A self-made man jóval veszélyesebb az emberiségre, mint valamely politikai hatalom kegyence

2022. február 04. 13:48

A kreatív zsenit, a sikeres üzletembert az égvilágon semmi nem korlátozza.

2022. február 04. 13:48
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„A közvélemény ostobán azokat a szupergazdagokat gyűlöli, akik politikai kegyből lettek valakik, és csodálja azokat, akik önerejükből. Ezzel a felfogással a társadalom a saját nyakára teszi a kést. Mert a self made man jóval veszélyesebb az emberiségre, mint valamely politikai hatalom kegyence vagy pénztárnoka. Az ún. sikeres kreatív üzletember, a multimilliárdos zseni veszélyesebb, mint a Kínai Kommunista Párt. Ezeket ugyanis sem emberi, sem isteni törvények, se morális skrupulusok nem gátolják. A régi zsarnokok felett a vallás, a babonás félelem, vagy az egyház jelentett valami kontrollt, ahogyan a dinasztikus látásmódból eredő elvárások és családi tradíciók is. Még a nagyobb diktátorok is az ideológia korlátai közt őrjöngtek.

De a kreatív zsenit, a sikeres üzletember az égvilágon semmi nem korlátozza, hiszen csak saját magában hisz, önmaga forrása és vallása önmagának. Mint a sorozatgyilkosok, ők is kvázi isteneknek képzelik magukat, akik felette állnak mindennek. A strómant, a kegyencet, uralja a pártja, s azon keresztül legalább a társadalom valamely csoportja, azt pedig befolyásolják a többi csoport érdekei. Az önmagát megvalósító üzletistenember viszont a társadalmat saját talapzatának tekinti, és következmények nincsenek. A kapitalizmus mostani, (talán utolsó) etapja csupa Nérót és Caligulát rak a nyugati világ nyakába.”

Nyitókép: Igor Stevanovic / IST / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__Y__
2022. február 04. 22:17
Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, amikor az ilyen semmitmondó, szélsőbalos fos ömlengéseket a magukat jobboldalinak tartók úgy zabálják, mint a cukrot. Így nem csoda, hogy ez az ország 30 éve nem tudott kilépni a kádárista szenny árnyékából. Egy-egy self-made man-t veszélyesebbnek tartani a kínai kommunista pártnál vagy mérhetetlen primitívségre vall, vagy pedig a szándékos rosszindulatú zavarkeltésre. "Ezeket ugyanis sem emberi, sem isteni törvények, se morális skrupulusok nem gátolják" Famocska érvelése igen gyenge lábakon áll, még a baloldali blablákra fogékony Puzsér is többször helyretette, hogy sántítanak a szövegei. Még ha vannak is ilyen gátlástalan egyének, úgy tenni mintha ugyanez a kijelentés a politikai pártokra nem lenne igaz elég nagy ökörség. Pont hogy a pártok a veszélyesebbek, mert azokat aztán tényleg lehetetlen felelősségre vonni. Egy egyént legyen az akármekkora szörnyeteg, még mindig könnyebben lehet , mint egy személytelen pártot,ahol ugye megoszlik a felelősség(ami gyakorlatban annyit jelent, hogy senki nem vállalja). Ha a self-made man-eket a sorozatgyilkosokhoz hasonlítja, akkor ezen párhuzamból kiindulva a pártok meg olyanok mint a tömeggyilkosok(és hát bizonyos múltbéli pártok esetében nem csak olyanok, hanem konkrétan azok is).
scriba
2022. február 04. 19:46
Farkas Attila Márton, magyarországi alibibuddhista, Puzsér állandó felszopóembere végre megmuttatta, hogy mi az aktualizált kommunizmus.
harpec
2022. február 04. 15:57
És a megoldás?
Akitlosz
2022. február 04. 15:12
Az önmagát megvalóstó kreatív zseni befizet egy halom adót az államkasszába, amely adót az adófizetők pénzén élősködő politikusok arra költenek, amire csak akarnak. Akár szent és nemes közügyekre, közcélokra is, ellopás helyett. Nekik ez lenne a dolguk, ha már a piacról képtelenek megélni és nem termelik az adóbevételeket, hanem fogyasztják azokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!