Győriványi ismét az Opera élén

2010. október 08. 10:34

Győriványi Ráth György karmestert nevezte ki a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatójának Vass Lajos főigazgató. A kinevezés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével történt. Győriványi megbízatása 2012. végéig szól, feladata pedig a 2011-2012-es, valamint a 2012-2013-as évad programjának megtervezése és művészeti vezetése lesz.

2010. október 08. 10:34

Győriványi Ráth Györgyöt nevezte ki Operaház megbízott főzeneigazgatójának Vass Lajos főigazgató. A karmester megbízatása 2012. végéig szól, feladata pedig a 2011-2012-es, valamint a 2012-2013-as évad programjának megtervezése és művészeti vezetése. Győriványi 2001-2002-ben már dolgozott főzeneigazgatóként a Magyar Állami Operaházban. Elődje, Fischer Ádám két hete mondott le vezető karmesteri (korábban főzeneigazgatói) posztjáról. Győriványi 2001-2002-ben már dolgozott főzeneigazgatóként a Magyar Állami Operaházban, amikor a fideszes kormányzat reformokat várt tőle. Ekkor Locsmándi Miklós főigazgatóval szétválasztotta az Erkel Színház és az Ybl Palota működését, próbajátszásra kötelezte a zenekar tagjait, blokkosított játszási rendet vezetett be. Egyre nagyobb ellenszenv kísérte a főzeneigazgató működését; a Parlament Kulturális Bizottsága vizsgálódott is az Opera ügyeiben. Sztrájkkal fenyegettek az érdekképviseletek, Kossuth-díjas művészek írtak levelet a főzeneigazgató működése ellen.

„A főzeneigazgató az Operaházat egy esztendő alatt a működőképesség határára züllesztette, lehetetlen helyzetbe hozta az énekkart, a zenekart, szétverte a társulatot, a gyarmatnak tekintett Erkel Színházba üldözte a kevésbé jónak kikiáltott művészeket” - állt a Harangozó Gyula balettigazgató által is jegyzett, a ház vezetői és érdekképviseletei által az „1100 operaházi dolgozó nevében” írt levélben. Ebben arra kérték Görgey Gábor kulturális minisztert, mentse fel Győriványit. Az indokok között szerepel a számos énekes nyugdíjaztatására tett javaslat, a fiatal tehetségek közalkalmazotti státusának megszüntetése, gyenge, ám drága külföldi énekesek szerepeltetése. Görgey Gábor miniszter eleget tett a kérésnek.

2005-ben Hegyi Árpád Jutocsa igazgató Győriványit nevezte ki újra az akkor a megürült posztra. Kovács János első karmester ekkor kijelentette: „Nem dolgozom olyan helyen, amelyet két, már-már fasisztoidnak nevezhető módszereket használó dilettáns vezet”. 2006-ban Hiller István Vass Lajost küldte miniszteri biztosként a házba, három hét múlva „az Operaház békéje és nyugalma érdekében” kirúgta Győriványit. Most Vass nevezte ki újból, mondván: „olyan szakember, aki szakmailag felkészült, emellett ismeri az intézményt”. Fischer Ádám arra a kérdésre, hogy megváltozik-e a viszonya az Operaházhoz Győriványi kinevezése után, azt válaszolta, igen.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hulkyhogan
2010. október 12. 01:00
belső infókból tudom, hogy győriványi nem jó karmester
bakszakáll
2010. október 11. 07:32
Lezülleszteni? Éppen azért menesztették régebben, mert frissíteni akart és minőséget kívánt. A semmire se jó, kivénhedt, tehetségtelen énekesek (Görgeiné), zenészek fúrták meg.
gross
2010. október 11. 01:43
Rejtélyes ügy, miért kell pont Győriványi az Operába?
silber4
2010. október 08. 13:04
Győriványi ott folytatja, ahol abbahagyatták vele. Teljesen le fogja zülleszteni a társulatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!