Orvosok cáfolják Márki-Zayt: hiperagresszív tőkebefektetőket az egészségügyre ráengedni nem jó ötlet

2022. január 24. 14:27

Egy magántulajdonban lévő amerikai bőrgyógyászati lánc volt orvosa felfedte, mivel jár az, ha privatizálják az egészségügyet.

2022. január 24. 14:27
null
Fekete Kíra

Márki-Zay privatizálná az egészségügyet

„Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet (...) a szolgáltatók, azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen” – nyilatkozta Márki-Zay Péter 2018-ban az egészségüggyel kapcsolatban.

Márki-Zay 2021-ben hozzátette, hogy „az egybiztosítós, versengő egészségügyi modellt” látja ideálisnak, mivel

– idézte a baloldali miniszterelnök-jelöltet korábban a Századvég.

Egy friss példa cáfolja Márki-Zayt: a privatizálás romba döntheti az egészségügyet az amerikai orvosok szerint

Egy magántulajdonban lévő bőrgyógyászati lánc, a Pinnacle Dermatology volt orvosa bizalmas információkat szivárogtatott ki elveszett biopsziákról, túljelentkezésről és a cég tulajdonában lévő laboratórium megkérdőjelezhető minőségellenőrzéséről.

Dr. Allison Brown bőrgyógyász bevallotta, a Wall Street Farkasai filmet idézték a magánlaborban történtek.

(...) Ne feledkezzenek meg az augusztusi ösztönző bónuszról az augusztusban beütemezett összes betegért! Ez a legkönnyebben megkereshető pénz. Szerezd meg azt a pénzt!” – osztotta meg a cég 2020. augusztusi feljegyzését az NBC News amerikai lappal a bőrgyógyász.

Az orvos elmondása szerint tájékoztatta a vezetőséget a problémákról, nem sokkal azután pedig elbocsátották a cégtől. 

Gyakoriak a figyelmen kívül hagyott diagnózisok és az elveszett biopsziák, megkérdőjelezhető a minőségellenőrzés, a személyzet alacsony száma ellenére pedig túl sok időpontot vállalnak – fedte fel Brown. 

Az orvosok kötelessége, hogy a betegek érdekeit helyezzék előtérbe, amikor viszont agresszív pénzemberek átveszik az orvosi tevékenységet, a profitra való törekvés elsőbbséget élvezhet

– adtak hangot véleményüknek más orvosok is az NBC hírportálon. 

A privatizálás célja a rövid távú profit, a minőség csak másodlagos szempont

Manapság az egészségügy legagresszívabb finanszírozói a magántőke-befektetéssel foglalkozó társaságok. Ezek a cégek az amerikai ipar több területére is rátették a kezüket – a vállalatok felvásárlásához hatalmas hiteleket vesznek fel, majd néhány évvel később megpróbálják azokat a kifizetett összegnél magasabb áron továbbértékesíteni – írja az NBC News.

A szakemberek szerint a magántulajdonban lévő cégek átalakítják az egészségügyi ágazatot. A magántőke-befektetési adatok forrása (Preqin) szerint az elmúlt évtizedben az egészségügyi tevékenységekre szakosodott alapítványok 350 milliárd dollárt kalapoztak össze befektetőktől. 2010-ben 8 milliárd, tavaly pedig csaknem 50 milliárd dollárt gyűjtöttek az egészségügy kivásárlására.

 A kutatók szerint – amennyiben a rövid távú nyereségre összpontosítanak a betegellátás minősége helyett –

Nagytőke, kis bér: Amerikában többet fizet az állam, mint a spekulánsok

Tényleg nem mindig a spekuláns a jó tulajdonos, erről tanúskodik egy friss amerikai kutatás is. Az állami tulajdonban lévő étteremláncok dolgozói ugyanis magasabb bérekre számíthatnak az Egyesült Államokban, mint a magántőke-befektetők által birtokolt cégek munkavállalói, derül ki egy elemzésből. 

Alma Jordan, a New Jersey állambeli Burlingtonban található Marcella Center idősek otthonának segédápolója arról számolt be, hogy a vállalati csoport csökkentette a munkavállalók juttatásait a világjárvány kellős közepén: a fizetett szabadságuk egy részét elvették, havi egészségbiztosítási költségeik pedig megháromszorozódtak. 

„Minden időmet és energiámat ennek az intézménynek szenteltem, de most, hogy új vezetőség van, nem akarják megadni nekünk azokat a juttatásokat amik járnának.

– állítja Jordan.

A National Bureau of Economic Research kutatói 1980 és 2013 között közel tízezer, hitelből finanszírozott felvásárlást elemeztek és megállapították, hogy

tizenhárom százalékkal csökkent a foglalkoztatás, amikor egy magántőke-befektető cég átvett egy állami vállalatot.

A foglalkoztatás még ennél is nagyobb mértékben (tizenhat százalékkal) csökkent, amikor a magántőke egy vállalat egységét vagy részlegét vásárolta csak meg – írta meg korábban a Makronóm.

Miért is fizetne többet egy magánbefektető, mint az állam? Amennyiben csak néhány befektetőről vagy cégről beszélünk egy piacon, akkor elképzelhető, hogy épp olyan monopolhelyzet alakul ki, akárcsak az állami tulajdonlás esetében. 

Befektetők tehát az állami monopolhelyzetet tartják ellenálhatatlanul vonzónak, ezért szeretnék megszerezni azt.
A magyar tapasztalat is azt mutatja, hogy amikor a balliberális kormányzatok külföldi tulajdonba engedték át a hazai energiaszektort, akkor a szektor monopoljellegéből és a szabályozatlanságból eredően a magánbefektetők teljese szabad kezet kaptak, hogy ezzel a rendkívüli piaci erővel (vissza)éljenek. Így lett a legmagasabb európai összevetésben az energia ára Magyarországon 2010-re. A fő kérdés tehát nem mindig az állami-magán vita, hanem az, hogy milyen a piac szerkezete és szabályozása. Általában vannak olyan tevékenységek és piacok, ahol a monopolhatalomból eredő felelősséggel csak az állampolgárainak felelő, demokratikusan megválasztott állam tud jól élni, hogy azzal végül mégis az állampolgárok járjanak jól.

 

A magyarok többsége ellenzi a privatizálást

A Századvég friss kutatása szerint a válaszadók 85 százaléka nem ért egyet az egészségügyi privatizációval és mindössze 12 százalék támogatja azt.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. február 06. 13:09
Mivel megéltem, hogy az USA egészségügye hogyan működik, azt tudom mondani, hogy ez a maki egy korlátolt seggfej. Nem csak közszgazdasági analfabéta, hanem emberi fércmunka is.
csicseriborso
2022. január 26. 10:01
Miből?? A pénz nem lenne több. Vagy pl. novemberben vagy decemberben már nem lenne műtét vagy támogatott gyógyszer, mert a magánszolgáltatók árai magasabbak mint az állami árak.
Most80
2022. január 26. 10:01
Ne akadékoskodjunk már! Mi lesz így az ígért fűszoknyás indiai szemorvosokkal?!
fogas paduc
2022. január 26. 10:01
Nem egészséges dolog az egészség-helyreállításba a profit orientálságot bevonni. Volt ott Budán vmi maszek szemészeti cég, aki több páciensnek komoly szemfertőzést okozott, mert a költséghatékonyság oltárán feláldozták az aszepszist. A maszek cég sosem fog vacakolni a komolyabb betegekkel, mert az neki mindig ráfizetés lesz....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!