Super Marioval játszik az újonnan kifejlesztett robotkéz

2021. július 29. 09:52

A robotkezek számtalan módon használhatóak és rendkívül ígéretes fejlesztésnek bizonyulnak, azonban a mechanikai összetettségük még mindig korlátozza a lehetséges felhasználási területeket illetően. Viszont egy új, légmotor segítségével működtetett robotikai technológia hozhat előrelépést. A robotkezek mechanikai felépítése sokkal egyszerűbb, de még mindig elég ügyes ahhoz, hogy például videojátékokkal játsszon.

2021. július 29. 09:52
null

A hagyományos elektronikus robotkezekben általában külön vezérlőket kell beszerelni az egyes ujjakhoz, ami megköveteli a nagyobb méretet és jóval energiaigényesebb megoldás, ráadásul sokkal költségesebb a gyártásuk is. Az egyszerűbb alternatíva a Marylandi Egyetem kutatóitól érkezik, akik egy 3D nyomtatással készült, háromujjas robotkezet hoztak létre.

A tervek alapján a robot képes a légnyomás változtatásával minden ujját külön mozgatni. A kéztőnél található apró kompresszor segítségével egy gumitömlőn át fújja be a levegőt a kézfejbe, melyet az ujjak végén egy-egy tranzisztor érzékel, így képes megmozdítani az adott ujjat. Amikor a levegő beáramlik, akkor az ujj behajlik és lefelé mutat, majd a bepumpált levegő hatására ismét kiegyenesedik. A légáram teljes megszüntetése mindhárom ujjat semleges helyzetbe állítja. 

(fotó: gamerant.com)

A robotkéz tesztelésekor kevesebb mint 90 másodperc alatt sikeresen befejezték a Super Mario Bros videojáték első szintjét, így a kutatók reményei szerint más alkalmazásokhoz is adaptálni tudják a kifejlesztett technológiát.

Mivel a tervezők célja, hogy akár orvosi segédeszközökhöz, testreszabható protézisekhez vagy rehabilitációs eszközökhöz is használhassák az új technológiát, és hogy minél több hátrányos helyzetű embert segítsenek vele. Ennek okán szabadon megosztották az interneten a tervek dokumentációját. A nyílt forráskódú fájlhoz bárki könnyedén hozzáférhet és akár saját 3D-s nyomtatóval is kinyomtathatja a szükséges tárgyakat.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2021. július 29. 19:22
Nyilván nem véletlenül nem valami újabbal, mondjuk "Breath of the Wild"-dal, mert még a végén kiderülne, hogy nem elég precíz az analog kontrollerekhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!