Húsz év EU

2024. május 06. 11:57

Lelki, erkölcsi, szellemi energiák nélkül nincs esély e lepusztulási lejtőn való megállásra.

2024. május 06. 11:57
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Nyitókép illusztráció. Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

„Vagyis az az általános anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi lepusztulás, ami az Európai Uniót éppen az elmúlt húsz év (tehát a tagságunk) óta jellemzi, elsősorban az amerikai birodalom hanyatlásának, degenerációjának és ebből következő destruktív szándékainak a következménye.

Chirac és Schröder 2003-as bátor fellépése azért persze azt is jelezte, hogy Európa elitjeinek szellemi állagát ugyan valóban az amerikai birodalom határozza meg, de a cinikus kollaboráns behódolással szemben – legalábbis elvileg – létezik egy másik stratégia is, a bátor s határozott szembefordulás, Európa önazonosságának bátor vállalása minden, a földrészünk legmélyebb identitását meghatározó kérdésben. Ehhez persze tudás, bátorság és becsület kellene, hogy csak a legfőbb erényeket említsük.

Húsz éve fennálló EU-tagságunk mérlegének legfőbb tanulsága éppen ez. Vagyis, hogy lelki, erkölcsi, szellemi energiák nélkül nincs esély e lepusztulási lejtőn való megállásra. Magyarország az egyetlen tagország, amely legalább arra képes, hogy nevén nevezze mindezt. A választások majd eldöntik, lehet-e esély ennél kicsit többre is.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­I­­g­­a­­­z­­­i n­­i­­m­f­o­­m­­­á­n­­­i­­­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
tapir32
2024. május 07. 01:33
Ha sikerült a balliberális (neoliberális) indoktrinációt visszaszorítani akkor, nemhogy nem szalasztottunk el lehetőségeket hanem, mi nyertünk!
tapir32
2024. május 07. 01:32
A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom popperi utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet. A társadalmak egymásra utalt emberekből állnak és az egymásrautaltságok hálózatában kell mindenkinek megtalálnia a saját szabadságát. A társadalom szövetét kívánja szétrombolni a „nyílt társadalom” destruktív ideológiája. Ami, éppen azért bukott meg, mert nem tudott mást ajánlani az embereknek, mint az önzést, az izolációt, a szorongást, a konyha moralizálást és a társadalom homogenizálását. A társadalom, mint egymásrautaltságok hálózata felbomlik ha, a neoliberálisok által hirdetett, az intézményekkel és a hatalommal szembeni bizalmatlanság és az egoizmus úrrá lesz a társadalmon. A társadalom együttélési szabályainak semmibe vétele nem más, mint a társadalom tagadása! Ez a neoliberalizmus programja! Az atomizált társadalom képtelen az önfenntartásra.
Bell & Sebastian
2024. május 06. 21:43 Szerkesztve
Oké, elfogadom. Akkor már csak azt kellene megmagyarázni, ki hajlandó nyakon csördíteni a MOL -t, a vérszívó multikat és bankokat, és saját fináncoligarcháinkat, ha pártunk és kormányunk nem. Mintha a pénzszivattyúkról kevesebb szó esne mostanság. Éppen az építőipar van lélegeztetőgépen, ami a gazdaság lakmuszpapírja. Én még olyat sosem láttam a valódi parasztok közt, hogy valaki kapatosan félholtra rugdossa a kutyáját, majd úgy próbálja feléleszteni, hogy a legfinomabb falatokkal kínálja. Magyarországon ez is megesett. A segghülyék helyében én sem az ellenzéki listákon tülekednék. Inkább a meleg akolban fúrnám bele magam a szénába, minél közelebb a vályúhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!