Januártól komoly változások jönnek a boltokban: kezdetét veszi a kötelező visszaváltási rendszer

2023. október 05. 15:30

A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra.

2023. október 05. 15:30

Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, ennek érdekében júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.

Idézték a közleményben Raisz Anikót, az EM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárát, aki bejelentette:

következő lépésként jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban,

amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt Magyarország elérje a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát.

Az államtitkár emlékeztetett: az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását.

Jövő év elejétől a társaság működteti a kötelező visszaváltási díjas rendszert is, amelynek részleteit a Magyar Közlöny 2023. évi 140. számában megjelent kormányrendelet tartalmazza – írták.

Az érintett termékek

E szerint a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni – ismertették.

Hozzátették: a gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termékcsomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

Közölték azt is, hogy

a visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint,

az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A közlemény szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, míg a kisebb eladóterű üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 28. 11:15
Úgy állítják be, mintha ez az EU újdonsága lenne. A szocializmusban kizárólag "betétes" üvegekben árulák az italokat, kivéve a 2 cl-es pálinkát. A globalista nyereséghajhászás vezetett oda, hogy szinte csak eldobható müanyagpalackokban lehet venni a legtöbb folyadékot. A haladó Nyugaton - pld. Germanisztánban - a nyugdijasok nagy része profitál az italosdobozokra, müanyag palackokra kivetett betétdíjból: nem ritka látvány a városokban a szemetes kukákban és szemétgyüjtökben kotorászó viszonylag jól öltözött nyugdíjas, aki megélhetési költségeinek egy részét az eldobott betétes palackok visszaváltásából fedezi. Gyerekkoromban az 1960-as években egyáltalán nem létezett eldobható vagy eldobandó csomagolás. Az tényleg "fenntartható és költségkimélö" valamint környezetkímélö rendszer volt.
ghelmddfd
2023. október 05. 21:56
A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra. -------------------------- Ez egy új-ónemmagyar halandzsa, mást rekk, ahogy a magyar,magyarul, de a kettő nem egy, hisz a fenti más: ana regerda remuja, hogy ena rejku árvábban átálljon az örjöngő örjedésre.
MerivaD
2023. október 05. 21:33
A koncepciót ki kell(ene) terjeszteni műszaki cikkekre is (autógumi, elektronikai termékek stb.)
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 05. 18:21
El kell kezdeni már most a gyűjtését! 1 millió darab ilyen szemetet nem lehetetlen összeszedni egy kis családi segítséggel. Annak az áráért már egy lakást lehet venni. Eredeti tőkefelhalmozás magyar módra! Valamelyik kormányközeli bennfentesek már biztosan van pár milliárd ilyen doboz felhalmozva valahol raktáron, amit közmunkásokkal gyűjtetett. A Pintér cége meg őrzi, hogy el ne lopják a szemetet. 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!