Az internetszolgáltatókra is kiterjesztik a különadót

2014. október 21. 15:29

Kedden délután bejelentette a jövő évi adócsomagot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter: a vállalkozások adózása nem változik, maradnak a különadók, sőt, még ki is terjesztik azt az internetszolgáltatókra. Nem változik a szja-rendszer sem, viszont a fiatal házasok két éven keresztül havi 5 ezer forintos adókedvezményt kaphatnak. A kormány felvenné a harcot az áfacsalásokkal is.

2014. október 21. 15:29

Nem változik jövőre a vállalkozások adózása, de hosszú távon a kormány szándéka az egykulcsos társasági adókulcs elérése – ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány jövő évi adócsomagjának részleteit kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Elmondta: nem változik a kkv-k 10 százalékos és a nagyvállalkozások 19 százalékos adókulcsa. A kormány hosszú távú elképzelése, hogy egykulcsos legyen a társasági adó kulcsa a gazdasági teljesítmény alapján – tette hozzá. 

Az általános forgalmi adó kulcsa nem változik, de a sertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája. A miniszter közlése szerint a különadók – így a bankadó és a reklámadó – maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is. 

Kurucz Éva kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a kormány kedden terjeszti a parlament elé a jövő évi adótörvényeket.

Adókedvezmény a fiatal házasoknak

A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő a jövő évi adótörvények ismertetésekor kedden sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a családi adókedvezménnyel az idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál. Megjegyezte azt is, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében 2016-19 között több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény. Jövőre ennek megalapozása történik – tette hozzá.

Egyelőre csak terv az egyszámjegyű szja

A kormánynak továbbra is az a célja, hogy még ebben a ciklusban megvalósuljon az egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó (szja) – mondta egy kérdésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette ugyanakkor, hogy 2015-ban erre még nincs lehetőség, a jövő évben a növekedés ösztönzése a cél.

A bankadót érintő kérdésre azt válaszolta, a kormány hosszabb távú elképzelése szerint a bankadóból kedvezményt biztosítanának annak a banknak, amely bővíti hitelezését, a magasabb beruházások érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy erre 2015-ben még nem lesz lehetőség.

Jön az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer

Jövőre elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert vezet be a kormány az áfacsalások megakadályozására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a 2015. évi adótörvények ismertetésekor. A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy az országban ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A rendszer előkészítése most zajlik, amennyiben a parlament is támogatja, akkor január 1-jén elindulhat – fejtette ki a miniszter.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. október 22. 00:17
Csak halkan kérdezem: VAN MÉG OLYAN ADÓ, AMI NEM "KÜLÖN"-ADÓ? Mert adógyártásban olyan kreatív ez a gyülekezet, hogy csak na, de melózni, gondolkozni, azt kurvára nem szeretnek. Megy a lé a haveroknak, a népet meg sarcoljuk. Mert sajnos ezeknél a különadóval szivatott cégeknél magyar állampolgárok dolgoznak, ha nem sikerült volna még észrevenni, kedves Varga és Orbán elvársak...
gross
2014. október 21. 20:11
Nekem nem jön be a parlament.hu egyáltalán. Elolvasnám ezt a tv-javaslatot. A nyilván rendben, korrekt módon elkészített előzetes hatástanulmány tárgyalja, hogy mi lesz a hatása az adónak az üzleti szférára, az ingyenes wifire stb.
Potymog
2014. október 21. 19:26
Minek egy újabb adó az internetre? Így is annyi adó, meg járulék van, hogy már be sem tudják gyűjteni. A dolgozó embernek pedig alig marad valami, hogy élhessen belőle A teljesség igénye nélkül: jövedelemadó társasági adó általános forgalmi adó építményadó telekadó súlyadó ebadó szociális hozzájárulás jövedelemadó idegenforgalmi adó játékadó társadalombiztosítási járulék egészségbiztosítási járulék nyugdíjjárulék munkavállalói járulék munkaadói járulék szakképzési járulék
ppix
2014. október 21. 19:26
Az adócsökkentés kormánya. Ugyebár... Szerintem meg a hazaárulás, a keleti leszakadás, a lopás és a hazudozás kormánya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!