Mit tudhat Barack Obama Hóman Bálintról?

2016. január 30. 12:52

S mit tudunk róla mi magunk? S mit tudnánk mondani róla Barack Obamának vagy bárkinek? Eddig még soha nem írtam le az emlékezetpolitika kifejezést, és ezután sem sokszor szeretném. Elmondom, hogy miért.

2016. január 30. 12:52
Gazda Albert

De ha nincs mibe és kibe kapaszkodni, akkor miért keresi mindenki a pontokat, amelyekbe mégis belekapaszkodhatna? Miért van mégis Trianon–holokauszt-rali? Miért fontos borzalmas megszállási emlékművet építeni a Szabadság térre? Miért kellett Hóman Bálint-szobrot tervezni Székesfehérvárra?

Talán, mert nemcsak a pártoknak, hanem az embereknek és az országoknak is szükségük lenne identitásra. Különösen, ha a létező csak töredékes, roncsolt és korszerűtlen. Hogy ezt hogy lehetne olyan korszakok eseményein-szereplőin keresztül megtalálni, amelyekben-akikben semmi hősies nem volt? Különös kísérletek ezek, maradjunk annyiban.

Úgyhogy a fő kérdés ez: skizofrén, romos szellemiségű, ellentétekkel teli országban egészséges emlékezetpolitika miként létezhetne?

Ami nekem fáj, téged nem érdekel, aki nekem hősöm, neked ellenséged. És fordítva. Innen indulunk és egy lépést sem tettünk, és a konszenzus kizárt.

Amikor csütörtökön kijött a hír, hogy Barack Obama elmesélte, a magyarok a határozott amerikai figyelmeztetés hatására álltak el a Hóman-szobor tervétől, majd a miniszterelnök sajtósai sietve biztosították a közvéleményt arról, hogy az amerikai nyomásgyakorlás inkább ártott ennek az ügynek, mint használt, úgy döntöttem, mégis utánaolvasok. Nem volt nehéz újságcikkeket találnom, teli van velük az internet. A cikkek maguk pedig teli vannak sarkos publicisztikai hevülettel, indulattal, és alig találtam olyat, amelyből bármi újat-fontosat megtudhattam volna Hóman Bálintról, arról, hogy ki volt ő a maga idejében. Olyat, amely abból indult volna ki és a szerint haladt volna valahonnan valahová, hogy a történelem nem bunkó, amivel fejbe kell ütnünk a hülye másikat, hanem – a történelem történelem.

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. február 01. 20:21
Obamának nem szabad lett volna beleavatkozni ebbe a kérdésbe innentől már nem hiteles elnök. Ez kb. olyan, mintha a törökök nem engednének Dobó szobrot állítani.
Senye Péter
2016. január 31. 13:15
Benes prágai szobra ellen nem tiltakoznak? Salazar mellett ő volt az egyetlen vezető fasiszta politikus Európában Hitler pusztulása után. Százezrek vére tapad kezéhez.
kalhana
2016. január 31. 11:07
Az mindenesetre leszűrhető, hogy ha a világ első számú hatalmának vezetője azzal foglalkozik, hogy egy kicsi, távoli országban kinek állítanak szobrot, nem normális dolog. Nem is hiszem, hogy ilyenre volt már példa a világtörténelem során. Degeneráció. Hóman szobra veszélyezteti a világbékét? Amerika gazdasági érdekeit?
Senye Péter
2016. január 31. 10:17
Ehhez a témához nagyon is illik 'az vesse rá az első követ' kijelentés, beleértve az USA politikusait is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!