Bóka János elárulta, hogy állnak a tárgyalások az EU-s pénzek sorsáról

2023. szeptember 08. 07:42

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint soha nem látott kihívások előtt áll az EU.

2023. szeptember 08. 07:42

A szerdai brüsszeli tárgyalás egyik legfontosabb hozadéka, hogy „egyértelművé tettük az Európai Bizottság számára”, a magyar kormány ezután is kész a tárgyalások folytatására mind politikai, mind technikai szinten – jelentette ki Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában csütörtök este. A miniszter jelezte: 

a magyar kormány konkrét javaslatot tett arra, hogy a tárgyalásokat milyen struktúrában, tematikában folytassák, hogy azok az eddigieknél gyorsabban eredményre vezessenek. Hozzátette: meglátása szerint felvetéseik kedvező fogadtatásra találtak.

Soha nem látott kihívások előtt áll az EU

Azt is mondta, azért vesznek részt a további tárgyalásokban, noha minden korábbi feltételnek eleget tettek az uniós források utalásához, mert az Európai Unió soha nem látott geopolitikai és gazdasági kihívások előtt áll, és ebben a helyzetben kiemelten fontosnak tartják azt az üzenetet küldeni mind a tagállamoknak, mind a globális közösségnek, hogy az Európai Unió egységes. „Azért veszünk részt egyáltalán ebben az eljárásban konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében, mert ezt az üzenetet kívánjuk küldeni, és hasonló visszajelzést várunk az európai intézményektől és a tagállamoktól” – fogalmazott.

Arra, hogy egyesek a vétójog eltörlésével szeretnék erősíteni az unió egységét, úgy reagált, ezt hibás lépésnek tartaná, szerinte inkább az egyhangúságot nem előíró esetekben is konszenzusos vagy a közeli döntésekre kellene törekednie a tagállamoknak. Bóka János kijelentette azt is: Magyarország 2024 második felében az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját be fogja tölteni, ez teljesen egyértelmű mind Magyarország, mind a többi tagállam, mind a Tanács számára. „Mi így készülünk, és mindenki más is így készül” – fűzte hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megoldandó feladatként beszélt az összeférhetetlenség, a pénzügyi érdekeltség és a vagyonnyilatkozatok kérdésének szabályozásáról, mert e tekintetben az európai intézmények egymástól lényegesen különböző szabályozással rendelkeznek, és egyik szabályozás sem éri el a tagállamokban szokásos részletességet és transzparenciát, amit egyébként az európai intézmények a tagállamokon számon is kérnek.

Elkezdődött a soros elnökséget előkészítő munka

Kitért arra is: az elnökséget előkészítő munka már megkezdődött. Elmondta: a munkát úgynevezett triókban, három, az elnökségben egymást követő tagállam együttműködésével végzik. A magyar elnökséget is előkészítő trióban az első tagállam Spanyolország, a második Belgium. A Magyarországgal záruló trió után újabb trió kezdődik, amelynek első tagja Lengyelország. A trió program határozza meg azokat az általános kereteket, amelyek között a trióelnökség tagjai együttműködnek. Ebben a programban magyar kezdeményezésre szerepel a demográfiai kihívások vizsgálata. Hozzátette:

 a magyar elnökség prioritásainak meghatározása még folyamatban van, 

ahhoz konzultálniuk kell valamennyi tagállammal.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Bóka János Facebook-oldala

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. szeptember 19. 17:04
Folyamatosan szemétkedünk…a markunkat viszont tartjuk…nincs mit lopni…
kbs-real
2023. szeptember 08. 09:16
Diplomata. Lásd még: "a felek baráti légkörű, gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak". (Értsd: nincs semmi előrehaladás.)
formaegy-2
2023. szeptember 08. 08:15
"Hozzátette: meglátása szerint felvetéseik kedvező fogadtatásra találtak." A látszat néha csal - már megtanulhatták volna.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 08. 08:10
3 éve egy eurócent sem. Ha most egy az egyben megkapná Magyarország már 5 mrd. eurót bukott az infláció miatt. Nem, hogy nettó befizető Magyarország hanem eltartja a henyélő délieket. Fizetik az államadósságaikat, próbálják védeni a határt a migránsok elől akiket a lefizetett (magyar uniós pénzekből) henyélő déliek árasztanak Európára. Aki csicska az is marad! Ha nem lenne uniós Magyarország csak a vám bevételeiből havi 2 millió ft-ot tudna adni minden lakosának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!