Mi állhat Putyin váratlan döntésének hátterében? A szakértő elmondja

2024. május 15. 22:00

Demkó Attila a Hír Tv műsorában beszélt Szergej Sojgu leváltásának okairól.

2024. május 15. 22:00
Russia's President Putin In Bishkek For The Eurasian Economic Union Summit

Nyitókép: Contributor/Getty Images

Meglepte a világot Vlagyimir Putyin orosz elnök váratlan döntése, hogy eltávolította az orosz védelmi tárca éléről Szergej Sojgut és helyére Andrej Removics Belouszovot nevezte ki. A Hír Tv műsorában a váltásról Demkó Attilát, az Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét kérdezték. A szakértő elmondta: 

Szergej Sojgu nem teljesített jól a háború során.

„A háború azért jóval tovább tart már, mint azt tervezték, és ebben benne van az orosz hadsereg felkészületlensége is. És valószínűleg benne van az is, hogy Sojgu, illetve a csapata meglehetősen korrupt volt” – mondta Demkó Attila, hozzátéve, hogy Sojgu jobbkezét letartóztatták áprilisban. A biztonságpolitikai szakértő szerint Szergej Sojgu mentőövet kapott azzal, hogy a nemzetbiztonsági tanács élére nevezték ki, így „papíron nem buktatták meg.”

Demkó Attila elmondta: több fontos személyt letartóztattak, ez azt mutatja, hogy zajlik egy tisztogatás a minisztériumban. 

„Sojgu nagy név volt Putyin előtt is. 

Ő nem katona eredetileg, és sokáig, már 2012-től vezette a minisztériumot. Szerintem van egy személyes kapcsolat is Putyin és Sojgu között, van fenn nem egy videó az interneten, hogy Szibériában együtt vadásznak, együtt szórakoznak. Tehát, ha a korrupció árnyékát vetítené rá, az Putyinnak is nagyon visszaüthetne. Szerintem őt nem is fogják olyan helyzetbe helyezni, mint mondjuk Timur Ivanovot, akit egy ketrecben láttunk viszont, miután leváltották” – mondta Demkó Attila. 

A szakértő az új miniszterről Andrej Belouszovról elmondta: Putyin valószínűleg azért őt nevezte ki, mert bízik benne. 

„Putyin esetében rendkívül fontos a személyes bizalom, illetve valószínűleg tiszta kezű is. (...) Lehetséges, hogy miután ő közgazdász, a feladata az lesz, hogy átállítsa az orosz gazdaságot a hadigazdálkodásra” – fejtette ki Demkó Attila. 

A teljes interjút itt nézheti meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. május 16. 02:58
Közben a mocskos Zsidesz meg kiengedte a börtönből az antifa terroristák, Ilaria Salist. Állítólag olasz kormánytagok közbenjárására. A Fideszes férgeknek ennyit ér a magyarok élete! https://kuruc.info/r/2/273845/
ProletarFC
2024. május 15. 23:38
Frontokon régóta nem tud jelentős eredményeket elérni az orosz hadsereg, így marad a pótcselekvés, leváltani, kinevezni - egy lassú kiszorítási folyamat elindult ugyan Donbasban Avdiivka, Bahmut, de amikor az ukrán ellentámadás beindult akkor Harkiv közeléből egészen Kupjanszkon túlra nyomták az rosozokat pillanatok alatt egy fél megyét visszafoglaltak, igaz azóta nem sokat értek el ők sem.
Nasi12
2024. május 15. 22:45
A hadigazdasági átállitás már megtörtént. Inkább a hadi és a civil gazdaság harmóniába hozása a feladata. Meg egy kicsit igazat adni prigozsinnak. Remélhetőleg nem lesz héjább mint a tábornokok. Sztem ez is cél, megnyugtatni a nyugatot, hogy az Avantgardok nem fogják elérni Londont 3 perc alatt a közeljövőben.
Akitlosz
2024. május 15. 22:33
Régen csinálták jól. A legmagasabb katonai rangokat - 4,5,6 tábornoki csillag - (oroszoknál 1 csillaggal kevesebb ér annyit, mint NATO-nál) csakis háborús katonai érdemekért szabad adni, mintegy kitüntetés, mert akármilyen jó és tehetséges katona valaki békében attól még nem biztos, hogy éles helyzetben, háborúban is beválik. És nagyon nagy szívás, ha háborúban nem a legjobb, már bizonyított tábornokok vannak a haderő csúcsain. Sojgu rangja 4 csillagos tábornoknak felel meg. Ez tehát túl sok a képességeihez. Nem baj, ha a hadügyminiszter katona de nem feltétlenül kell, hogy az legyen. S ha katona, akkor sem kell, hogy magasabb rangú legyen a többieknél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!