Klinghammer váltót állít a felsőoktatásban

2013. november 22. 17:23

A felsőoktatási államtitkár szerint minden egyetemnek és főiskolának kötelessége, hogy hozzáigazítsa oktatási profilját a társadalom elvárásaihoz.

2013. november 22. 17:23

A váltóállításhoz hasonlította a szaktárca államtitkára azt a folyamatot, amely a felsőoktatásban következik. Klinghammer István szavai szerint a minőség és a hasznosság irányába igazítják az egyetemeken, illetve főiskolákon folyó képzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára erről pénteken Szombathelyen beszélt, ahol a Nyugat-magyarországi Egyetem, a térség meghatározó ipari cégei és a város együttműködési megállapodást írtak alá arról, kezdeményezik és támogatják, hogy a Savaria Egyetemi Központban 2015. szeptember elsejétől gépészmérnöki alapképzés indulhasson. Klinghammer István hangsúlyozta: minden egyetemnek és főiskolának kötelessége, hogy hozzáigazítsa oktatási profilját a társadalom elvárásaihoz, vagyis a társadalom számára hasznot hajtó tevékenységekhez biztosítson szakembereket.

A felsőoktatási államtitkár elmondta, Magyarországon még csak most kezdődik annak a duális felsőoktatási képzési formának a kialakítása, amelyben azok a cégek, amelyek magas technikai, technológiai tudással és igénnyel rendelkeznek, a képzésbe bekapcsolódva olyan tudáshoz segíthetik hozzá – saját szakember utánpótlásukról is gondoskodva – a fiatalokat, amilyenre szükségük van. A szombathelyi mérnökképzés megindítása azért fontos, mert a kormány 2012-ben kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Nyugat-Pannon Jármű és Mechatronikai Központot, amely a remények szerint 250 milliárd forint tőkeberuházással 25 ezer új munkahelyet teremthet a régióban.

A fejlesztések egyik kiemelt célja, hogy a gyártás mellett kutatás-fejlesztés települjön ebbe a térségbe, ehhez viszont a közeljövőben legalább 500 jól képzett mérnökre lesz szükség. A megállapodásban, melyet hat járműipari cég, a BPW-Hungária Kft., a DELPHI Magyarország Kft., az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., a Jabil Circuit Magyarország Kft., az LuK Savaria Kft és az Opel Magyarország Kft. vezetői írtak alá, a cégek azt vállalták, hogy legalább 50 fő szerződéses képzését vállalják.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője már egy korábbi sajtótájékoztatón bejelentette: a kormányzat támogatja a szombathelyi mérnökképzést, amely a régió gazdaságának igényét elégíti ki.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere hangsúlyozta, a város prioritásként kezeli a gazdaságfejlesztést és az ahhoz kapcsolódó középfokú és felsőfokú szakképzést, ezért támogatják a mérnöki képzés indítását és ahhoz szükséges személyi és tárgyi feltételekhez is készek hozzájárulni.

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora elmondta, az új egyetemi alapszak szervezeti kiépítése már megkezdődött, az akkreditációs kérelemhez szükséges dokumentációt most készítik elő, ebbe a munkába duális képzésre készülve a cégeket is bevonják. A szombathelyi Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Karán alakul meg az a Műszaki Intézet, amely az új gépészmérnöki alapképzést 2015 szeptember elsejétől elindítja – tette hozzá.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón arról szólt, nemcsak az előkészítésben segít a kormányhivatal, hanem a műszaki képzés sikeressége érdekében létrehozott egyeztető fórum munkájába is aktívan bekapcsolódik és annak tevékenységét koordinálja.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. november 23. 11:28
Nem ártana azért tisztázni, hogy az "alapképzés" (BSc) az tisztelet a kivételnek, de egy un. üzemmérnöki (régi főiskolai szint) tudásnak felel meg, azaz az ezt végzettek alkalmasak egy összeszerelő cégnél végzendő munkára. Már kutatásra és fejlesztésre is jó mérnököket az elméleti alapokat is megadó MSc képzéssel lehet kiképezni, ami a régi "okleveles" mérnöknek felel meg.
StG
2013. november 23. 09:01
Zárolják több egyetem költségvetésének jelentős részét, úgy 3-4 milliárd Ft értékben. Nem igazán tudom elhinni, hogy nem a felsőoktatás tönkretétele a cél...
hazug politikusok
2013. november 22. 21:53
Idén a Fazekas és az Eötvös gimnázium végzőseinek a 60%-ka egyből külföldi egyetemekre jelentkezett. Idén 60 ezren vándoroltak ki csak Németországba. A szociális munkások 70%-ka már külföldön dolgozik. Nincs aki a hajléktalanokkal, öregekkel, intézetis fiatalokkal foglalkozzon. Az elit gimnázium fiataljai egyből külföldre mennek, és vissza se jönnek. Ez kell a Fidesznek hogy csak a tudatlanok maradjanak itthon.
maszlinás borkány
2013. november 22. 18:27
"Klinghammer István szavai szerint a minőség és a hasznosság irányába igazítják az egyetemeken, illetve főiskolákon folyó képzést." Ki mondja meg, mi a hasznos a társadalom számára? A gépészmérnök, aki a szakmájában nem kap állást? Már így is Dunát lehet velük rekeszteni. Klinghammer úr veszélyes vizekre evezett. Ha az aprópénzre váltható hasznosság számít, vége Magyarországon a bölcsészettudománynak. Vajon a saját korában Villon vagy Petőfi társadalmilag hasznos volt-e? Hasznos-e történelemmel, irodalommal, filozófiával foglalkozni, vagy az irodalmárok, történészek, filozófusok mind csak ingyenélők? Szomorú, hogy ilyen blablával etetik az embereket. Félek, hogy valójában csak újabb összegeket akarnak kivonni a felsőoktatásból. Bár ne lenne igazam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!