Obama felszólította Izraelt, hogy a katonai műveletek során „körültekintően járjon el”

2023. október 24. 09:17

„Különösen fontos, hogy Izrael katonai stratégiájának megvalósítása során betartsa a nemzetközi jogot” – írja a korábbi amerikai elnök.

2023. október 24. 09:17

Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn felszólította Izraelt, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását követő katonai műveletek során „körültekintően járjon el”. Leszögezte, hogy a Hamász „kimondhatatlan brutalitása” után Izraelnek joga van megvédeni polgárait az ilyen erőszakkal szemben, de „a világ szorosan figyel”.

„Különösen fontos – amint azt Joe Biden elnök többször is hangsúlyozta –, hogy

Izrael katonai stratégiájának megvalósítása során betartsa a nemzetközi jogot,

beleértve azokat a jogszabályokat, amelyek arra irányulnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a polgári lakosság halálát vagy szenvedését” – írta Obama a Medium online publikációs platformon.

Már több ezer palesztin halt meg a Gázai övezet bombázásában, sokan közülük gyerekek – emelte ki a volt amerikai elnök, hozzátéve, hogy a térségben több százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

„Az izraeli kormány döntése, hogy a fogságban lévő civil lakosságtól elvágja az élelmiszert, a vizet és az áramot, nemcsak azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a növekvő humanitárius válságot, hanem azzal is, hogy

generációkon keresztül tovább keményíti a palesztinok hozzáállását, aláássa az Izraelnek nyújtott globális támogatást,

Izrael ellenségeinek kezére játszik, és aláássa a térség békéjének és stabilitásának elérésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseket” – tette hozzá.

Obama teljes mértékben kiállt Biden amerikai elnök mellett, aki támogatást ígért Izraelnek „a Hamász elleni fellépésben, katonai képességeinek felszámolásában és több száz túsz biztonságos hazatérésének elősegítésében a családjukhoz”.

Egyben érthetőnek nevezte, hogy sok izraeli követeli, kormányuk tegyen meg mindent a Hamász felszámolása érdekében, és biztosítsa, hogy a szélsőséges szervezet ilyen támadásai soha többé ne fordulhassanak elő.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner beszámolt róla, hogy érdekes véleménycikket közölt a Politico hétfőn, amelynek szerzője (Jamie Dettmer) rámutatott, mire játszhat a Biden-kormányzat az izraeli háború kapcsán. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AJC pool/Alyssa Pointer

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 11. 20:53
Felszólítom az Obamát kiherélőket, hogy körültekintően végezzék el a műtétet!
khomeini
2023. október 24. 14:17
hát persze, ahogy ti is betartottátok a nemzetközi jogot guantanamoban, igaz, nigger buzi?
Ergit
2023. október 24. 13:36
:D :D :D :D :D
blanconegro
2023. október 24. 13:30
Mocskos nigger geciláda ez is. Jenkiházi gyökér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!