Románia „előttünk jár”: 14 százalékos a lemorzsolódás az általános iskolákban

2022. október 09. 21:53

Az elmúlt tíz évben az általános iskolások 14 százaléka nem fejezte be a nyolcosztályos képzést keleti szomszédunknál.

2022. október 09. 21:53
null

A román oktatási minisztérium bemutatott néhány hajmeresztő adatot az iskolaelhagyás mértékéről – számolt be a Főtér.ro.

A korai iskolaelhagyással kapcsolatos adatok rendszerint lesújtóak, és hát sajnos az oktatási minisztérium legfrissebb kimutatása is ebbe a kategóriába tartozik. Ebből kiderül többek közt, hogy a 2010 és 2020 közötti időszakban – azaz 10 év alatt –

az általános iskolások 14 százaléka lemorzsolódott, nem jutott el a nyolcadik osztályig.

Ez számszerűsítve több mint 323 ezer gyereket jelent, ami nagyjából Kolozsvár teljes lakosságának felel meg.

Tovább is lehetne ragozni: ez 12 944 huszonöt fős osztályt tesz ki. Ha csak a vidéki iskolák adatait nézzük, a helyzet még rosszabb – ott ötből egy diák nem jut el addig, hogy befejezze a nyolcadik osztályt, míg városi környezetben a lemorzsolódás 4,9 százalék körüli volt a vizsgált időszakban.

A probléma rendkívül összetett, sok oka van annak, hogy

a fiatalok egy része tanulmányait félbehagyva kimarad az iskolából.

Személyes és családi gondok, tanulási nehézségek, illetve a társadalmi-gazdasági problémák egyaránt szerepet játszhatnak az iskolai lemorzsolódásban.

A kormány egyébként tavaly fogadott el egy, az iskolaelhagyás csökkentését célzó, 543 millió eurós finanszírozású országos programot, ebből a pénzből a veszélyeztetett iskolákat támogatják. Bár egy korábbi célkitűzés szerint az iskolaelhagyás arányát 2020-ra 11 százalékra kellett volna csökkenteni, a mutató 15 százaléknál akadt meg.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2022. október 10. 08:32
Románia egyedül a korrupcióban jár Magyarország előtt. Igaz, jóval előtte.
Hannibal
2022. október 10. 08:04
Nem tisztem védeni a románokat, (sőt, inkább ütni őket, ahol lehet), de a lemorzsolódás fogalma is egy ostobaság. Ha rendes osztályozás zajlana, és nem arra noszogatnák az iskolákat -például ilyen mérőeszközökkel, mint a "lemorzsolódás"-, hogy az utolsó diákot is taszigálják át, sokkal több diákot kellene buktatni és évismétlésre kötelezni. Sok iskola azért nem buktat és tol végig gyerekeket, hogy minél előbb szabaduljanak egyesektől. Ezek sajnos tények. A lemorzsolódás szükségszerű, és nem feltétlenül rossz, ha nagy. Ha sok az alkalmatlan, legyen nagy.
CNIROLsorazsem
2022. október 10. 07:42
Szlovákia előttünk jár, egy általános iskolai tanár fizetése 475.000Ft https://ma7.sk/aktualis/mennyit-keresnek-a-pedagogusok-erre-nem-lehet-buszke-a-kormany Ez a 230%-a magyarországi tanári fizetésnek
fado
2022. október 10. 04:56
Erőtartalékok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!