Székhelyi mégis megtartja Villon-estjét Egerben

2012. május 14. 10:48

Személyesen biztosította Székhelyi Józsefet és Ilan Mor izraeli nagykövetet Habis László, polgármester arról, hogy Egerre nem jellemző a kirekesztés. Székhelyi a támogatására szervezett eseményen után közölte, tisztázták a helyzetet Habissal, akinek kérésére megtartja a korábban betiltott Villon-estjét Egerben.

2012. május 14. 10:48

Habis László, Eger polgármestere személyesen biztosította Székhelyi József színművészt és Ilan Mor izraeli nagykövetet arról, hogy a Heves megyei településre nem jellemező a kirekesztés – közölte az önkormányzat sajtóreferense. Habis két másik kormánypárti országgyűlési képviselővel, Nyitrai Zsolttal és Lukács Tamással közösen kereste fel a művészt és a nagykövetet vasárnap a Dohány utcai zsinagógában, azon a szolidaritási rendezvényen, amelyet a színművész támogatására tartottak. „Jászai-díjas művész jó szívvel fogadta a gesztusértékű látogatást, és egy általa írt könyvvel ajándékozta meg a polgármestert. Elmondta, hogy az ügyet a maga részéről lezártnak tekinti” – áll a közleményben.

A kommüniké szerint az előadás után Habis László őszinte beszélgetés keretében biztosította Székhelyi Józsefet arról, hogy Eger történelme során mindig is befogadó, integráló település volt és ma is az. Ilan Mornak arról számolt be a polgármester: személyesen  elkötelezett abban, hogy a város kulturális életének sokszínűségét megőrizze és, hogy hasonló eset ne forduljon elő többé. Egyben átnyújtotta a nagykövetnek az „Egri zsidó polgárok” című kötet egy példányát. Mindkét fél kifejezte azt a szándékot, hogy a kölcsönös bizalom alapjára építi Izrael Állam Nagykövetsége és Eger Megyei Jogú Város kapcsolatát – olvasható a közleményben.

Székhelyi József vasárnap, a Dohány utcai zsinagógában tartott irodalmi est után az MTI-nek nyilatkozva elmondta, tisztázták a helyzetet a városvezetővel, akinek kérésére megtartja a korábban betiltott Villon-estjét Egerben.   

Az egriugyek.hu portál áprilisban számolt be arról, hogy a városi közgyűlés kulturális bizottsága tavaly tiltólistára tette Székhelyi Józsefet, aki így nem játszhatta el Villon-estjét a Középkori Piactér című rendezvényen. A stop.hu internetes oldal ezt követően nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt a testület tavaly szeptember 21-i üléséről, amelyen Székhelyit nemkívánatos személynek minősítik Egerben, és „SZDSZ-es büdös zsidónak” nevezik. A felvételen a résztvevők között szóba kerül egy a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista összeállítása is.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2012. május 14. 14:17
mi ez a sok nyegatyív enyergija : itt a lehetőség : rohadt krumplival még mindig meg lehet dobálni
JackHárpi
2012. május 14. 13:46
Nagyon helyes! ...és köszönet Székhelyi művész Úrnak a nagylelkűségéért! Lovagias viselkedése a megbocsájtás tudománya minden elismerést megérdemel! Köszönjük művész Úr! Remélem azok a taknyok akik származási alapon kirekesztették a művész Urat ,azok meg végleg eltakarodnak a közéletből!
cili
2012. május 14. 13:37
Egerből, egér lett! Gyönyörű...
gilice
2012. május 14. 12:19
No de hol vannak most a mi kedves zsidózóink? :-) És igaz: nem kellett volna zsidózni, most nem kellene "kanosszát járni"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!