Füredi: Nem engedhetjük, hogy fehérnek lenni eredendő bűn legyen

2020. június 04. 09:16

A szociológus a „Black Lives Matter” szlogen apropóján elmélkedik a Russia Today hasábjain.

2020. június 04. 09:16

A fekete szomszédjuk előtt térdre roskadó, faji bűntudattól hajtott fehér emberek látványa nem túl épületes és előremutató – írja Frank Füredi. Hozzáteszi: ezek a kvázi vallásos jellegű, bűnbánó showműsorok vajmi kevés segítséget nyújtanak a probléma megoldásában. Vajon miért kap el a hányinger, amikor földön üldögélő fehér emberek csoportját látom, akik égbe nyújtott karokkal, kötelességszerűen ismétlik el a fekete prédikátorok utasításait? – teszi fel a kérdést.

Van abban valami teljesen elhibázott mozzanat, hogy keresztény szimbólumokat és magát a szertartást rabolják el politikai nyilatkozatok szertebömbölése céljából. Nem több mindez, mint faji megvilágosodásnak álcázott önelégült, groteszk előadás. Amikor második alkalommal szembesültem a fehér önmegalázás színjátékával, eszembe jutott a Trónok harca című sorozat szörnyű epizódja, amelyben Cersei-t kényszerítették arra, hogy meztelenre vetkőzve járja körbe a várost. Csakhogy ez a színjáték nem a Trónok harca fantasztikus világában játszódik, hanem Washingtonban, 2020-ban!

A fehér önhibáztatás projektje azonban – hogy bűnösnek érezzük magunkat azért, mert fehérek vagyunk – a legkevésbé sem oldja meg a faji igazságtalanságot. De nem is ez a valódi cél. A fehér emberek elleni keresztes hadjárat ahelyett, hogy a felszabadítás eszközeként szolgálna, valójában csak a kulturális elit egyes részének segít abban, hogy megszilárdítsa politikai és erkölcsi hatalmát – írja Füredi.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 07. 14:11
Füredi: Nem engedhetjük, hogy fehérnek lenni eredendő bűn legyen" White lives matter!
youngboy
2020. június 05. 11:32
Hungarian Lives Matter. Erről volt szó a Deák téren. Csak mi csak több ezer gyertyát gyújtottunk, álltunk körül, és aztán szépen hazamentünk. Nem pedig boltokat gyújtottunk fel és fosztottunk ki, mint a nyugati sajtó kedvencei, az "antifák", valójában liberálfasiszták.
Dénia
2020. június 04. 18:09
Hogy mit csinálnak ezek, akik a földön ülnek??
Alexander
2020. június 04. 16:00
Javaslom az afroamerikaiaknak, az arabokat is térdeltessék le. Ugyanis ők voltak a legnagyobb rabszolgakereskedők a kora újkorban. Ők szedték össze a feketéket, és hajtották a tengerpartra eladni, főleg a hollandoknak. Zanzibáron megtekinthetők azok a vermek ahová zárták őket. Sőt a vahabita öböl menti olaj államokban ma is létezik rabszolgaság. Szemérmesen kafala rendszernek hívják. Ott lenne kiért/miért kiállnia a jogvédőknek, csak ahoz bátorság kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!