Jövőre csak a 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást

2017. december 12. 12:34

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint jövőre már senkinek nem éri meg eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét. A piac fehéredésével javul az átláthatóság és a kiszámíthatóság is, de a bérlők is jobban járhatnak.

2017. december 12. 12:34

A hosszú távú ingatlan bérbeadók jobban járnak jövőre: már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi MTI-nek küldött közleményében. A piac fehérítése és a kiadók terheinek csökkentése alapvető fontosságú a bérlők számára is.

Hozzátették: a rövid távú bérbeadók, így az airbnb-zők pedig már három lakásra választhatják a tételes átalányadót, a könnyítésekkel jelentősen nőhet a legális lakáskiadás aránya. A két intézkedés 3 milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál, ám a könnyítés miatt jelentősen nőhet a legális lakáskiadás. Tavaly az szja-bevallások adatai szerint mintegy 100 ezren adták bérbe az ingatlanjukat, 28 ezerrel többen, mint 2015-ben. 

Az NGM szerint jövőre már senkinek nem éri meg eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét. Ha a bérbeadásból származó jövedelem nem a bevallásból, hanem a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal ellenőrzési eljárásának a keretében derül ki, akkor az eltitkolt adón felül adóbírságot és késedelmi pótlékot is kell fizetni – tették hozzá.

A szálláshely-szolgáltatók is jelentős közterhet takaríthatnak meg jövőre: a jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az úgynevezett tételes átalányadó. A fizetendő adó minimális, szobánként mindössze évi 38 400 forint. Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben mintegy ötezer, 2016-ban több mint hatezer-négyszáz szállásadó adózott így. 

A szálláshely-szolgáltatás kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható, ezért aki eddig még nem tette, annak érdemes mielőbb bejelentkezni az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél, és adószámot igényelni a 'T101-es nyomtatványon a NAV-tól, ugyanis utólag ez a kedvező adózási forma nem választható.

(MTI nyomán)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2017. december 13. 17:30
Most, hogy a NERnyikek hülyére szedték magukat, és övék a lakáspiac, jöhet a pancsi.
Himalája
2017. december 13. 12:46
"A szálláshely-szolgáltatás kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható," Sanálom a mai fiatalokat. Hogy nekem valaha menyi nő szállt valaha az ágyamra. Mostmár csak adószámmal és a közjegyző tudtával? Nahát, hogy miket ki nem találnak manapság. Pedig akkor még demokrácia se volt, csak diktatúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!