Így hatottak a kiskorúakra a Nemzeti Dohányboltok – tízéves lett a trafiktörvény

2023. július 18. 09:52

Mutatjuk, hogyan alakult a rendszeresen dohányzó 18 éven aluliak száma Magyarországon.

2023. július 18. 09:52

Interjút készített a Világgazdaság Biró Marcellel, a dohányipar felügyeletét is ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnökével.

Szükség lehet-e további dohányboltokra?

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e további trafikok nyitására, Bíró Marcell elmondta: „jelenleg 5848 dohánybolt működik Magyarországon, a 99 százalékos lefedettséget figyelembe véve azt gondolom, hogy nem időszerű új trafikok nyitása.” A szakértő a jelenleg működő dohányboltok kapcsán hozzátette:

a tíz év alatt a Nemzeti Dohánybolt önálló márkává vált, ma már a cégért látva tisztában van vele mindenki, hogy mire számíthat, ha benyit egy ilyen üzletbe.

Mint fogalmazott, a rendszernek az is nagy előnye, hogy „az ország bármelyik pontján ugyanazt a színvonalú szolgáltatást kapja meg a vásárló”. 

„Nincs olyan Nemzeti Dohánybolt, amit ne ellenőriznének”

A trafikok szabályozásáról szólva, valamint a kiskorúak helyzetére visszatérve Bíró Marcell rámutatott: „a trafikoknál nagyon szigorú a szabályozás, és nincs pardon”. Súlyosabb ügyek esetében a három csapás elvét alkalmazzák – tette hozzá. Mint részletezte: „az első hiba után jelentős pénzbírság, a másodiknál pénzbírság és időszakos boltbezárás, a harmadiknál pedig felbontjuk a koncessziós szerződést, tehát elvész az egzisztenciát jelentő dohánykereskedelmi jogosultság”.

Tavaly 5800 vizsgálatot folytattunk le, azaz lényegében nincs olyan trafik az országban, ahol ne ellenőriznénk a működést”

– húzta alá a szakértő.

Mi a trafiktörvény legnagyobb sikere?

A Nemzeti Dohányboltok, és ezáltal a már tízéves trafiktörvény sikerét érint kérdésre válaszolva Bíró Marcell megerősítette: a 

A trafiktörvény 2013. júliusi bevezetése óta a rendszeresen dohányzó 18 éven aluliak száma a felére csökkent Magyarországon.

Mint a Világgazdaság tájékoztatott: nem véletlen, hogy „az Egészségügyi Világszervezet, a WHO például az új dohánykereskedelmi rendszer okán részesítette főigazgatói elismerésben Orbán Viktor miniszterelnököt.”

A kihívásokról szólva a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke elmondta: ami „a dohányipari felügyelet kihívásait illeti, a veszély kívülről érkezik: nagyon gyorsan fejlődik a szektor, és megjelentek azok a termékek, a dohányzást imitáló eszközök, amelyeknek vajmi kevés közük van a hagyományos cigarettához, és amelyek még nagyobb veszélyt jelentenek a kiskorúak számára.”

A Világgazdaság teljes interjúját ide kattintva olvashatja.

 

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás
 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2023. július 18. 21:21
Akkor tehát, ha már lejjebb szóba került, hogy nézzünk kicsit utána: KSH -- https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0040.html 15-17 éves korcsoport - soha nem dohányzott: 2009 = 70,7%, 2019 = 84,9% - mindennap dohányzik: 2009 = 16,7%, 2019 = 9,4%
Ez D-dúr és e-moll
2023. július 18. 17:35
"Magyarországon mintegy félmilliárd szál illegális cigarettát szívtak el 2022-ben, ami jelentős jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg a központi költségvetést – idézte a KPMG friss tanulmányát a Világgazdaság. A lap hozzátette, a bűnszervezetek a magas árak és adók miatt egyre nagyobb nyereségre tesznek szert Európa-szerte. Az összeállításban ismertették, az Európai Unió illegális cigarettapiaca tovább nőtt 2022-ben." https://mandiner.hu/belfold/2023/06/belfold-gazdasag-cigaretta-piac-csalok-karokozas
Ez D-dúr és e-moll
2023. július 18. 17:21
Nem szeretnék kamasz lenni egy olyan világban, ahol a szintetikus kábszerek olcsóbbak, mint a dohány.
piszokalfréd
2023. július 18. 15:46
Oké, valószínűleg igaz, de ezzel párhuzamosan hódít az elfbar, ami legalább annyira káros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!