Negyven éve alapították a magyar sikervállalatot: eleinte szabadidejük sem volt, csak céljaik

2022. május 24. 06:32

Az 1982-es alapítású céget ma már az alapító, Hirth Ferenc két fia, Olivér és Markus vezetik. A sikeres generációváltás 2018-ban történt meg, Ferenc azóta is szívesen segít fiainak, hiszen kis arányban még ő is tulajdonos.

2022. május 24. 06:32
null

A kemény munka meghozza a gyümölcsét

Az idén 40 éves jubileumot ünneplő cég a Modern Mintaüzem Programban részt vett, és nyert is támogatást. A Kontakt-Elektro Kft. ismert iparvállalatok beszállítója a villamos automatizálás, elektro- és szenzortechnika területein. Fontos pont az életükben az ipari automatizálás, hiszen a cég vezetői úgy vélik: elengedhetetlen, hogy folyamatos fejlesztéseket végezzenek.

Ennek hiányában elveszítenék a versenyképességüket, amiért sokat dolgoztak. Hirth Ferenc a cserkúti Mezőgépből 5 társával, összesen 6000 forint törzstőkével alapította meg a Kontakt-Elektro elődjét, a Kontakt Villamosipari GMK-t. Ennek jogutódja a ma ismert Kontakt-Elektro Kft.

Kilépésükkor vegyes reakciókat kaptak, több felettesük is úgy vélte, hogy nem sokáig fog fennállni a cég. De úgy tűnik, tévedtek, hiszen ma is töretlenül haladnak előre . Ahogyan Olivér fogalmaz: „Annyit dolgoztak, amennyit csak bírtak.

A cég vezetői és munkavállalói a mai napig ezt az elvet követik, hiszen ez a hozzáállás adja a vállalat alapját.

 A magas mérnökaránynak köszönhetően egyre több saját fejlesztést is véghez tudnak vinni. Így az alvállalkozói tevékenység mellett egyre több egyedi megoldást is meg tudnak valósítani. A Hirth család szem előtt tartja az ott dolgozók érdekeit is, így egyedi kedvezményekben részesülnek. „Biztos megélhetést kívánunk nyújtani kollégáinknak, fejlődni akarunk, és folyamatos értékteremtésre törekszünk!”

A növekedés a siker kulcsa

Az elmúlt 7 évben a dolgozói létszámot jelentősen megnövelték, hiszen létrehozták a Kontakt-Engineering Kft.-t, ami egyedi célgépgyártással foglalkozik. „Emellett több egyetemi hallgató a pécsi egyetemről is náluk van gyakorlaton, vagy éppen duális képzésben vesznek részt a cégnél” – teszi hozzá a cégvezető.

A cég exporttevékenysége is jelentős, több nyugat-európai beszállítóval, illetve azok magyarországi leányvállalataival dolgoznak együttműködésben. A beszállítói kör kiválasztásánál a magyar vállalkozásokat részesítik előnyben, hiszen támogatni kívánják a hazai cégeket. Ezt támasztja alá az is, hogy

fejlesztéseiknél és beruházásaiknál is leginkább a hazai gyártócégek és azok termékeinek használatára törekednek.

Hasznosítanak, amit csak lehet

A közelmúltban megvalósult csarnoképítésük alatt is törekedtek a beszállítói egyensúlyra, hiszen az építéshez szükséges alapanyagokat három beszállítótól szerezték be – mindegyik cementgyártó céggel szoros kapcsolatot ápolnak. 
2010 óta kiemelten fontos szempont a cég számára a megújuló energiaforrások használata: jelenleg 50 Kw napelemmel rendelkeznek; ez a szám azonban várhatóan még idén a duplájára fog emelkedni. A napfény hasznosítása mellett a hűtés-fűtés rendszerhez talajszondás hőszivattyút használnak, amivel további energiát takarítanak meg. Az esővizet ciszternákba gyűjtik, majd az összegyűlt vízmennyiséget WC-öblítésre, illetve a saját technológiáikhoz használják.

Ezek alapján tehát elmondható, hogy az energiatudatosság jelentősen hozzájárul a rezsiköltségeik alacsonyan tartásához, így a már említett piacképességük megőrzéséhez.

Innovációkat és értékeket teremtenek

A 2019-es évben egy 3D-s lézervágó berendezés vásárlására is sor került, 2020-ban pedig a koronavírus ellenére is tudtak újdonságokat létrehozni: a 15 Kw teljesítményű tüzelőanyag-cellás kishajójuk a Balatonkenesei Boatshow-n is bemutatásra került. Emellett részt vettek a Nemzeti Hidrogénstratégia létrehozásában is. Ugyanebben az évben egy beszállítói pályázat elnyerésének köszönhetően egy gyógyszerlogisztikai megoldáson is elkezdtek dolgozni idősotthonok és kórházak számára.

Egy évvel később,

2021-ben elindították a tüzelőanyag-cellás kukásautók fejlesztését;

terveik szerint 2024 végéig ebből kettőt próbaüzembe is szeretnének helyezni. Ehhez az állami támogatás megszerzése még folyamatban van. A karbantartási szoftver demójának fejlesztése szintén 2021-ben kezdődött el: ennek fő célja az, hogy minden területen naprakészek legyenek, illetve mindent dokumentálni tudjanak. Ennek bemutatását idén tervezik, a budapesti Automotive Kiállításon. A bemutatás azért is fontos, mert ezáltal fel tudják mérni a vevői igényeket, majd azok alapján végezni a további fejlesztéseket.

A családi tulajdonú középvállalkozás fő célja az innovációk létrehozása mellett az értékteremtés. Nagy hangsúlyt fektetnek a legmodernebb technológiák alkalmazására és honosítására: például villamos automatizálást valósítanak meg, ipari elektronikát és hidrogéntechnológiákat alkalmaznak.

Ahogyan Hirth Olivér fogalmazott: „Valljuk, hogy fejlesztések nélkül nem létezik jövő vállalatunk számára. Fejlesztéseink során egyik alapelvünket Woody Allentől vettük, mely szerint: »Foglalkoztat bennünket a jövőnk, mivel hátralévő napjainkat abban szeretnénk eltölteni«.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!