Ötmilliárd forintból újul meg Eger belvárosa

2012. október 18. 12:01

Képzőművészeti alkotásokkal díszítik majd a település köztereit a tervek szerint annak az ötmilliárd forint értékű programnak a során, amelynek keretében megújul Eger történelmi belvárosa.

2012. október 18. 12:01

Az egri önkormányzat tervei szerint igényes képzőművészeti alkotásokkal díszítik a település köztereit annak az ötmilliárd forint értékű programnak a során, amelynek keretében megújul a történelmi belváros – jelentette ki a polgármester csütörtökön Egerben. A rehabilitáció végrehajtásakor felújítják a városképi jelentőségű épületeket, és új közösségi tereket alakítanak ki – mondta Habis László (Fidesz KDNP), amikor sajtótájékoztatón bontottak el egy, az 1970-es években felhúzott, a történelmi belváros architektúráját elcsúfító épületet.

Elmondta: az októberben kezdődött projekt keretében teljes külső felújításon esik át a Dobó tér látványát uraló Senator-ház, új vakolatot kap a Kálvin-ház, a Bartakovics Művelődési Központ. Új homlokzattal látják el azt a belvárosi irodaépületet, amelynek lebontották az egykori, ma már használaton kívül álló étkezdéjét – sorolta a városvezető. A 25 elemből álló, 2014 tavaszán befejeződő fejlesztés több mint 3 milliárd forint támogatást kap az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programjából.

A projekt a többi között tartalmazza a piac mellett egy parkolóház építését, a városképi jelentőségű Minorita templom homlokzatának felújítását, a Kis Dobó tér, a Dobó tér, a vár alatt húzódó Dobó utca és a Dózsa György tér teljes rekonstrukcióját. Része egy kerékpárút kialakítása az Eger-patak mentén, a patakmeder rekonstrukciója, a Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele, a Városháza részleges rekonstrukciója és egy, az Eger-patakon átívelő híd rehabilitációja, illetve egy új híd létesítése.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
next mindig élni fog
2012. október 18. 15:18
Eger szerintem teljesen jól néz ki! Régen is, de ma sincsen vele gond! Ellenben más városokkal! Miért nem oda ölik ezt a pénzt! Egyébként hány %-ban támogatja az Unió? Ez nem véletlenül maradt ki a cikkből! Legalábbis ebből a szösszenetből! Hm!
trendo
2012. október 18. 15:11
Sokfelé járok az országban. A templomok elsöprő többsége gyönyörűen rendbe hozva, csillogó tetőkkel, friss homlokzatokkal, restaurált műtárgyakkal fogadna híveit, ha (eltekintve a protokolláris alkalmaktól) nem konganának az ürességtől. Láttam olyan kápolnát, amibe évente egyszer misézik a vendégplébános, de "cakum púder" rendbe lett téve! A városok főterei is "kiglancolva" fogadják az idegent. Csodás kőburkolatok, szökőkutak, új köztéri szobrok... Igen! Rendes ország ad magára, erre is fordít - nem keveset - ha telik neki. Hiszen anno pont ezt szerettük "Nyugaton". Csak az az apró, pici különbség, feleim, hogy azokban az országokban a turistacsalogató belvárosokon túli "rozsdaövezetekben" modern gyárak üzemelnek és ontják az árut. Mi meg felvesszük az EU hitelt (no jó, támogatást) olyan "fenn az ernyő, nincsen kas" fejlesztésekre, amik egy fillér hasznot nem hoznak...
barom segédmunkás
2012. október 18. 13:59
Örök magyar város...!!!!
Laibach
2012. október 18. 13:28
A közelünkben az egyik mezővárosban olyan főtér épül, hogy ahhoz a versaillesi kastélypark kutya fa..a. Nyeli is a germán térburkoló követ ezerrel ezzel is erősítve a germán gazdaságot. A drága növények is Germániából érkeznek majd. http://www.amifoterunk.hu/index.php?id=3&gallery=7
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!