A tét az euróövezet megmentése

2022. július 29. 12:22

Brüsszel és Frankfurt is benevezett az olasz választási küzdelembe.

2022. július 29. 12:22
null
Nagy Márton
Magyar Nemzet

„Mindössze egy hónap telt el a G7-csúcs óta, és az eseményről készült fotókon mosolygó hét politikus közül már csak öten maradtak. A politikai instabilitás évében járva aligha lepődhetünk meg azon, hogy 2022 soron következő áldozata az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnöke, Mario Draghi vezette olasz kormány lett, hiszen

Európa harmadik legnagyobb gazdaságát a második világháború óta, azaz 77 év alatt 69 kormány irányította, így átlagosan tizenhárom havonta cserélődtek a kormányzatok.

Az ország évtizedes adósságokat görgetve élte túl a 2008–2009-es pénzügyi és a 2012-ig tartó euróválságot, majd az illegális migráció elleni küzdelem frontvonalában találta magát, amit egy járványválság és kilábalás helyett egy még súlyosabb krízis, a háborús inflációs- és energiaválság követett. A válságsorozat hatására ezúttal a lehető legrosszabbkor következett az újabb kormánybukás, így Európa most amiatt (is) aggódhat, hogy megismétlődik-e a korábbi olasz adósságválság.

Ráadásul Olaszországnak sokszoros problémával kell szembesülnie: az ország észak–déli megosztottsága, termelékenységének és munkapiacának gyengélkedése, az idei aszály pusztítása egyaránt hozzájárul a reálgazdaság megtorpanásához. A reálgazdaság felől recesszió érkezik, rosszabb esetben stagfláció, egy olyan országban, amely gázimportját tekintve az u­niós átlag feletti függőségtől szenved.”

Nyitókép: Kollányi Péter/MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. augusztus 22. 14:19
Magyarok eus pénzét az ukrán háborúba költötték , Zelenszkij zsebét tömték vele , így védik az euróövezetet , Brüsszel a keleti blokkot meglopta.
Akitlosz
2022. augusztus 01. 19:59
Értelmetlen az euró, ha Olaszországhoz igazítják. Még Németország is képtelen teljesíteni az eurózóna minimális elvárását a 60% alatti GDP arányos államadósságot.
KBA98
2022. augusztus 01. 19:04
Nem is kell az euró!
Zsibi
2022. július 30. 10:44
Lehet hogy szarba vannak,de jól élnek. Nem szaggatják meg magukon a ruhát munka közben. Várható életkor az egyik legmagasabb náluk. Mi bajuk lehet. Salvini még sem kellett nekik, lehet hogy rendet tett volna köztük. Bár egyszer már rá fáztak Mussolinivel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!