Maxidubaj, a mi nem túl fényes jövőnk

2023. december 11. 09:33

A neoliberalizmus legújabb trükkjét Orbán Viktor csak meghonosította Magyarországon, nem ő találta ki.

2023. december 11. 09:33
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„A magyar tájat manapság nem csupán a nagybirtokok és kastélyok szabdalják szerteszét, mint egykor. Hanem egyre inkább mini- és maxidubajok is, Lázár Jánost idézve: másnéven különleges gazdasági zónák, ahol a magyar törvények és adószabályok már nem érvényesek.

»A mini jelzővel nagyobb baja van, mint mondta, itt világszintű fejlesztést akar a kormány, vagyis mini-Dubaj szóba sem jöhet, csak maxi« – így idézte a magyar sajtó, mi hangzott el  Lázár János december 4-én, sebtiben összehívott sajtótájékoztatóján.

Az építési és közlekedési miniszter azt is megosztotta, hogy újonnan bejelentett terveik szerint a Rákosrendező elhanyagolt területén esélyes fejlesztés közel 200 milliárd forint értékű lenne. Úgy tűnik, valóban az Emirátusokból jelentkeztek a területért, a részletek még nem biztosak.

Egyvalami viszont már kiderült. No, nem Lázár Dubaj-infójáról, hanem később. A Budapest közepére tervezett óriási luxuslakás és luxusbolt-komplexum a tervek szerint hamarosan kikerülhet a budapestiek által megválasztott önkormányzatok felügyelete alól, tehát a terület sorsát végső soron eldönteni hivatott zuglói önkormányzat sem szólhatna majd bele abba, ami majd ott történik. Egyelőre, a kivitelezés céljaira nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás-jelleget vehet fel Rákosrendező tervezett fejlesztése. Hasonló trükkel már számtalanszor megoldotta a kormány, hogy egy-egy építkezés vagy fejlesztés felett csak nekik legyen kontrolljuk, és a költségek, munkálatok ellenőrzésére ne nyíljon lehetőség. A legismertebb ilyen példa a Városligetet szétszabdaló Liget-projekt volt – eddig.”

Nyitókép: Shutterstock

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 19. 12:42
Minden olyan projeket üdvözlök, amibe nincs a fővárosnak beleszólása. Mert a beleszólás minden esetben a "törlés" gomb nyomkodását jelenti.
ProletarFC
2023. december 12. 05:18 Szerkesztve
A kérdés az, hogy hajléktalanok elleni köztévés érzelmi hangulatkeltésre mi a fenének van szükség, bármilyen probléma merül föl azonnal valami szar propagandának kell felütnie a fejét, "harci kutyáik vannak a hajléktalanoknak" https://www.youtube.com/watch?v=nH0l5camDwg
ProletarFC
2023. december 12. 05:12
Egy mondat az Újpalota-Rákospalota Kiserdő hajléktalankolónia állami felszámolásáról Az újpalotai cikk írta: megdöbbentően jó fizikai állapotban találták az erdei hajléktalanokat. A TÖRTÉNELEM ISMÉTLI ÖNMAGÁT (2011-es posztom) Egy képen látható újpalotai kiserdei veszedelmes harci kutya, még hogy nincsenek harci kutyáik a hajléktalanoknak, igen is vannak, hajléktalanok képezték ki, a sátán kutyája, társadalom ellenes cselekményekre. ismét azzal van tele a köztévé, hogy a hajléktalanoknak harci kutyáik vannak, tehát mi következik ebből? ismét kitelepítés lesz. https://3.bp.blogspot.com/-g4qI9gLtcF8/TkmcnTJyD4I/AAAAAAAAAJs/TfdRdhMXY_U/s1600/kutya_jpg.jpg
manitowoc
2023. december 11. 20:59
elégia 2023. december 11. 10:35 Hesperia 2023. december 11. 11:24 amprbilond 2023. december 11. 12:42 beírásaira: 1.) Hogy a Városliget "szép" és "világcsoda" lett, azt csakis-csakis azzal lehetett elérni, hogy a Városligetnek a "városligeti park" nevű övezetébe (eddig) beleépítettek két új ÉPÜLETET (MZH és NM). Sőt, ennél még sokkal "szebb" és "világcsodább" lesz ha még további 3 új épületet (ÚNG, MIH, VSZ) építenének bele a "városligeti park" nevű övezetbe. Merthogy egy közparkot felújítani, másképp nem is lehet, csakis a beépítettségének növelésével. 2.) A tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio beadott egy alternatív tervet is: https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--88iibk8E--/6rb9MB9lwwrK1AimSs.jpeg A tervhez ezt írták: "Az ÚJ MÚZEUMOK NÉLKÜLI tablónk jól szemlélteti, hogy a pályázatunkban bemutatott rehabilitáció ÉPÜLETEK NÉLKÜL is TELJES ÉRTÉKŰEN megvalósítható". De ez a terv mégsem lett volna megvalósítható, mert nincsenek benne új múzeumépületek. Nem igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!