Bronzkori mestermű, avagy a tápióbicskei arany karpánt

2021. december 08. 18:02

Egy ritka és értékes arany karpánttal gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum őskori gyűjteménye. A megvásárolt ékszer Krisztus előtt 1600 és 1450 között készülhetett.

2021. december 08. 18:02

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban.

A Magyar Nemzeti Múzeum számos kiemelkedő történeti jelentőségű őskori arany műtárgyat őriz. Ilyen a rézkori csáfordi aranykorong, a dunavecsei középső bronzkori arany karpánt, és ezek közé tartoznak a mezőkeresztes–zöldhalompusztai és a tápiószentmártoni vaskori, szkíta aranyszarvasok is. Az intézmény vásárlás útján olyan arany ékszerrel gyarapodott, amely értékét tekintve méltán említhető egy lapon a fenti emblematikus darabokkal.

Az ékszer 18 karátos termésaranyból készült, amelynek anyagértéke még mai árfolyamon számolva is tekintélyes”

Az új lelet a holdsarlós végű arany karpántok eddig előkerült egyik legnagyobb méretű és legimpozánsabb darabja. A masszív, jelentős tömegű aranyból készült, reprezentatív lemez­tárgyat valószínűleg csuklón vagy felkaron hordták. Feltehetően egy Tápió­bicske környéki középső bronzkori településről származik. Stíluspárhuzamai alapján Kr. e. 1600 és 1450 között készülhetett.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!