Karácsonyék privatizációs hátraarca, momentumos mellébeszéléssel

2021. november 06. 07:00

Karácsony Gergelyék parklétesítés helyett privatizálni akartak. Újpest momentumos polgármestere szerint az ő közbenjárására lépett vissza a Városháza. Csakhogy Déri Tibor a szeptember 1-i Fővárosi Közgyűlésen még támogatta az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének értékesítését.

2021. november 06. 07:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Szigorú szabályozási környezettel biztosítjuk a város összefüggő nagy zöldterületeinek megmaradását és újabb értékes zöldterületek kialakítását. 1, Megakadályozzuk a városrészek összenövését, az azokat elválasztó, a város számára fellélegzést biztosító zöldfelületek beépítését. 2, Az ehhez hasonló, de ma még sokszor ki- használatlan zöldterületeket élettel töltjük meg, legyenek népszerűek a sportolók, sétálók között. 3, Ösztönözzük a külvárost a belvárostól elválasztó rozsdagyűrű zölddominanciájú megújítását, kössük össze a bel- és külvárost népszerű helyeknek otthont adó parkokkal, kertekkel.” 

Többek között ezeket is vállalta Karácsony Gergely Budapest mindenkié című programjában, akit 2019. október 13-án főpolgármesterré választottak.

Az elmúlt bő két év viszont azt mutatja: csupán hangzatos jelszavaknak bizonyultak a környezettudatos frázisok.

Ennek egyik legújabb bizonyítéka az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének értékesítési kísérlete volt. Amint arról a Mandiner is beszámolt, Karácsonyék értékesíteni szerették volna Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tulajdonában lévő, Árpád út 114-120. szám alatt található területet. Az összesen 5064 négyzetméternyi 71509 helyrajzi számon nyilvántartott „beépítetlen területet” 700 millió forint plusz áfáért hirdette meg Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK).

Privatizációs kísérletek Újpesten

A telken álló Újpesti Gyógyfürdő és Uszodát 2007-ben záratta be az akkor még Demszky Gábor-vezette főváros. A létesítményt hosszú évekig szándékosan nem fejlesztették, elmaradtak a karbantartások és az európai uniós szabványoknak megfelelő átalakításokat sem végezték el az intézményben. Az épület 2007 és 2017 között üresen állt, s bár a Demszky-féle városmenedzsment mellett Tarlós István is értékesíteni szerette volna a területet, vevő nem akadt egy sem.

Ennek hátterében az állhatott, hogy a létesítményt sem uszodaként, sem más funkcióval ellátva nem akarták használni. A legsúlyosabb gondokat az épület azbesztcementes szigetelése, valamint a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodából idevezetett cső vízkövesedése okozta. Az épületet végül 2018-ra sikerült lebontani, azonban a munkálatokat végző kivitelező utómunkákra, áremelkedésre hivatkozva jogvitát kezdeményezett a BGYH-val és nem adta vissza (birtokba) a területet a fővárosi cégnek.

Megkerestük a fővárosi cégeket (BGYH, BFVK), miért most hirdették meg az újpesti telket; van-e köze a pályázat kihirdetésének időpontjához a korábban felmerült jogvita esetleges lezárulásának; ám válaszokat nem kaptunk.

Fidesz: Létesítsünk parkot

2019. november 28-án a IV. kerületi Fidesz-frakció azt javasolta az ekkor már baloldali többségű képviselő-testület számára, hogy az Újpesti Önkormányzat szerezze meg a Fővárosi Önkormányzattól az egykori gyógyfürdő és uszoda területét, azon létesítsenek parkot.

A momentumos Déri Tibor polgármester ekkor az előterjesztéshez egy módosító javaslatot csatolt, amelyben szerint az Árpád út 114-120. szám alatt található területet ne kerüljön a kerület tulajdonába, de a testület egyhangúan felhatalmazta arra Újpest első emberét, hogy kezdjen tárgyalásokat a fővárossal a zöldterület kialakításáról.

Erre Déri 180 napot kapott, de két évig nem történt semmi.

A pályázat kiírását követően pár nappal, október 28-án összeült az újpesti képviselő-testület. Ezúttal is szóba került a park létesítése. „Létezik egy korábbi képviselő-testületi határozat, amely rögzíti, hogy Újpest képviselő-testülete zöld funkciót szeretne a kérdéses területnek, amely az itt élők érdekét szolgálja”emlékeztetett Trippon Norbert, a kerület DK-s alpolgármestere.

Déri szintén azt hangsúlyozta, szeretnék megakadályozni a telek eladását, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövő évi fővárosi büdzsébe már bekerül a park létesítése. Nagy István, a helyi Fidesz frakcióvezetője is támogatta a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy a park megvalósulása azért is fontos lenne, mert a 3-as metró meghosszabbítása esetén ott létesítenék a vonal egyik gyalogos kijáratát. 

A grémium ismét cselekvésre szólította fel a városvezetőt.

Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020 szeptember 14-én (Kép:  MTI/Koszticsák Szilárd)
Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020 szeptember 14-én (Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ellentmondások tömkelege

Az ügyben a Mandiner megkereste Déri Tibort, afelől érdeklődve, hogy felvette-e a kapcsolatot Karácsony Gergelyékkel; ha igen, akkor szeretnénk megkapni a felek között történő iktatott leveleket; ha pedig nem, miért nem tett még eleget a képviselő-testületi felszólításoknak.

Levelünkre az önkormányzat sajtóosztályáról az a Sulykos Kristóf reagált, aki az idei újpesti ’56-os megemlékezésen a Momentum nevében koszorúzott. A kért dokumentumokat (ha egyáltalán léteznek) nem kaptuk meg, csupán a polgármester pénteki (november 5.) Facebook-bejegyzését továbbították felénk, amelyben többek között az olvasható:

  • Déri az október 28-i testületi határozatot egy nappal később elküldte a BGYH és a BFVK vezetőinek.
  • Ezt követően a november 4-i Főpolgármesteri Kabinet ülésén döntöttek arról, hogy kezdeményezésükre leállítják az értékesítést és további egyeztetéseket fognak lefolytatni.
  • „Személy szerint pedig örülök annak, hogy két hét leforgása alatt sikerült gyökeresen megváltoztatnunk a főváros véleményét az eladással kapcsolatban és belátták, hogy az értékesítés nem jó megoldás az újpestiek számára!”

Úgy tűnik,

a momentumos kerületi vezető az elmúlt két évben semmit sem tett annak érdekében, hogy az egyhangú újpesti testületi döntésnek érvényt szerezzen a Városházán. Sőt.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 1-i ülésén maga is igennel szavazott arra az előterjesztésre (1311/2021), amely szerint a BGYH Fővárosi Önkormányzattól kapott kölcsönt az egykori gyógyfürdő és uszoda telkének értékesítésével is törlesztheti.

Déri ennek ellenére most magának vindikálja a győzelmet. Megjegyzendő, a BGYH-nak idén december 31-ig kell visszafizetni 700 milliót – az immár lefújt BFVK-s pályázat is ennyiért hirdette az Árpád út 114-120. szám alatt található területet.

Ahhoz egyébként, hogy az egykori gyógyfürdő és uszoda területén park létesüljön, a Fővárosi Közgyűlésnek a BGYH tulajdonelemei közül ki kellene vezetni a telket, azt vissza kellene vennie a Fővárosi Önkormányzatnak úgymond saját tulajdonba, mivel a BGYH vállalatként nem fog sem közparkot létesíteni, sem azt üzemeltetni. Mindenesetre az újpesti ingatlantelek privatizációja – vélhetően a DK-s országgyűlési képviselő nyomásgyakorlására – egy időre felfüggesztésre került.

Borítókép: Facebook 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2021. november 07. 04:11
tiszta kezek, mi?
bagira
2021. november 06. 16:06
Például, hogy Karácsony Gergely ismeri-e Berki Zsoltot, akinek cége megbízta az ingatlanost az épület eladásával? Ha nem, akkor esetleg a városvezető környezetéből van-e olyan, aki tartja vele a kapcsolatot? Ha nem, akkor hogyan fordulhatott elő, hogy a főpolgármester tudta nélkül kötnek szerződést a Városháza értékesítésére? Karácsony valóban nem tudja, kik lehetnek a háttérben? A főpolgármester szavaival ellentétben ugyanis itt nem valamiféle médiahackről van szó, hanem egy körvonalazódó baloldali mutyiról. Az viszont igaz, hogy ez nem ügy. Inkább botrány. https://magyarnemzet.hu/poszt-trauma/2021/11/az-el-nem-adott-varoshaza-botranya?utm_source=facebook-organik&utm_medium=csakazertis&utm_campaign=facebook-mentor&fbclid=IwAR0ODFGbY8ehwPWI2GYXjyDcQdvUsXuKfO2YsVEjV3ONCHWVpCuzcudeAAI
Hont András Márki Zay Péterről
2021. november 06. 12:57
Hont András: Márki Zay Péter zavarba hozta a Fideszt. Márki Zay Péter esetleges győzelme azt jelenti, hogy amit a Fidesz 2 év alatt kitalált AZ MIND KUKA! 1, az előválasztás színjáték, KUKA 2, Gyurcsány show, KUKA 3, migráció, KUKA 4 szivárványos BP vs narancs vidék, KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA
Rocktoberi
2021. november 06. 12:10
Sziauram! Budapest érdekel? Megoldjuk okosba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!