Stoltenberg: Kína nem ellenfél, de komoly kihívást jelent

2022. június 29. 21:08

„Kapcsolatunk Oroszországgal a hidegháború óta most a legrosszabb” – fogalmazott a NATO főtitkára.

2022. június 29. 21:08
null

Kína nem ellenfél, de komoly kihívást jelent – mondta a NATO-főtitkára a szervezet madridi csúcstalálkozójának délutáni munkaülését követően szerdán, amelyen Dél-Korea, Japán, Ausztrália és Új-Zéland is képviseltette magát.

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján kiemelte: Kína jelentősen építi és bővíti katonai erőit, beleértve a Tajvant érintő fenyegetéseket. Saját állampolgárait is fejlett technológiával ellenőrzi – tette hozzá. Mint mondta,

Kína növekvő fegyverkezése következményekkel jár a NATO-szövetségesek biztonságára nézve,

ezért az észak-atlanti szervezet fokozza az együttműködést a csendes-óceáni térség országaival a védelem, a biztonság, az új technológiák és a klímaváltozás területein, keresve a „globális megoldásokat”.    

„Most a legrosszabb a hidegháború óta a NATO-orosz kapcsolat ”

A főtitkár beszámolója szerint a tanácskozáson nemcsak az Ukrajnának nyújtandó támogatásról döntöttek, hanem abban is megállapodtak, hogy politikailag támogatják azokat az országokat, amelyeket veszélyeztethet az orosz agresszió, mint például Bosznia-Hercegovina, Georgia vagy Moldávia. Kérdésre válaszolva Stoltenberg elmondta: a NATO évtizedeken át törekedett a jó kapcsolatra Oroszországgal, amely

azonban letért erről az útról és nem hajlandó az együttműködésre.

„Kapcsolatunk Oroszországgal a hidegháború óta most a legrosszabb” – fogalmazott és hozzátette, hogy mindezért Oroszországot terheli a felelősség.

Nyitófotó: AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketeöves nirvana
2022. június 30. 07:37
A norvégok megelégelték azt a sok bevételt amit a magas kőolajárakból szereznek? Kell nekik a háború is. Hátha tönkremegy az ország. Szocialista kormányuk van. Ennek a Jencinek a volt párttásai.
ringwoodite
2022. június 30. 06:56
Majd amikor a nyakába kapja az osszes NATO orszag 3 millional nagyobb varosa az atomot, akkor karogj Stoltenberg hogy Kina nem ellenfel! Mert oda majd megy a dusitott uran az oroszoktol, a NATO meg varhat mire eletet lehel a raketaiba. Ha valakitol fugg a gazdasagod mert ellat nyersanyaggal es te kiszolgaltatott vagy feleje, akkor jobb lenne inkabb a partnerseget eroltetni mint azt hogy hogyan szarj a WC-n amikor mar belekemenyedett a szar a seggedbe...
Cirbi
2022. június 30. 06:02
Nekem ez tetdszett: "Kapcsolatunk Oroszországgal a hidegháború óta most a legrosszabb” – fogalmazott és hozzátette, hogy mindezért Oroszországot terheli a felelősség.
Töki
2022. június 29. 23:49
Nagy az arc! Tükörbe magadnak te hót csicska.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!