Orbán: Az ország növekedési lehetőségei az autóiparban vannak

2012. október 26. 15:53

Magyarország gazdasági növekedési lehetőségei a még világszerte húzóágazatnak számító autóiparban vannak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kuplunggyártással foglalkozó, szombathelyi LuK Savaria Kft. sajtoló automatájának üzembe helyezési ünnepségén pénteken.

2012. október 26. 15:53

A kormányfő példaként említette a Mercedes kecskeméti beruházását és a szentgotthárdi Opel-gyárat. Az utóbbira utalva kijelentette: a nyugati határszélen komoly autóipari fellendülés van kibontakozóban, és „egy új autóipari háromszög sarokpontjai jönnek létre”. Lassan nem telik el hónap Magyarországon autóipari beruházás nélkül – jegyezte meg, hozzátéve, hogy mindez egy olyan európai környezetben történik, amikor kontinensszerte gyárakat zárnak be, munkásokat bocsátanak el. Orbán Viktor hangsúlyozta: a LuK Savaria Kft. új, gyártókapacitást növelő beruházása 2014-ig több mint 500 új munkahelyet teremt majd. Nem lehet persze hetente Mercedes-gyár átadására vagy LuK-üzem bővítésére számítani, de ezek a nagy fejlesztések azt is jelentik, hogy a foglalkoztatás derékhadát adó kis- és középvállalkozásokban ugyancsak zajlanak beruházások – mondta a miniszterelnök.

Megismételte, hogy kormánya mindig tisztelettel fogadja azokat a külföldi vállalkozókat, akik fantáziát látnak az országban, akik nemcsak a gyors haszon, a piacszerzés érdekében érkeznek ide, akik nem „kiszorítandó bennszülöttnek” tekintik a magyar cégeket, hanem partnernek. A kabinet olyan gazdasági környezet létrehozásán dolgozik, ahol „a kölcsönös előnyökben érdekelt befektetők érkeznek hozzánk” – emelte ki a miniszterelnök, aki ilyen cégnek nevezte a Schaeffler-csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft.-t, amely „a hatékonyság növelésének útját nem abban találta meg, hogy olyan, Magyarországtól keletre eső országba vigye az üzemet, ahol szinte éhbérért dolgoznak a munkavállalók”.

A vállalatról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a világ minden negyedik új autóját a LuK csoport által gyártott kuplunggal szerelnek fel. Ez világraszóló eredmény, a magyar-német gazdasági együttműködés eredménye - mondta, hozzáfűzve, hogy a válságból való kilábalás egyik fő pillére Európában szerinte éppen Németország és Közép-Európa együttműködése lesz.

Orbán Viktor úgy látja, a világszínvonalú magyar munkateljesítmény fogja megújítani Magyarországot, és ez mutat kivezető utat a válságból is. A válságot ugyanis csak olyan emberek győzhetik le, akik nem félnek a jövőtől, akik nem várnak arra, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, hanem cselekszenek, befektetnek, mennek előre, hogy mozgásba hozzák a világot – mondta, hangsúlyozva: ez a titka a Schaeffler csoport sikerének is. Hende Csaba honvédelmi miniszter – aki egyben Szombathely egyik egyéni országgyűlési képviselője – beszédében azt hangsúlyozta, hogy „ha munka van, minden van, de ha munka nincs, semmi nincs”.

Jelezte, hogy Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg városa, az itt működő vállalkozások és érdekképviseletek elhatározták, létrehozzák a nyugat-pannon járműipari és mechatronikai központot, amelynek nyomán a térség Magyarország harmadik nagy jármű- és gépipari, valamint elektronikai régiójává válhat Győr és Kecskemét mellett. A kormány támogatja az elképzelést – mondta, hozzátéve, céljuk, hogy a térségben 25 ezer új munkahely jöjjön létre és legalább egymilliárd eurónyi új befektetést vonzzon a régió.

A tárcavezető beszédében érintette a Vát-Porpácra tervezett cargo repülőtér ügyét, amellyel kapcsolatban közölte, hogy semmi akadálya a reptér megépítésének, de jelenleg úgy tűnik, a kínai beruházó érkezése illúzió. Azonban igenis szüksége van Nyugat-Pannóniának egy teherszállító repülőtérre – hangsúlyozta. Hende Csaba megjegyezte továbbá: a kormány támogatja, hogy a Haladás sportkomplexuma tulajdonjogilag a MÁV-tól ingyenesen Szombathelyé legyen. Elmondta azt is, hogy a kabinet döntése értelmében kilenc helyi vállalat 522 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési támogatást kap.

Puskás Tivadar, Szombathely kormánypárti polgármestere egyebek mellett az emelte ki, hogy a LuK Savaria Kft. új csarnoka egymilliárd forintos támogatást kapott az Új Széchenyi Tervből. Michael Reinig, a kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a sajtolóautomata üzembe helyezése új fejezetet nyit a cég történetében. A képzés és a továbbképzés fontosságát is kiemelte, hangsúlyozva, hogy az újonnan bevezetett duális képzési rendszerrel biztosítják a jövőt, a sikert pedig a helyi képzésnek a meglévő technológiához igazítása alapozza meg.

A Schaeffler vezetőségének elnöke, Jürgen M. Geissinger nagy örömnek nevezte, hogy „Magyarország ilyen jól fejlődik”. Az új gyártócsarnok használatba vétele újabb mérföldkő a szombathelyi telephely fejlődésében – mondta, jelezve: céljuk, hogy további technológiákat telepítsenek ide, a csoportjuk egyik legjelentősebb gyárába. A LuK 1997-ben kezdte meg működését a szombathelyi Claudius Ipari és Innovációs Parkban. Főbb tevékenységi köre a tengelykapcsolók, a tengelykapcsoló-rendszer alkatrészeinek gyártása. A cég termékeit a BMV, Audi, Ford, Fiat, Peugeot, Mercedes, Isuzu, Opel és Hyundai autókba építik be. A cég árbevétele tavaly elérte a 460 millió eurót.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dehumanizer
2012. október 27. 10:47
Bazzeg, akkorák a sikerek, hogy egy sajtológépet is a miniszterelnök avat fel személyesen? :D
Robin
2012. október 27. 08:48
"Orbán: Az ország növekedési lehetőségei az autóiparban vannak" Nem "sz autóipar" amire orbán gondol, hanem az autók összeszerelése futószalagon. Erre akarja átalakítani egész Magyarországot, az oktatás és minden emberhez méltő leépítésével. Ezért nem tesz semmit az ellen sem, hogy az értelmes, képzett emberek nem vándoroljanak ki az országból, - mert rájuk nincs szükség betanított munkásként, olyanként, akit bérbe lehet adni 47 ezres közmunkabéren... x(
next mindig élni fog
2012. október 27. 00:57
Már az első mondat érdekes. Mi a köze a vezérünknek ehhez? "A kormányfő példaként említette a Mercedes kecskeméti beruházását" Legalább nem fújta le. Manapság az is sikernek számít! Volt egy Hankook komoly beruházási igény, de ellenzékben sikerült Szlovákiába átrakni! Bravo! Hm!
skizoframe
2012. október 26. 23:18
nem oly régen két gyógyszergyárnál avatott. szeptember végén, egis: "a mintegy 7 milliárd forintos beruházás körülbelül 50 munkahelyet biztosít magasan képzett szakemberek számára. Orbán Viktor utóbbi kapcsán kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél képzettebb egy Magyarországon létrehozott gyártó- vagy kutatókapacitás alkalmazotti köre, annál valószínűbb hogy Magyarországon marad a beruházás és csatlakozó beruházások jönnek létre." október eleje, teva: "bár a Teva külföldi tulajdonosok kezében van, mégis „része maradt a magyar életnek”" "„nekünk kevés nyersanyagból kell sikeres iparágakat teremtenünk”, ehhez pedig jól képzett szakemberekre, jól szervezett üzemekre van szükség, mint amilyen a Teva is." "„Mi, magyarok szövetségesünknek tekintünk minden olyan embert, aki a beruházásaival, a barátságával lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy bebizonyítsák, többre képesek annál, mint amit ma gondolnak magukról” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a Teva vezetője ilyen ember."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!