Kiderült: így csinálják a macskák, hogy mindig a talpukra esnek

2024. március 11. 11:29

Érdekes megállapításokra jutottak a kutatók.

2024. március 11. 11:29
null

Fotó: MTI/EPA/Adi Weda

***

A fizikusok régóta kutatják, miért van az, hogy a macskák mindig a talpukra esnek. A 19. században James Clerk Maxwell különböző magasságú ablakokból dobált ki macskákat, hogy modellezze a zuhanási pályájukat. A kutatás szerint a macskák mancsai kínálják a megoldást, ezek kinyújtásával, illetve behúzásával kontrollálják a nyomatékot, és navigálják magukat zuhanás közben – írja a Scientific American szaklap.

Később Étienne-Jules Marey nevű francia tudós fejlesztett ki egy olyan kamerát, amely másodpercenként 12 fénykép készítésére alkalmas. Ezzel készített felvételeket zuhanó macskákról, amelyeken

jól látszik, hogy az állat a lábaival kormányozza magát zuhanás közben a lehető legbiztonságosabb pozícióba.

Egy 1969-os megfigyelés szerint a macska esés közben a törzse első és hátsó részét ellenkező irányba csavarja, ezzel stabilizálja a testhelyzetét, a farkát pedig egyfajta propellerként használja, hogy kiegyensúlyozza magát.

A macskák talpra esését a fizikusok mellett az állatorvosok is sűrűn vizsgálják: az adatok szerint 90 százalékuk túléli a zuhanást.

A rekorder egy 32. emeletről, körülbelül 130 méteres magasságból az aszfaltra eső házi kedvenc volt. Pár foga ugyan kitört, de talpra esett, két nap ápolás után az állatorvos gyógyultan engedte haza. A tanulmányból kiderül a magasról leeső macskák sérülései a hetedik emeletig átlagosan egyre súlyosabbak a balesetekben, innentől viszont minél feljebbről zuhannak le, annál enyhébbek a sérüléseik.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2024. március 11. 15:48
na, és hogy esik a macska, ha hátára kötnek egy vajas-kenyeret?
Pandaka pygmaea
2024. március 11. 13:45
Nem tehetek róla, de én imádom a macskákat. Néha rohadék gecik tudnak lenni, de akkor is.🐈‍⬛
pandalala
2024. március 11. 13:24
hűűű, nagy tudomány ez! ... :-) https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Cat_fall_150x300_6fps.gif
pandalala
2024. március 11. 13:15
jól használják a fék- és csűrőlapátjaikat ha szárnyuk is lenne, le sem esnének! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!