Esterházy Mátyás: Szoboszlai Dominik Cristiano Ronaldo útját járja

2023. szeptember 22. 18:04

A magyar focista menedzsere exkluzív betekintést engedett a világsztárrá avanzsáló játékos terveibe, valamint elmondta azt is: szerinte Szoboszlai a magyaroknak és a jövőnek üzen.

2023. szeptember 22. 18:04
null
P. Fülöp Gábor

Elképesztő hatást vált ki Szoboszlai Dominik hazánkban, és immár az angol és a nemzetközi sajtó is a magyar futballistával van tele. A nyáron a német Leipzigtől a Liverpool FC-be igazolt, ott valósággal berobbant középpályás esete jóval túlmutat egy tehetséges játékos előretörésénél. Az októberben még csak a 23. születésnapját ünneplő,

a székesfehérvári családi műhelyből indult fiatalemberre mindenki kíváncsi, még az is, akit egyáltalán nem érdekel a futball.

Szoboszlai menedzsere, Esterházy Mátyás volt pénteken a Brain Bar rendezvényének vendége a Magyar Zene házában. Előbb pódiumbeszélgetésben vett részt, majd a közönség kérdéseire válaszolt hosszasan. Az EM Sports alapítója egyértelműen a labdarúgó mentalitásának tulajdonítja, hogy ilyen magasságokba emelkedett ügyfele, aki fiatal kora ellenére már igazi topcsapatban szerepel és a magyar válogatott csapatkapitánya. Arra a felvetésre, hogy mit tart követendőnek Szoboszlaiban, némileg meglepő választ adott.

Egy gombostűt nem lehetett leejteni, hatalmas érdeklődés övezte a Szoboszlairól szóló beszélgetést. Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

„Az önbizalmát. Valahogy ezt megpróbálnám a magamévá tenni, és ezt a legjobb értelemben mondom. A munkamorálját és az azon alapuló önbizalmát érdemes követni. A sok befektetett munka hozott képességeket, készségeket, jobban tudott bizonyos dolgokat megcsinálni, mint mások. És ebből alakult az önbizalom, amiből tovább lehetett építkezni. A Lionel Messi kontra Cristiano Ronaldo kérdésben ugye Dominik CR mellett tette le a voksát, ha az életét végigveszem, egyértelműen Ronaldo útját járja. Rengeteget melóznak mindketten a tehetségük mellett. Szoboszlai Dominiké nem egy olyan út, amiben nem voltak buktatók, nehézségek, olyan időszakok, amikor tinédzserként ne próbálta volna meg élni a saját életét. Persze, nyilvánvalóan nagyon rövid ideig tehette meg. Hamar visszaigazolásokat kapott, jellemzően negatívakat az edzőitől. 

Amikor megpróbált letérni erről az útról, nem teljesített megfelelően, leültették a kispadra.

 Két-három fordulópont volt az életében, külföldön volt már, és nagyon elhitte, hogy ő jó. Az is volt, de még nem jutott el oda, ahová szeretett volna. Szerencsére olyan szakemberek kezei alá került, akik kíméletlenül beleálltak az ő érdekében, és az első reakciója mindig jó volt. Ezért tart ott most, ahol, mert a nehézségekre adott válasza rendszerint nagyon erős volt” – mesélte a szakember.

Az önbizalom nem feltétlenül nagyképűség

Arrogáns, lekezelő, beképzelt, és hasonlók – vetik gyakran Szoboszlai Dominik és persze Cristiano Ronaldo szemére. S valóban elsőre, talán másodjára is úgy tűnik. Ám ne feledjük,

az álarc, vagy egyszerűen – a Magyarországon különösen szokatlan – tiszta önkép, s az alapján megmutatkozó magabiztos viselkedés mögött a tudás és az abba vetett hit áll.

Netán egy sportban, fociban kifejezetten gyakori effektus, miszerint a gyorsabb, technikásabb, különlegesebb játékosokat sokszor bármi áron meg akarják állítani az ellenfelek. Ilyenre reagált Szoboszlai is a csehek ellen, amikor ráüvöltött az ellenfélre, aki csúnyán, a testi épségét sem kímélve lépett oda neki.

„Éppen ezért vallom, az egyik legfontosabb szempont, amiért a karrierépítés egyik fázisában nyugat-Európában nevelkedjenek tovább a magyar tehetségek. Mert ha valakiben a tehetség megfelelő szorgalommal párosul, külföldön jobban ki lehet bontakoztatni. Itthon valóban gyakran találkozunk azzal, hogy ha valaki tehetséges és hisz önmagában, akkor azt megbélyegzik, nagyképűnek titulálják. Ezt a részét a személyiségének próbálják megszüntetni. Ami azért baj, mert enélkül nem tudsz sem sikeres vállalkozó lenni, sem sikeres sportoló. Ez egy nagyon fontos dolog” – mutatott rá Szoboszlai menedzsere.

Ezt is ajánljuk a témában

A Szobo-sztori üzenete a jövőnek

Szoboszlai Dominik hihetetlen előtörése utat nyithat más magyar focisták számára is.

Korábban – még ha jó képességű is volt egy-egy honfitársunk – nem elsősorban Magyarországról, inkább a környező, főképp délszláv régióból válogattak a nyugat-európai klubok. A Liverpool FC új nyolcasa, akit egyesek a legendás Steven Gerrardhoz hasonlítanak, már most több mint sztár futballista. A pályán és azon kívül is építhet rá a világ egyik legnépszerűbb klubja. Sokan irigykedve, fanyalogva, bántó hangnemben és stílusban kritizálják az angoloknál „Szobo”-nak becézett focistát. Esterházy Mátyás úgy véli,

Magyarország büszke lehet Szoboszlai Dominikra.

„Az elvégzett munkában való nagyobb hit sok mindent előre vihetne hazánkban. Amikor magammal foglalkozom inkább, mint másokkal. A saját hibáimat, bukásomat jobban magamnak tulajdonítom, mint másokban keresem. És amikor a saját sikereimet is inkább tulajdonítom magamnak abban az értelemben, hogy nem egy perc egyben magamnak, hanem a szűkebb környezetemnek. Az jelent előrelépés, ha felelősséget mersz, vagy tudsz  vállalni a hibáidért, meg a sikereidért is. Így látod igazán azt, mi az az út, amit be kell járnod” – fogalmazott Esterházy Mátyás.

A távolba mereng - Esterházy Márton szerint Magyarország egésze tanulhat Szoboszlai Dominik példájából. Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Paul ELLIS / AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 23. 13:11
Míg jól térdel a zsidó gazdái parancsára a niggereknek, addig kóser a szoboszlai gyerek. Ha nem lesz jó csicska, repül.
akkor ki
2023. szeptember 23. 07:58
Zjzj, na itt van a napi hülye a nefelejcs. Ez most mi?! Lölő, Orbán?!! Ebből áll Szobo karrierje? Tényleg szánalmas. Velejéig irigy emberek a moslékosok! Egyet felejtettek el, szarcsótány ferenc és komcsi elődei csak visszaesést okoztak a társadalomnak! Ezt nem lehet meghamisítani, ezek kőkemény tények! Ennek dacára hála Istennek kitartanak, biztosítva a következő sikereinket! Csak így tovább!
akkor ki
2023. szeptember 23. 07:53
Apucijuk múltját is ismerve, akkor léptek még feljebb a polcon, mikor aktuális komcsi szaros segg volt a közelben, ahhoz nagyon értettek! Jó fizetés, zéró munka. Technikus, bányamentő, raktáros, anyagbeszerző stb alibi munkák, szóval hagyjuk is, mert megy fel a pumpa! Németbe nyomta 12 évet kőműves ismerős, megunta az ingázást, itthon el el volt a kis pénzből ez mind meggyesi, szarcsótány és libás idejében, majd 13-15 éve elkezdett a beruházások növekedésével párhuzamosan tollasodni, meglepődnél milyen vagyont hordott össze számla nélkül!!! Mert ugye Orbanisztánban zsebre is lehet gazdagodni az államot kikerülve!, de ez és ezek fikázzák Orbánt! Na ami meg Dominikot illeti, azt nehogy már elvitassa bárki is, hogy a kemény munkával és nem alibi állással megszerzett dicsőséget nem kell elismerni, még akkor is, ha naponta többször! Nem születik naponta olyan lelkes, céltudatos fiatal, mint ő! Hajrá Dominik!
akkor ki
2023. szeptember 23. 07:41
Zjzj! Egyetértek. Igen általánosítok, mert nem tudok kiemelni libsi neveket, akik lehet, hogy egy-kettő különböző fehérje halmaz. Ami a problémám! Minek jön ide, ha nem érdekli a foci?! Nyilván Orbánt fikázni, mert őt érdekli. Nem nézek más sportot, csak focit, így nem fikáznék más sportág sztárját még akkor sem, ha az libsikomcsi. Ami meg azt illeti, nekem meg van cc 5 olyan gyerekkori haverom, akik komcsi apuci mellett szocializálódtak és mai napig azt a követ fújják! Ha szóba jön a lölő vagy Orbán, terelem a témát szarcsótányra meg gyurcsány ferencnére, és lassan de biztosan visszább vesznek a fikázásból. És ami bassza ki nálam a biztosítékot, mivel ismerem és dicsekednek is vagyoni helyzetükkel, mind, de szó szerint, mind jobb anyagi körülmények között él, mint 2010 előtt!!! Maguk is mondják, elég a güriből, minőségi életet élek ezentúl. Ja és nem nyertek, örököltek vagyonokat, autószerelő, kőműves, cég vezetők stb. Akkor miért is???!!! Na erre keresem a választ. Folyt köv
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!