Aki nem tudja, az az interneten prédikálja

2021. szeptember 04. 07:25

A főpolgármester lamentál egy sort az idegen nyelvet beszélők alacsony aránya miatt.

2021. szeptember 04. 07:25
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasárnap

„Az a rossz ebben a sok budapesti dugóban, hogy a választópolgárok folyton csak a Wazét bújják, miközben olvasgathatnák Karácsony Gergely friss oktatáspolitikai krédóját is. Pedig a dolgozatnak már a borítóképe is ígéretes: egyik oldalról Szent-Györgyi Albert és Karácsony Gergely kedves, mosolygós arcát látjuk, egy-egy idézettel a két géniusztól. A másik oldalon egy zord monokróm Orbán Viktor fintorog ránk a létező legelőnytelenebb fotóján, amelynek már egyszeri publikálásáért is életfogytiglan járna egy valamirevaló diktatúrában, nálunk azonban kedvére használhatja fel bármely kampányanyagában az ellenzék tetszőleges politikusa.

Ezt az illusztrációt gondolta megfelelőnek a Nyírtassi Polihisztor írásművéhez, amely szerint a jelenlegi oktatási rendszerből kikerülő polgárok nem tanulják meg a kritikus gondolkodást. Amennyiben mellékelt volna egy kis didaktikus figyelmeztetést, hogy »lám, ez is milyen tendenciózus kollázs, na ezért fontos a kritikai mérlegelés: Szent-Györgyi és én egy szinten, haha, jó vicc«, akkor nem is lenne gond, csak hát nem mellékelt. Bírálja a kritikus gondolkodás hiányát, de azért szorgosan igyekszik visszaélni vele, ügyes.

Aztán felütésképpen a főpolgármester rögtön lamentál egy sort az idegen nyelvet beszélők alacsony aránya miatt. Ez valami újfajta pedagógiai iskola lehet, ahol az oktatás-nevelés legjobb módszere nem a példamutatás és az egyéni erőfeszítés, hanem a felelősséglerázás: a kormány a hibás azért, ha egy hátrányos helyzetű csenyétei lurkó nem ugorja meg azt a lécet, amelyet az értelmiségi családba született és egyetemet végzett, szép magasra nőtt miniszterelnökjelölt-jelölt maga is lever. Ha nálam lenne a kasszakulcs, kétségkívül meglépnék egy újabb, érdemi béremelést a pedagógusoknál, hátha akkor valamivel kevesebb nyelvtanárt szipkázna el a versenyszféra (egyáltalán nem biztos), de azért csak meg kell jegyezni, hogy az Eurostat adatai szerint 2007-ben még a magyarok 74,8 százaléka nem beszélt egyetlen idegen nyelven se, 2016-ra viszont ez az arány 57,6 százalékra csökkent. Akárhogy is, de javul a helyzet, a románokat már leköröztük – pedig azért annak, aki eleve Bună searával köszön este, nem túl nagy etvasz egy idegen nyelvű »Buona sera« megértése.”

Kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. szeptember 04. 17:39
Pontosan az maradt. Mert Edward király, angol király léptet fakó lován.
matykox
2021. szeptember 04. 17:27
Amúgy meg ABSZOLÚT jogos, amit a Franci ír! Az internácik szokásos hazugságai és képmutatása - a Szent-Györgyi örökösök helyében NEM HAGYNÁM SZÓ NÉLKÜL a kép fölhasználását sem!! SZégyent hoz az egyik legnagyobb magyar természettudós emlékére egy lapon szerepelni ezzel a képzetlen szélhámos nyikhajjal!
Vucli Tóbiás
2021. szeptember 04. 14:07
"... ígéretet kapunk a szegregáció felszámolására is." "Amint azt már egy másik jeles szociológus kifejtette, el kell fogadni „a valóság részeként”, hogy elitkörnyéken, elitiskolában „nyilvánvalóan” nincs kisebbségi osztálytársa a gyereknek – a problémás faluban élő szülő azonban ne merészelje elhordani zseni gyermekét a legközelebbi egyházi iskolába, mert az bűnös kirekesztés." És valóban: Geriék, Gyurcsányék stb. mindig is így csinálták: tiltották a középosztályi emelkedést (őket kiáltották ki gazdagoknak, akinek "fizetniük kell", pl. progresszív adót; a gyerekeiknek butáknak kell maradniuk az integrált oktatás miatt stb.) -- és a társadalom legalját hergelték ellenük (adókedvezmény helyett segély stb.) -- Közben meg a saját gyerekeik iskoláztatása elit helyeken történik, gyakran külföldön: nehogy az igyekvő középosztályi gyerek valaha is helyzetbe kerülhessen az ő gyerekeikkel szemben.
nyugalom
2021. szeptember 04. 13:18
Az asszony szólt neki? Az akg-ban landolt libsi tanitónő! A fiúk jo helyre került, negyszemközt vizsgaztatjak majd, ahogy a komcsiknal szoktak! Fleto fia! Lanya is ide jart allitolag, kamu se akart lemaradni! Hát, nem elit iskola az, csak meleg libsi kepző!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!