Erős a sodrás – a vállalkozói tisztességről és érvényesülésről

2015. november 07. 10:17

A törvény az erőseké, mi meg a gyengék vagyunk fiam. De azért ne félts te minket. Ha nagyon belénk akarnak nyúlni, össze tudunk zárni. Jön a körtelefon, amikor indul a finánc: mit néznek, hol járnak.

2015. november 07. 10:17
Szepesi Balázs - Zulik Ákos
„A: Idegen? Apád, anyád panziója? Mi bajod van fiam?

F: Szép a ház, szép a munka. Mégis ahogy lett és működik az egész… az nem tiszta.

A: Hm. Ehhez bor kell. Üljünk neki, beszéljünk. Mondd el, nem eszlek meg.

F: Nem tiszta. Ahogyan lett, ahogy működik. Minden csupa trükközés. A múlt hétvégén is égett az arcom, amikor láttam, milyen menüt szolgáltak fel annak a nyugdíjas csoportnak. Itthon te sem innád meg azt a bort, ennéd meg azt a rántott húst, amit nekik adtunk. Aztán jött a hatósági ellenőr. Habzó szájjal jön ki a konyhából. Aztán bemegy az irodádba és olyan mosolyogva jön ki, amit ritkán látni. Mari néni meg elsírta magát, hogy nem bírja már a takarítást, de csinálnia kell, mert nyugdíjra nem nagyon számíthat, papíron nem dolgozik már 20 éve. Beleszorult miattad és ezzel is te jársz jól.

A: Figyelsz, de nem látsz, fiam. A nyugdíjasoknak nincs sok pénzük, nem engedhetik meg maguknak, hogy mindig az igényeset vegyék. De ők is akarnak utazni és szórakozni – nagyon keveset fizetnek, ebből pedig éppen ki tudtuk hozni a béreket és a rezsit arra a hétvégére. Egy termékbemutatóra utazó ember sem gondolja komolyan, hogy pár száz forintért vajban sütött, borjúból készült bécsi szeletet fogok felszolgálni – de igényli, hogy így hívják.

Mari néni pedig maga kérte, hogy háztartásbeliként lehessen bejelentve, így kétszer annyi pénzt vihetett haza. Amikor a Főcsavar megszűnt és Laci bácsi elvesztette a munkáját, nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Minden fillér számít, és amiatt igazán nincs lelkiismeret-furdalásom, hogy munkát adok neki. Mondtam neki, hogy vegyük lazábbra, de azt mondta, nem kér alamizsnát.

F: És ez így rendben van, apa? Nincsenek szabályok, semmi sem az, aminek látszik.

A: Ez így működik. Nem igaz hogy nincsenek szabályok – vannak, nagyon kemény szabályok vannak. Aki nem tartja be őket, az nagyon hamar kipörög.

F: Mégis, milyen szabályok?

A: Dolgozz keményen. Követeld meg másoktól a kemény munkát. Mindenkinek azt és úgy add, ahogyan jár. Mindenkitől követeld meg, hogy azt és úgy adja neked, ahogy jár. Aki barát annak segíts. Aki idegen, ami ismeretlen, azzal legyél óvatos. Ha fáj, ha gyenge vagy, ne mutasd. Akit becsapsz, az becsaphat. Más dolgába ne üsd az orrod. Az erős elől térj ki.(...)

F: És ezt máshogyan nem lehetne csinálni? Jóban vagy mindenkivel, ismersz minden vállalkozót a környéken. A rossz szabályokat meg kell változtatni, erről szól a demokrácia.

A: Melyik pesti kocsmában tanultad ezt a filozófiát, fiam? Négy évente jön a képviselő úr, szép nagy vacsorát szoktunk tartani a tiszteletére. Kapunk szép szavakat, adunk érte, ami ilyenkor jár és négy évig békén hagyjuk egymást. Ha feldurran az agyam valami hivataltól, felhívom, aztán ez általában ér valamit.
Jó pár éve elmentem egy gyűlésbe, hogy összefogás, meg közösen könnyebb. Aztán az egészből annyi lett, hogy a keresztapád nyithatott egy büfét a parton uniós pénzből és lett a fiának hivatali állása. Pár éve noszogattak, hogy leheljünk életet a turisztikai egyletbe, de anyád lebeszélt: a saját dolgomat és a családét intézzem, ne a világbékét.

A törvény az erőseké, mi meg a gyengék vagyunk fiam. De azért ne félts te minket. Ha nagyon belénk akarnak nyúlni, össze tudunk zárni. Jön a körtelefon, amikor indul a finánc: mit néznek, hol járnak.

Emlékszel, amikor az a gazember beügyeskedte magát alpolgármesternek? Elkezdett parancsolgatni, hogy az ő mosodájába mossunk, a feleségén keresztül szervezzük a hajós csoportokat. Ez itt sok volt. Nem kellett fél év és nem hogy lemondott, el is költözött. Kisfejes lett valami minisztériumban, ahol senkit sem zavar.

F: Lehet, hogy igazad van és máshogyan nem tehetted. De ha nem lennél az apám, nem tudom, hogy elhinném-e ezt másnak. És nem jó dolog, hogy ez így működik, mégiscsak tisztábban kellene. Azzal fogadod el a vállalkozást gátló szabályokat, hogy nem tartod be őket. Biztosan olyan sokba kerülne például befizetni Mari néni társadalombiztosítását? És biztosan összeomlana a világ, ha nem fizetnél legközelebb a higiéniai ellenőrnek? Ha nem kellene félned a hatalomtól, akkor nem arra ébrednél fel éjszaka, hogyan védd meg magad, hanem hogy mit lehetne jobban csinálni. Ha a könyvelés rendben lenne, talán nem kellene könyörögnünk a banki hitelért. Biztosan lehet másképp csinálni, tovább kellene már lépni, apám.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moha
2015. november 07. 19:51
...zugkapitalizmus és fél-feudalizmus..ebből nem lesz kolbászkerítés megint..ha nincs termelés , termelékenység az emberek abból élnek , hogy becsapják egymást..sokszáz éven keresztül ment már ez a műsor...nem új ez , még mindig a régi..generációk-jönnek mennek az ugar marad
thymian
2015. november 07. 18:01
"A törvény az erőseké, mi meg a gyengék vagyunk fiam." Ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus.
nick89
2015. november 07. 17:30
http://www.harommajom.hu Seftelés nagyban nemzetgazdasági miniszteri jóváhagyással. De Neked megjátsza a keresztény jófiút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!