Elárulta az államtitkár, mire jutottak az új családtámogatási eszközökkel

2024. május 02. 14:06

Hornung Ágnes arról is beszélt, hogy „a csok plusznak a családok támogatásán túl komoly gazdaságélénkítő hatásai is vannak”.

2024. május 02. 14:06

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Interjút adott az Indexnek Hornung Ágnes. A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a beszélgetés során kiemelte, március végére átlépte a háromezret a csok plusz igénylések száma.

Ezt is ajánljuk a témában

A családokért felelős államtitkár mindehhez hozzáfűzte, hogy ez egy jó lehetőség a fiatalok számára. Elhangzott az is, hogy a befogadott kérelmek összege 83 milliárd forint, 

azaz a családok átlagosan 26 millió forint hitelt igényeltek.

Hornung Ágnes azt is elárulta, hogy az igénylők csaknem kétharmada még gyermektelen, vagyis vélhetően a támogatásnak is köszönhetően vállalnak majd gyermeket. Míg harmaduknak már van legalább egy gyermeke, vagyis ők már meglévő gyermek mellé szeretnének testvért. 

Ez is nagyon jó hír, hiszen családpolitikánk alapelve, hogy minden kívánt gyermek megszületését támogassuk”

 – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, a vállalt gyermek számát tekintve a mostani adatok szerint a házaspárok mintegy fele két vagy több gyermeket vállal. Ráadásul a még gyermektelen családok nagyobb arányban vállalnak kettő vagy három gyermeket. „Így az átlagos gyerekszám – ha minden tervezett gyerek megszületik – a csok pluszt igénylő családokban nagyjából kettőre fog nőni” – vázolt fel egy lehetséges jövőképet.

Ezt is ajánljuk a témában

Az építtetőkre is kedvezőn hat a támogatás

Hornung arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a csok plusznak a családok támogatásán túl komoly gazdaságélénkítő hatásai is vannak.

„A háború miatt a gazdaság újraindítása, a gazdasági növekedés is a célunk. A pénzintézetektől származó információk szerint a lakáshitel-igénylések csaknem harmada köthető a csok pluszhoz, ami messze felülmúlja a várakozásainkat” – jegyezte meg az államtitkár.

Az államtitkár lapnak idézte a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület lakáspiaci szekciójának pár hete tartott ülésén elhangzottakat is. Kiderült, az építtetők számára is katalizátorként hat az új lehetőség: nem kis részük a csok pluszra alapozva indította vagy indítja újra korábban félbehagyott vagy még csak a tervezőasztalon szereplő fejlesztéseit.

A KIM államtitkára beszélt arról is, hog a kormánynak minden intézkedésével az a célja, hogy a gyermekes családokat anyagilag segítse, és a vágyott gyermekek megszülethessenek. „Ehhez a családoknak megfelelő, stabil háttérre van szükségük. Számos intézkedés támogatja azt, hogy a gyermeket nevelő családok anyagi biztonsága erősebb legyen”. 

Rámutatott, hogy e tekintetben 

a legkomolyabb segítség a családi adókedvezmény rendszere.”

Az intézkedésekkel sikerült elérnünk, hogy a gyermeket nevelő házaspárok egy főre jutó jövedelme nagyobb mértékben emelkedjen, mint azoké, akik nem nevelnek gyermeket”.

Hornung Ágnes itt kitért a 2019-től elérhető babaváró támogatásra is, amely bár egy szabadfelhasználású hitel, ám az esetek nagy százalékában a lakhatási gondok enyhítésére, új otthon vásárlására vagy építésére, valamint a meglévő otthon felújítására, bővítésére fordítják a gyermeket nevelő és gyermeket váró családok.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. május 02. 16:17
mire jutottak az új családtámogatási eszközökkel ---- látjuk... Gombamód szaporodni kezdtek a cigányok....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!