Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Meglepetés: Amerika és Kína közös munkacsoportot alakít

2021. március 14. 21:14

Kína munkacsoportot hoz létre az Egyesült Államokkal közösen a félvezető cégek problémáinak megoldására.

2021. március 14. 21:14
null

A kínai chip gyártók csütörtökön repeshettek az örömtől miután kiderült, hogy amerikával valamiféle közös megoldáskeresés indult el az ellátási lánc biztonságát és a kereskedelmi korlátozások kérdéseit illetően. 

Egy kínai hírportál szerint a Kínai Félvezető Ipari Szövetség (CSIA) munkacsoportot hozott létre az amerikai technológiai vállalatokkal olyan kérdések kezeléséhez, mint az exportellenőrzés és az ellátási lánc biztonsága.

A CSIA csütörtökön jelentette be az új partnerséget, és máris azt feltételezik, hogy Biden elnök enyhítheti a kínai félvezető vállalatokkal szembeni kereskedelmi korlátozásokat a globális chiphiány csökkentése érdekében. A döntés a Huawei Technologies és a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) javát szolgálná.

A több hetes tőzsdei merülés után a kínai technológiai vállalatok felrázta a hír. A CSIA együttműködést köt az amerikai technológiai cégekkel az ellátási lánc problémáinak és korlátozásainak enyhítése érdekében. 

A munkacsoport tíz félvezető cégből áll, évente kétszer terveznek ülésezni az ipari problémák, a szellemi tulajdon, a kereskedelempolitika és a titkosítás  megoldása érdekében. 

A jelentést követően egy hongkongi aktivitás szinte azonnal felpörgette a helyi vállalkozások részvényeit. Az optimizmus átterjedt Európára is, ahol a technológiai részvények 1,4 százalékot emelkedtek a CSIA bejelentésére. 
A munkacsoport létrejötte a kínai és az amerikai félvezető vállalatok között várhatóan elősegíti a ,,mélyebb kölcsönös megértést és bizalmat”. 

William Deng, a hongkongi UBS elemzője szerint a munkacsoport jobb kommunikációt eredményezhet az ipar szereplői között a piaci egyensúlyhiány legyőzése érdekében. 

Ennek ellenére Deng hamar megjegyezte, hogy a Biden-kormány nem fogja feloldani a korábbi Trump-kormány Kínára kihegyezett egyes technológiák kulcsfontosságú tilalmát. Az elmúlt évben a félvezetők hiánya miatt világszerte csökkent a gyártás a nagy autógyárak körében. A hiány széles körben elterjedt, rengeteg technológia alapú iparágat az elektronikától az orvostechnikai eszközökön át a hálózati berendezésekig érintett.

Bár az ellátási lánc megszakadása főleg a világjárványból ered, a Trump-kormány még a vírust megelőzően korlátozta a Huawei Technologies, a ZTE és más kínai cégek chipjeit, mely ezek együttes összetevők kombinációjaként világméretű hiányt eredményezett. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!