Amíg sikerül elcsalni a választasokat addig nincs szükségük a szabadságra. Csak ha veszítenek.
robag
2022. május 17. 00:38
Ezek valóban megbuggyantak.
Reszelő Aladár
2022. május 16. 22:18
Ez az épülő diktatúra attól zseniális, hogy a benneélők követelik ki maguknak. Elég volt némi terror és az USA polgárai boldogan követelték a patrióta törvényt, amivel többek közt 72 órára vád nélkül is fogva lehet tartani bárkit. A covid alatt ugyanezen emberek teljes lezárásokat és bezárásokat követeltel és teljesen egyetért, ha valakit vezálnak vagy bezárnak. Amúgy pedig beleszeretett a PC-be, aminek az előfeltétele volt a mindennel szembeni érzékenyítés, ahol már a "jó napot" formula sem fér bele, mert nincs tekintettel azokra, akiknek rossz a napjuk. És most itt vannak a liberális élharcosok, akik ott követelik a szólásszabadságot, ahol nincsenek hatalmon és egyből bevezetik, ahova mennek. Pár éve feltalálták a fake news kategórát, amivel szemben pedig már fel lehet lépni, akár játékszabályok (azaz közösségi alapelvek) akár jogszabályok segítségével. Randa világnak néz egy így most ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!