Forbes: Rejtély, hogy Ukrajna mit csinál a neki adott amerikai harckocsikkal

2024. január 04. 20:46

Két hónapja ott vannak, mégsem látott senki a fronton egyetlen Abrams M1-et sem.

2024. január 04. 20:46

Nem világos, hogy Ukrajna mihez kezdett az amerikai gyártmányú Abrams M1-es harckocsikkal, amelyeket Washington biztosított Kijevnek – írta a Forbes. 

Az Egyesült Államok még 2022 januárjában 31 M1-es harckocsit ígért Ukrajnának, amikor az ország felkészült a nyári ellentámadásra, amely végül június elején kezdődött el. Kijev azonban csak októberben kapta meg az amerikai páncélosokat, amikor világossá vált, hogy előrenyomulási kísérletei nem hozták meg a kívánt eredményt.

A nyár folyamán az ukránok főként német gyártmányú Leopard 2 harckocsikra és az Egyesült Államok által szállított Bradley harcjárművekre támaszkodtak, amelyek közül többet megsemmisített vagy zsákmányul ejtett az orosz hadsereg. A – világ jelenleg legnehezebb – brit Challenger 2 harckocsikat korlátozott mértékben használták, és London hivatalosan is megerősítette egy ilyen jármű elvesztését.

Két hónap telt el azóta, hogy az M-1-es harckocsik megérkeztek Ukrajnába. És két hónapja semmilyen jelét nem láttuk ezeknek a harckocsiknak”

– írta szerdai cikkében a Forbes. „Az, hogy melyik ukrán egység fogja alkalmazni az Egyesült Államok által szállított páncélosokat, szintén rejtély” – írták.

Azt viszont még a Forbes is elismerte, hogy – már amennyibben erre valaha is sor kerül – a bevetésük esetén elkerülhetetlen, hogy az Abramsek is veszteséget szenvedjenek el. Az amerikai páncélosok talán a világ legjobban védett tankjai közé tartoznak, de ezek sem sebezhetetlenek a támadásokkal szemben – írta a lap. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. január 05. 22:22
Usák csúcstechnika..nevetséges..😆 https://youtube.com/shorts/wjJJH3gZnRg?si=Tsz_O4X1PpimF8Up
Osztap_Bender
2024. január 05. 15:01
Eladták a nemzetközi tangón. Irán és Észak-Korea most készíti a klónokat. (Nálunk a "lölő féléknek" már van belőle eredeti.
Agricola
2024. január 05. 14:47
Ukrajna kíméli az amerikai gyártmányú Abrams M1-es harckocsikat. Nem akarja, hogy bajuk essen.
Kovács Ubul
2024. január 05. 11:33
Sárhívőknek - muszka kínlódás (ezért a cárotoknak kellene sünt szarnia): https://www.youtube.com/watch?v=8ieNC464KBM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!