Vérszemet kapott az ellenzék Pokorni lemondásától, győzni akarnak a Hegyvidéken, de akadnak problémák

2024. március 11. 14:46

A Kutyapártban kialakult súlyos válság és Kovács Gergely volt társelnök visszalépése alaposan átírhatja az ellenzéki erőviszonyokat.

2024. március 11. 14:46
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nyitóképünk illusztráció: Kiránduló, természetjáró fővárosiak a kora tavaszi erdő jelzett turistaútján a Normafánál. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

Budapest XII. kerületében – kivéve a 2022-es parlamenti választást – nagyon régen nem tudnak komolyan labdába rúgni a balliberális pártok és politikusok, a Hegyvidék a Fidesz egyik legerősebb fővárosi bástyájának számít.

Ám most, hogy Pokorni Zoltán bejelentette, elege lett a politizálásból – tovább nem kíván élő bokszzsák lenni, inkább újra tanítani szeretne –, így nem indul a júniusi polgármester-választáson, több ellenzéki párt elérkezettnek látta az időt, hogy megszerezzék a városrész vezetését.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha ugyanis a Fidesz egyik legnépszerűbb arca újra megméretné magát, alig lenne esélye az ellenfeleinek. Pokorni 2006 óta polgármester, általában meggyőző fölénnyel nyert a választáson, legutóbb, 2019-ben is csaknem húsz százalékponttal (59,57–40,43 százalék), több mint ötezernyi szavazatkülönbséggel (16 ezer 462 – 11 ezer 171) győzte le az ötpárti támogatottsággal induló (csak a Jobbik hiányzott) Élő Norbertet. S őt érintő nagyobb botrányokról, balhékról sem tudott beszámolni a sajtó, bár azért akadtak próbálkozások.

A Fidesz a folytonosságot képviseli, ezért Pokorni helyettese, Fonti Krisztina száll ringbe, 

aki 18 éve önkormányzati képviselő, 14 esztendeje pedig alpolgármester is. A kormánypárti politikusnak nem kell túl nagyívű, különleges programmal előállni, folytatni akarja azt a munkát, amelynek eredményeként szerinte sokat fejlődött Hegyvidék, amiben neki is komoly szerepe volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Így sokkal érdekesebb, hogy ki vagy kik lesznek a riválisai. A Momentum elég régen bejelentkezett a pozícióért, már csak azért is, mert a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson némi meglepetésre megszerezte ezt – az egyébként addig inkább jobboldali, konzervatív beállítottságúnak tartott – egyéni választókerületet, amely magában foglalja az egész XII. kerületet: Hajnal Miklós csaknem hét százalékponttal (48,42–41,82 százalék) verte meg a Fidesz egyik ismert politikusát, Fürjes Balázst.

Ezt is ajánljuk a témában

A lilák az egykori rendőrkapitányt, Farkas Csabát nevezték meg, s ez a minap megkötött Donáth–Gyurcsány-paktumba is bekerült, sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem emelt ellene kifogást. A karateedző és jógaoktató jogásznak azonban kihívója akadt a(z egykori) szivárványkoalícióban, az LMP ugyanis itt sem simul bele az összefogásba. 

A zöld párt az egyik korábbi társelnökét küldi csatába, 

más kérdés, hogy Kendernay János nevét csak a legfanatikusabb politikafogyasztók ismerik. Mindössze egy évig, 2019 és 2020 nyara között vezette az LMP-t, nem sok minden fűződik a nevéhez, vagy ha igen, erről a közvélemény alig tud valamit.

Ezt is ajánljuk a témában

Polgármester szeretne lenni Visi Piroska is a Hegyvidék jövője egyesület színeiben, ő egyébként korábban a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártnál politizált. Visi állítja, hogy április 4-10. között előválasztáson döntenek az ellenzéki szimpatizánsok arról, ki legyen a közös jelöltjük. A Facebook-oldalán azt írta, 

Kovács Gergellyel az elmúlt hónapokban sokat dolgoztunk együtt. 

Bizalmat és együttműködést építettünk fel, és sikerült a tárgyalásokon közösen olyan megoldást kidolgozni az előválasztásra, ami biztosította volna a Kutyapárt részére is önállósága megőrzését”.

Tehát a civil jelölt is reagált arra, hogy a hétvégén rendkívül komoly belháború robbant ki a Kutyapártban (MKKP), ennek következtében Kovács Gergely társelnök Facebook-posztban közölte, mégsem indulnak az önkormányzati választáson, mert a tagság többsége nem akarta, hogy részt vegyenek az előválasztáson.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel komoly lehetőségtől estek el a kutyák. Kovács ugyan a 2022-es parlamenti választáson csak 5,47 százalékot ért el, de akkor biztosra akartak menni az ellenzéki szavazók, – nagyon sokan nem a neve mellé húzták be az ikszet, annak ellenére is, ha szimpatikusnak találták őt vagy a pártját –, ráadásul azóta jelentősen erősödött a Kutyapárt. Mindezeknél fontosabb azonban, hogy 

Kovács 2019 októbere óta önkormányzati képviselő is Hegyvidéken, 

s amellett, hogy egy halom vicces megnyilvánulása volt a képviselő-testületi üléseken, gyakran elpoénkodta az ezzel kapcsolatos interjúit, aktívan elkezdett dolgozni, alaposan górcső alá vette az önkormányzat működését. 

Állítása szerint több gyanús dolgot észrevételezett – például túlárazott közbeszerzéseket, előre lezsírozott pályázatokat –, ugyanakkor ennek semmi következménye nem lett eddig, s hatósági vizsgálatról sem lehetett eddig hallani. S ahogy telt-múlt az idő, egyre komolyabban vette magát, mostanában már úgy tűnt, mintha ő is kezdte volna elhinni, hogy akár nyerhet is. 

A pártütés ennek a reménynek vetett véget, 

de kissé ismerve a Kutyapárt belső dinamikáját, azon sem lennénk meglepődve, ha újragondolnák ezt az ügyet 

– bár olyan sebeket ejtettek a vezetők egymásnak, amelyek nehezen hegednek be –, s Kovács visszatérne a társelnöki pozícióba, s mégis elindulna az előválasztáson – ha lenne. 

Információink szerint ugyanis erre hajlana az LMP és a Momentum is, Ungár Péter, a zöld párt társelnöke az ATV hétfői Szigorlat című műsorában azt mondta, most valóban új helyzet állt elő, s a koherens álláspontjuk kialakításához némi időre van szükségük.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 19:08
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­l­á­n­y­o­­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Mich99
2024. március 12. 01:26
A Moslékot újra kavarják...
Kotucso
2024. március 11. 19:58
Nagy kár, hogy visszavonul /és nem lemond/ Pokorny. A 12. kerületben, még a libsik közül is sokan szavaztak rá. Ott nem lehetett tudni, hogy milyen a testület összetétele, ott nem voltak balhék. Bemutatták a tökéletes önkormányzati politizálás etalonját Nem folytak bele semmibe, ami nem rájuk tartozott. Ez volt a "lehet más a poltika" szlogen megtestesítője. Sok sikert neki az oktatásban, miniszterként is tökéletes munkát végzett.
kbs-real
2024. március 11. 18:43
Pokorny nem mondott le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!